Világbajnok labdarúgót is elítéltek az olasz maffiaügyben

98706431 Horizontal
Italy's striker Vincenzo Iaquinta reacts during the Group F first round 2010 World Cup football match between Italy and Slovakia on June 24, 2010 at Ellis Park stadium in Johannesburg. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Vincenzo Iaquintát, a 2006-os világbajnokságon aranyérmes olasz válogatott csatárát két év börtönbüntetésre ítélték hazája egyik legjelentősebb maffiaügyében szerdán.

A calabriai 'Ndrangheta nevű bűnszervezet felszámolására irányuló büntetőeljárásban 149 embert állítottak bíróság elé. Köztük volt az Udinese és a Juventus korábbi csatára is, akit a fegyverviselési szabályok megsértéséért és a maffia támogatása miatt ítéltek el.

Vincenzo Iaquinta, a 2006-os világbajnokságon aranyérmes olasz válogatott volt csatára Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 38 éves Iaquinta két fegyverét titokban átadta az édesapjának, aki maffiakapcsolatok miatt el volt tiltva a fegyverviseléstől. A bíróság kimondta, hogy Giuseppe Iaquinta az 'Ndrangheta teljes jogú tagja, ezért 19 év börtönre ítélte. "Tönkretették az életemet! A családunk azt sem tudja, mit jelent az 'Ndrangheta név. Világbajnokságot nyertem, és büszke vagyok arra, hogy Calabriából származom, de nem tettünk semmit rosszat, és semmi közünk nincs az 'Ndranghetához" - kiabálta a negyvenszeres válogatott futballista, miközben dühösen távozott a tárgyalóteremből.

Vincenzo Iaquintának valószínűleg nem kell börtönbe vonulnia, mert a három-négy évnél rövidebb időtartamú büntetéseket Olaszországban általában ki lehet váltani közösségi munkával vagy házi őrizettel, másrészt a döntés ellen legalább két fellebbezési lehetőségük van a vádlottaknak.

A calabriai 'Ndrangheta bevételének jelentős része kábítószer- és fegyverkereskedelemből származik.