Társoldalunk:

Közös balkáni pályázat készülhet a 2030-as foci-vb megrendezésére

2018.11.02. 16:16

Négy balkáni ország, Szerbia, Bulgária, Románia és Görögország fontolgatja, hogy közös pályázatot nyújt be a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának elnyerésére.

Az országok vezetőinek pénteki megbeszélése után Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a bulgáriai Várnában azt nyilatkozta, Alekszandar Vucsics szerb elnök vetette fel az ötletet: vizsgálják meg egy esetleges közös rendezés lehetőségét.
Kifejtette, decemberben újabb megbeszélésen vesznek majd részt, és várhatóan az után döntik el, hivatalosan is bejelentkeznek-e a rendezésre.

"Úgy gondolom, érdemes megvitatni a javaslatot" - mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök,  Vucsics pedig azt mondta, kvartettjüket a 2028-as Európa-bajnokság megrendezése is érdekelné.
A 12 év múlva esedékes vb-ért még nem nyitották meg a pályázati szakaszt, de a nemzetközi szövetség (FIFA) várhatóan kiemelten kezeli majd a tornát, akkor lesz ugyanis az első, uruguayi világbajnokság 100 éves évfordulója. Ennek kapcsán a dél-amerikai ország képviselői már jelezték, Argentínával és Paraguayjal közösen szívesen vendégül látnák ismét a legjobb válogatottakat.

Egyelőre még nem lehet pályázni a 2030-as világbajnokság megrendezéséreForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sebnem Coskun

A hírek szerint a 2026-os rendezésről lemaradó Marokkó is pályázna - akár Algériával és Tunéziával közösen is -, és szó van egy esetleges brit kandidálásról is, Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország együttműködésével.
A soron következő világbajnokságot Katarban rendezik, míg a 2026-os, már 48 csapatos tornának az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen ad majd otthont.