A Paris St. Germain legnagyobb ellensége a türelem

Paris Saint-Germain vs Lille : Ligue 1 Paris France
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 02: Neymar (R) of Paris Saint-Germain celebrates his score with Kylian Mbappe (L) during the French Ligue 1 football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Lille (LOSC) at Parc des Princes Stadium in Paris, France on November 02, 2018. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Tizenkét forduló után a Paris Saint-Germain százszázalékosan vezeti a francia bajnokságot, és szinte már most, október elején biztos, hogy meg is fogja nyerni. Bajnoki trófeából viszont tele a vitrin Párizsban, a klub célja a Bajnokok Ligája-győzelem, amit az egyik legvagányabb német edzővel, Thomas Tuchellel próbál elérni. Vannak, akik három hónap után azt mondják, hogy Tuchelre nagy a párizsi mellény, de megítélni csak tavasszal szabad, mert ha hagyják őt dolgozni, akkor a PSG végre oda kerülhet, ahová 2011 októbere óta vágyik: az európai focielitbe.

Talán kevesen tudják, de a francia bajnokság 1932 óta íródó történelmében a St-Étienne nyerte meg a legtöbbször a bajnoki címet (10-szer). A kétezres évek elején az Olympique Lyon az átigazolási piac törvényeit újradefiniálva 2002 és 2008 között kisajátította a ligát, majd sorrendben a Bordeaux, a Marseille és a Lille aranyérme után beköszöntött a párizsi korszak, ami a mai napig tart.

Cavani, Mbappé és Neymar ellen senkinek sincs esélye a ligában Forrás: AFP/Franck Fife

Valami még hiányzik

Miután Nasser Al-Khelaifi katari üzletember 2011 októberében átvette a PSG irányítását – melynek addig mindössze két bajnoki címe volt – és nem kevés olajpénzt beleölt a klubba, Párizsra leszállt a lila köd. A kimeríthetetlen anyagi forrásból világklasszis játékosokat és világklasszis edzőket szerzett a csapat, amely mostanra már nemcsak a hazai porondot akarja sajátjának, hanem

a legnagyobb presztízsű európai kupát, a Bajnokok Ligáját is.

Al-Khelaifi kezdetben azt csinálta, amit bármelyik nagyravágyó tulajdonos, azaz, a siker érdekében összevásárolt mindenkit, akit csak tudott.

A francia bajnokságot és a kupákat hamar az uralma alá vonta a PSG, a BL-ben azonban még az elődöntő sem jött össze soha. Feltehetően ezt elégelték meg 2017 nyarán, amikor a futballtörténelem egyik legmacerásabb átigazolását tető alá hozva,

222 millió euróért kivásárolták Neymart a barcelonai szerződéséből,

és mellé megszerezték a következő generáció első számú szupersztárját, Kylian Mbappét. Az üzenet, amelyet a világnak közvetítettek ezzel, egyértelmű volt: a PSG egy mindenki számára vonzó nagyhatalom, amely méltó kirakata Párizsnak.

Neymar megszerzésével a világ elkezdett a PSG-re figyelni Forrás: AFP/Franck Fife

Párizsnak nem kell a BL ahhoz, hogy elájuljon önmagától

A fővárosok helyett a vidéki (nagy)városok csapatai uralják a BEK-et és a Bajnokok Ligáját, és ez alól még a legcentralizáltabb városok sem jelentenek kivételt. Nagy-Britanniában például öt vidéki város (Birmingham, Glasgow, Liverpool, Manchester, Nottingham) is előbb szerzett BEK-trófeát, mint London. Még tovább sarkítva, Nottinghamnek több BEK-trófeája van, mint Londonnak, Párizsnak, Moszkvának és Isztambulnak összesen. Az Olympique Marseille 1993-ban megnyerte a kupát, Párizs eddig egyszer sem. A fővárosoknak nincs mit bizonyítaniuk a vidéki városokkal szemben: büszkeségük forrása jóval szélesebben és mélyebben buzog, mint holmi futballcsapaté. Különösen igaz ez Párizsra, ahol egy egész életet leélhet valaki úgy, hogy egyszer is átesne egy futball-labdán. Ezért nem lesz a Paris Saint-Germain soha a párizsiak egyetemes büszkeségének szimbóluma.

2012-től a PSG egy kivételével az összes bajnoki idényben a tabella tetején végzett, a BL-ből viszont simán kizúgott, volt, hogy megaláztatva, 4–0-s előnyről (a Barcelona ellen). Nincs jogunk pálcát törni a párizsiak fölött, ezért inkább át is adjuk a szót egy érintettnek, Adrien Rabiot-nak:

– nyilatkozta a francia középpályás a februárban elszenvedett Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntős vereség után.

Mivel a Real, és egy évvel korábban a Barcelona elleni kiesés is Unai Emery személyes kudarca volt, Al-Khelaifi – lévén nem volt más eszköz a kezében – nyáron megköszönte a spanyol munkáját, és Thomas Tuchelt nevezte ki helyette.

A BL-ben még nem tudott villantani a PSG Forrás: DPPI/P/Stephane Allaman

Ki az a Thomas Tuchel, és mit tud ő?

Ha röviden kellene megfogalmazni, akkor ő a feltuningolt Jürgen Klopp. Amikor Klopp két német bajnoki címmel a zsebében elhagyta a Borussia Dortmundot 2015 nyarán, a vezetőség egy fiatal szakembert nézett ki a helyére, akinek a neve csak Németországban volt ismerős. Tuchel korábban az Augsburg II és a Mainz vezetőedzője volt, utóbbinál szintén Kloppot váltva. Már a Mainz is a bő taktikai repertoárjáról volt híres, a csapat egyik legnagyobb erényeként képesek voltak

mindig az ellenfél játékához igazítani az aktuális taktikát.

Tuchellel a mainziak óriásölővé váltak, a nagyok dolgát rendre megnehezítették, mivel a kontrajátékuk talán a legjobb volt a Bundesligában. Amikor azonban fel kellett vállalniuk a támadófocit, voltak kisebb-nagyobb problémáik, ugyanis a pozíciós játékuk minősége hagyott kívánnivalót maga után – pedig Tuchel számára ez a legfontosabb.

Idén a 19 éves Mbappé vezeti a PSG-t Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A még mindig csak 45 éves tréner a kétezres német futballreform egyik legkiválóbb terméke, az újgenerációs edzők prototípusa, aki nyitott az új dolgokra, rendszeresen foglalkozik a csapat statisztikai elemzéseivel, mivel ezek új dimenziókat nyitottak meg a felkészülésben és az ellenfelek feltérképezésében. Tuchel feladata az volt Dortmundban, hogy Klopp csapatának erényeit meghagyva új impulzusokat hozzon a játékba.

A modern futballban a tudatos építkezés nagyon ritka, kevés edző akad, aki valóban képes megvalósítani a folytonosságra alapozott megújulást.

Tuchel közéjük tartozik. Remek érzékkel használt fel bizonyos elemeket Klopp rendszeréből, például a magas letámadást és az agresszív visszatámadást, vagyis a gegenpressinget. A legfontosabb és a legjelentősebb játékelem azonban a már említett pozíciós játék alkalmazása volt, hiszen a Dortmund a korábbiakhoz képest sokkal többet és sokkal hatékonyabban birtokolta a labdát. Tuchelre nyilvánvalóan

sokat hatott Pep Guardiola, akit mindig is a mentorának tartott.

Amikor a katalán edző a Bayern Münchent irányította, többször együtt vacsoráztak, volt, hogy a müncheni Schumann's étteremben a só- és borstartó segítségével taktikai formációkat jelenítettek meg az asztalterítőn.

Pep Guardiola az egyik legnagyobb hatású edző Tuchel életében Forrás: Imaginechina/Zhong zhi - Imaginechina/Zhong Zhi

Tuchel Dortmundban német kupát nyert és a 2015/2016-os szezonban második lett a bajnokságban 78 pontot szerezve, amennyivel még egyetlen másik csapat sem lett ezüstérmes soha. 2019-ig volt szerződése a klubbal, de Hans-Joachim Watzke klubelnökkel annyira megromlott a viszonya, hogy már 2017 nyarán távozott.

Párizsban nincs türelem

Ha egy dolgot kellene megneveznünk mint Tuchel legégetőbb feladatát Párizsban, akkor az a klubfilozófia kialakítása lenne. A vezetőség eddig minden nyáron az asztalra csapott, és határokat nem ismerve vásárolt össze egy világválogatottat. A pályán viszont sohasem derült ki, hogy mit akar a csapat.

Támadni? Védekezni? Labdát birtokolni? Kontrázni?

Az elmúlt években volt példa mindegyikre, de rendszerint csúfos kudarc lett a vége. Tuchel önéletrajzát és szakmai tudását látva, ő lehet a PSG embere, csakhogy a klubfilozófia kialakításához szükség van egy olyan komponensre, amelynek jelentését Katar nem ismeri.

A türelem.

Talán ezért is sürgette meg a németet Jonathan Wilson, aki a Liverpool elleni vereség után kritizálta erősen a csapatot.

PSG are not playing Tuchel football. It may not even be football | Jonathan Wilson

Leaving three forwards to float about and occasionally pull off a trick may be enough in Ligue 1 - but not when it comes to elite level. How have PSG not learned?

Wilson szerint a PSG gyáván, a saját térfelére visszahúzódva játszott, és nem látszott semmi Tuchel stílusából. A világ egyik legelismertebb fociszakírója azt is felhánytorgatta a párizsiaknak, hogy a francia bajnokság mellett elhanyagolják Európát, és az elmúlt években elköltött 750 millió euró ellenére sem állt össze egy világverő csapat.

Tuchel mégis nyugalomra int

Tuchel nem úgy érkezett meg Párizsba, mint aki már az első héten forradalmat akar csinálni. Erre nem is volt lehetősége, hiszen a pénzügyi fair play szabálya miatt csak C-kategóriás játékosokkal (Eric Maxim Choupo-Moting, Juan Bernat) tudta megerősíteni a keretet. A német ezért

egy tudatos stratégia részeként a játékrendszert és a taktikát mindig egy picit variálva próbálja megtalálni a PSG játékát,

ami még mindig erősen nyöszörög. „Egyelőre nem vagyunk képesek hosszú ideig ugyanúgy játszani. Az első 15 percben jók voltunk, de aztán elveszítettük a struktúránkat. Ezen a szinten már nem lenne szabad, hogy ilyen problémákkal küzdjünk. Ezt kijavítani hatalmas feladat lesz" – ismerte el Tuchel a Napolival játszott 2–2-es döntetlen után. Ilyen formán azt sem jogos számon kérni tőle, hogy a Liverpool ellen miért tért vissza a 4-3-3-hoz és játszatta automatizmusok szerint a PSG-t.

Tuchel még keresi a PSG játékát Forrás: AFP/Paul Ellis

A PSG eddig mind a 12 bajnokiját megnyerte a szezonban, a BL-ben viszont csak a harmadik helyen áll a Liverpool és a Napoli mögött. Tuchel munkáját majd tavasszal kell megítélni, ha majd akkor is jelen lesznek azok a problémák, amikről Wilson ír, akkor lesz baj. Addig a kölyökképű németnek még egy fontos dologra oda kell figyelnie: úgy kell kompromisszumokat kötnie (mint például a kapuskérdés, hogy Gianluigi Buffon vagy Alphonse Aréola), hogy közben

mégse akarjon megfelelni mindenkinek

és a tekintélye megmaradjon, nemcsak Neymarék előtt, de a klubvezetés előtt is. Emery részben ebbe bukott bele.

Lőw Zsolt, a PSG magyar másodedzője a DigiSportnak nyilatkozva azonban elmondta, a játékosok kezdik megérteni és elfogadni azt, amit kérnek tőlük. „Folyamatosan keressük, hogy mik azok a lehetőségek, mi az a tudás, amellyel én rendelkezem, amivel többet tudok nyújtani ennek az edzői stábnak. A játékosok észrevették, hogy segít, amit mi mondunk, segíti őket abban, hogy jobban és eredményesebben játszanak. Még nyitottabbak lettek, mi pedig visszaigazolást adtunk, hogy »látjátok, ez így működik!«, és akkor ebben a pillanatban elindult egy spirál fölfelé, mi pedig, mint egy szörfös, a pozitív hullámon lovaglunk. Most ezt látjuk, ezt érezzük a csapaton."

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

Kedden a BL-ben még veretlen Napoli ellen sorsdöntő mérkőzés vár a csapatra (és Tuchelre). Egy vereséggel a PSG nagyon messze kerülne a csoportból való továbbjutástól, ami Tuchel teljes párizsi pályafutását beskatulyázná.