Társoldalunk:

Nagy Ádám lehet a válogatott játékának kulcsfigurája

2018.11.20. 13:45

A Nemzetek Ligája zárása, azaz az Észtország és Finnország ellen megnyert utolsó két találkozót követően Marco Rossi szövetségi kapitány hosszabb interjút adott a Molcsapat.hu oldalnak, amiben beszélt a játékosok hozzáállásáról, arról, hogy mivel tudtunk hat pontot gyűjteni, és arról is, hogy mit ér a csoportban megszerzett második hely.

A magyar válogatott helyenként szemre is tetszetős, és kimondottan eredményes játékkal nyerte meg utolsó két Nemzetek Ligája-mérkőzését a Groupama Arénában. Előbb a csoport végén záró észteket, majd a B divízióba feljutó finneket is 2-0-ra verte Marco Rossi csapata. Utóbbi mérkőzésen a csapat egy eddig nem, vagy alig használt 3-5-2-es hadrendben állt föl, amivel várhatóan többször is találkozunk majd a jövőben.

„Mérlegre téve a céljainkat, az ellenfél játékerejét és felállását, most jött el az ideje, hogy ebben a rendszerben lépjünk pályára. Úgy gondolom, ez a felállás alkalmas lehet a magyar válogatott számára, de ennek a begyakorlásához sok időre van szükség, az pedig nincs. Egyébként sem hiszek abban, hogy a csapat formációja lenne a lényeg. Szerintem a játékkoncepció fontosabb, és az nem írható le számokkal” – szögezte le határozottan a kapitány, akinek nagyon tetszett az első félidőben bemutatott agresszív letámadás, amellyel sok labdát szereztünk, és nem mellékesen, a két gólunkat is ennek köszönhetjük.

Marco Rossi (balról az első) egyre inkább látja azt a csapatot, amelyet elképzelt magánakForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bizonyosságot nyert az olasz szakember egyik alapvetése, miszerint az eredményes támadójáték alapja a jó védekezés.

Én támadó felfogású edzőnek tartom magam, és a magyar válogatottal is az a célom, hogy az első félidőben látott játékot minél élesebbre csiszoljuk. A kulcsszó számomra azonban mindig az egyensúly. Azt szoktam mondani, akkor tudsz jól támadni, ha jól védekezel. Ezért gondolom úgy, hogy a stabilitás mindennél fontosabb: soha nem borulhat fel az egyensúly, mindig meg kell találni azt a pontot, ahol megmarad a stabilitás.”

Ennek a stabilitásnak, sőt, a válogatott jövőbeni játékának lehet a kulcsfigurája Nagy Ádám, aki különösen a finnek ellen játszott kimagaslóan. 

Ennek a taktikai elemnek a kulcsfigurája Nagy Ádám, aki nagyszerűen játszott, óriási szerepe volt abban, hogy ilyen határozottan mentünk át támadásba a labdaszerzések után, és közben hátul is megmaradt a csapat stabilitása. Ádival kapcsolatban egyébként nem is az a megdöbbentő, hogy mennyit képes futni, hanem hogy milyen sebességgel!”

Első válogatott gólja előtt is kamatoztatta a sebességét:

„Az ő feladata talán a legfontosabb a balansz megtartásában. Mindig azt kérem tőle, hogy inkább a védőket segítse, és figyelje a másik két középpályás pozícióját, hogy vissza tudjon segíteni mögöttük, ha kell. Ha ezt jól megcsinálja, és még gólokat is lő, nálam mindig játszani fog – mondta széles mosollyal Rossi, ugyanakkor értetlenségének adva hangot, hogy klubjában, a Serie A-ban szereplő Bolognában miért mellőzi Nagy Ádámot edzője, Filippo Inzaghi.

Rossi büszke arra, hogy „pozitív gondolkodású, nagyszerű sportemberekből álló csapata” van, amelyik ráadásul egyre jobban is játszik. 

Nagy Ádám központi szerepet kaphat Marco Rossi válogatottjábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ha a két és fél hónap alatt lejátszott mérkőzéseket nézzük, örömteli tempóban fejlődött a csapat. Az utolsó két meccsel már szinte maradéktalanul elégedett voltam, ami persze nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk. Azt a játékot szeretnénk állandósítani, amire legerősebb felállásunkban már képesek vagyunk” – mondta a kapitány.

Rossi meglátása szerint a játékosai taktikailag is érettebbek lettek, mindenki tudja a helyét és a szerepét a pályán.

 A legboldogabb mégis amiatt vagyok, hogy a győzelmeinknek semmi közük nem volt a szerencséhez. Azért nyertünk, mert mi voltunk a jobbak, megérdemeltük a győzelmet

– jelentette ki határozottan az olasz szakember.