Társoldalunk:

36 éve lőtték a világ legszemtelenebb tizenegyesét

2018.12.05. 16:00

Napra pontosan 36 éve, 1982. december 5-én lőtte Johan Cruyff és Jesper Olsen a világ legszemtelenebb tizenegyesét, az úgynevezett "kétemberes tizenegyest".

Az eset az Ajax-Helmond Sport holland bajnoki mérkőzésen történt. Cruyff lepasszolta a tizenegyest csapattársának, ő vissza, a holland legenda pedig a kapuba lőtt. "Mindjárt itt vannak az ünnepek, gondoltuk, csinálunk valami különlegeset" - mondta Cruyff később, aki azt is elárulta, hogy korábban csak szóba került edzésen a kétemberes tizenegyes, de gyakorolni nem gyakorolták.

A kétemberes tizenegyes feltalálói azonban nem Cruyffék voltak. Az első, mozgóképen is megörökített kétemberes tizenegyest a belga Rik Coppens és Andre Piters lőtte 1957. június 5-én a Belgium-Izland találkozón. A holland Bas Paauwe és Gerard Kuppen az 1944-es, Feyenoord Sparta Rotterdam elleni derbin a helyi feljegyzések szerint már előhúzta a trükköt, de ennek nincsen képi bizonyítéka. Így a kétemberes tizenegyest Cruyffékhoz köti mindenki.

Azóta többen is megpróbálkoztak ezzel a figurával (több-kevesebb sikerrel), legutóbb Lionel Messi és Luis Suárez a Barcelona-Celta Vigo (6-1) bajnokin.