36 éve lőtték a világ legszemtelenebb tizenegyesét

in may the during of TEAM 18 FINAL VAN soccer former start PLAYER COURT TOURNAMENT FOUNDATION courts dutch YOUTH project SPORT johan netherlands anp connects 2013 amsterdam koen cruyff weel cruijff HORIZONTAL
2013-05-18 Former Dutch soccer player Johan Cruijff (R) during the start of the Cruyff Court Final in Amsterdam, The Netherlands, 18 May 2013. The tournament connects the youth team of the Cruyff Courts, a sport project of the Johan Cruyff Foundation. ANP KOEN VAN WEEL
Vágólapra másolva!
Napra pontosan 36 éve, 1982. december 5-én lőtte Johan Cruyff és Jesper Olsen a világ legszemtelenebb tizenegyesét, az úgynevezett "kétemberes tizenegyest".

Az eset az Ajax-Helmond Sport holland bajnoki mérkőzésen történt. Cruyff lepasszolta a tizenegyest csapattársának, ő vissza, a holland legenda pedig a kapuba lőtt. "Mindjárt itt vannak az ünnepek, gondoltuk, csinálunk valami különlegeset" - mondta Cruyff később, aki azt is elárulta, hogy korábban csak szóba került edzésen a kétemberes tizenegyes, de gyakorolni nem gyakorolták.

A kétemberes tizenegyes feltalálói azonban nem Cruyffék voltak. Az első, mozgóképen is megörökített kétemberes tizenegyest a belga Rik Coppens és Andre Piters lőtte 1957. június 5-én a Belgium-Izland találkozón. A holland Bas Paauwe és Gerard Kuppen az 1944-es, Feyenoord Sparta Rotterdam elleni derbin a helyi feljegyzések szerint már előhúzta a trükköt, de ennek nincsen képi bizonyítéka. Így a kétemberes tizenegyest Cruyffékhoz köti mindenki.

Azóta többen is megpróbálkoztak ezzel a figurával (több-kevesebb sikerrel), legutóbb Lionel Messi és Luis Suárez a Barcelona-Celta Vigo (6-1) bajnokin.