Társoldalunk:

Bede Ferenc: Remekelt az Ajax-Bayern játékvezetője

2018.12.12. 23:34

A Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában különösen Amszterdamban játszottak kiélezett mérkőzést, ahol az Ajax és a Bayern München is az E csoport első helyére hajtott. A hat gólt és két piros lapot hozó találkozót remekül vezette a francia Clement Turpin, mondta az Origo szakértője, Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezető.

Bede FerencForrás: Origo

"Nagyon élvezetes mérkőzésen a francia játékvezető a kritikus helyzetekben nagyon jó döntéseket hozott, a két kiállítás és a két büntető is nagyszerű ítélet volt. A játékvezető élete azonban olyan, hogy az extra döntések ellenére, mégis egy, az asszisztensétől kapott rossz segítség befolyásolta a mérkőzés végső megítélését – kezdte elemzését Bede Ferenc, majd így folytatta: A 94. percben a hazai játékos a büntetőterületen kívül kapura rúgja a labdát, ami megpattan a vendégjátékoson, és a lesen álló hazai csapattárshoz kerül, majd gól születik.

A vendégjátékos labdaérintése egy kapura tartó lövés védése és nem a labda megjátszása volt, így ez nem ellenféltől kapott labda. A helyes ítélet egyértelmű lesállás, közvetett szabadrúgás a Bayern München javára."

Apró szerencse a szerencsétlenségben, hogy a döntés nem befolyásolta a csoport végeredményét, a Bayern így is az első helyen végzett.  

Kicsit délebbre, Svájcban is volt esemény, itt a Juventust fosztották meg egy egyenlítő góltól. A találatot szerző Paulo Dybala és a többi torinói játékos értetlenkedett, pedig Stieler játékvezető helyes döntést hozott:

"A 93. percben a hazai kaputól 20 méterre Dybala kapura lövi a labdát, mely az egyértelműen lesen álló Cristiano Ronaldo feje felett a kapuba vágódik. A Juventus sztárjátékosa a felette átszálló labdára fejelő mozdulatot tesz, és habár nem ér bele, de a mozdulattal befolyásolja a mögötte lévő kapus cselekvőképességét, így nagyon helyes döntés születik a lesállás megítélésével. Kiemelném az asszisztens és a vezetőbíró jó kommunikációját ebben a szituációban."

Volt vitatható eset a kora esti Viktoria Plzen–AS Roma találkozón is, ahol a játékvezető nem adott meg egy jogos büntetőt az olasz csapat javára. 

"A mérkőzés 57. percében a büntetőterületen belül két hazai játékos között fordult be és került nyilvánvaló gólhelyzetbe Patrik Schick az AS Roma csatára, amikor buktatták. Az angol játékvezető nem látott okot a beavatkozásra, pedig a megfelelő ítélet büntetőrúgás lett volna az olasz csapat javára, míg a csatárt buktató hazai játékosnak, Lukas Hejdának nem piros, csak sárga lap járt volna, mivel volt esélye a labda megjátszására" – mondta el Bede Ferenc az Origónak.