Társoldalunk:

Ezért lesz zárt kapus az Újpest-Fradi fociderbi

2018.12.19. 16:46

Mint ismert, egy zárt kapus mérkőzésre és egymillió forintra büntette az Újpest FC-t kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága, így a Ferencváros elleni derbin nem lehetnek majd nézők a stadionban. A szövetség szerdán ismertette, miért volt kénytelen zárt kapus mérkőzéssel sújtani a lila-fehér klubot. 

„A klubok munkájának, a jobb infrastruktúrának és a szurkolótáborok folyamatosan javuló hozzáállásának köszönhetően az MLSZ Fegyelmi Bizottságának az elmúlt időszakban kimondottan ritkán kellett súlyosabb büntetéseket kiszabnia a klubokra. A rasszizmussal és az etnikai diszkriminációval szemben az UEFA szabályozása alapján kell eljárnia az MLSZ-nek.

Ezen cselekmények az európai szövetségnél a legszigorúbb elbírálás alá esnek, és így ezekre a zéró tolerancia elve érvényes a kontinens minden futballpályáján, tehát – kötelező érvénnyel – hazánkban is.

Ez alapján a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusában egyértelműen rendelkezik a stadionokban tapasztalható rasszizmusról és az etnikai diszkriminációról: első előfordulása esetén szektorbezárás, minden további esetben stadionbezárás az egyedüli kiszabható büntetés ilyen esetekben.

Az Újpest FC szurkolói első alkalommal a november 21-i, MOL-Vidi elleni idegenbeli OTP Bank Liga-mérkőzésen tanúsítottak rasszista magatartást, majd szintén a MOL-Vidi elleni december 8-i hazai bajnoki találkozón ismét megszegték a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusát.

Vidi – Újpest stadionavató bajnoki Sóstó ArénaForrás: Csudai Sándor - Origo

Az MLSZ-re kötelezően előírt fenti döntési mechanizmust számos alkalommal kommunikálta a klubok és a szurkolók felé, így mindenkinek tisztában kellett lennie azzal, hogy e cselekmények előfordulása milyen büntetéshez vezet.

Egyébként ugyanez az UEFA-gyakorlat érvényesül majd a magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőin, ami azt jelenti, hogy például a szlovákok vagy Szlovákia szidalmazása esetén az MLSZ zárt kapus büntetésre számíthat. Mivel Magyarország visszaeső, így várhatóan több mérkőzést magyar nézők nélkül kellene megrendeznie ez esetben a szövetségnek. Aki tehát például Szlovákiát vagy Romániát szidalmazza a bajnoki vagy válogatott mérkőzéseken, az csapatát hozza nehéz helyzetbe” – derült ki a szövetség közleményéből.