A City bajnoki címébe kerülhet a decemberi szenvedés

City
Manchester City's Argentinian striker Sergio Aguero (L) reacts as Leicester players celebrate scoring their second goal during the English Premier League football match between Leicester City and Manchester City at King Power Stadium in Leicester, central England on December 26, 2018. (Photo by Lindsey PARNABY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Valami nincs rendben az angol Premier League címvédőjének, a Manchester Citynek a háza táján, ezt az utóbbi napok/hetek csalódást keltő eredményei is bizonyítják. Meg persze az, hogy Pep Guardiola együttese annak ellenére, hogy remekül kezdte az idei szezont – közel négy hónapon át veretlen volt –, most rövid időn belül háromszor is kikapott. Nemhogy vezető helyét, de már a második pozíciót is elveszítette a Liverpool-Tottenham párossal szemben.

A lejtmenet egy rangadó elvesztésével kezdődött, a Chelsea otthonában kapott ki az idei szezonban először Guardiola együttese.

Ráadásul, ami korábban nem igazán volt jellemző,

Maurizio Sarri taktikailag emelkedett a katalán mester fölé,

sőt, a vendégek gólt sem lőttek, 2-0-ra maradtak alul. Bár a pályán a City dominált, komoly helyzetekig nem jutottak el a vendégek, igaz, kulcsemberek is hiányoztak kisebb-nagyobb sérülések miatt – Agüero, de Bruyne és Mendy sem volt bevethető.

A kudarcot egy Hoffenheim elleni BL-, majd egy Everton elleni PL-győzelem követett, majd 11-esekkel a Leicestert kiverve a legjobb négy közé jutott a csapat a ligakupában. Amikor aztán úgy tűnt, hogy minden rendben Manchester kék felén,

jött a sokkoló vereség a Crystal Palace-tól, ráadásul hazai pályán.

Roy Hodgson csapata szervezettségből jelesre vizsgázott az Etihadban, így hiába a City nyomasztó labdabirtoklási fölénye, és majdnem négyszer annyi kapura lövése, a londoniak óriási meglepetésre mindhárom pontot magukkal vitték – köszönhetően a vélhetően a szezon gólját szerző Andros Townsend hihetetlen bombájának.

A sebek nyalogatására ezúttal viszont nem volt idő, jött a Boxing Day és a Carabao Cupból való búcsú után a bosszúvágytól fűtött Leicester elleni bajnoki. Ami egyébként nem indult rosszul a manchesteriek szempontjából, hiszen Agüero és Bernardo Silva remek összjátékából a portugál viszonylag korán vezetéshez juttatta a vendégeket.

Albrighton azonban a ligakupa után a bajnokságban is bevette a City kapuját, ráadásul öt percen belül visszajött a meccsbe Claude Puel együttese.

A Palace elleni találkozóhoz képest ráadásul jóval kiegyenlítettebb csata folyt a King Power Stadionban, a kihagyott helyzetek után pedig az már szinte törvényszerű volt, hogy Ricardo Pereira is éppen most szerezze élete gólját, amely a vendégek vesztét okozta.

A sérüléséből lábadozó Kevin de Bruyne formája még nem az igazi, ráadásul a csapatba való visszatérése sem megy zökkenőmentesen,

Fernandinho hiányát pedig a jelek szerint nem bírja el a City középpályája.

Agüero és Gabriel Jesus teljesítménye is hagy kívánnivalót maga után, azonban a legnagyobb probléma jelenleg a védelemmel van: legutóbbi négy meccsén nyolc gólt kapott a csapat, ami guardiolai léptékkel mérve rengeteg. A szakember is elismerte egy interjúban, hogy jelenleg a Pool és a Spurs csapata előtt jár, állítása szerint azonban tudják a megoldást a problémára. Az mindenesetre elgondolkoztató, hogy a 2017/18-as szezonban összesen két veresége volt a Citynek, most 19 nap alatt már háromnál tart. Egymást követő két bajnoki elvesztése másodszor fordult elő Guardiolával a manchesteri kispadon – érdekesség, hogy a 2016/17-es idényben a Chelsea után szintén a Leicester fektette két vállra a csapatot.

A vészharangokat talán még korai kongatni, de az biztos, hogy nincs minden rendben a Manchester Citynél Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A bajnokság felénél járva mindez azt jelenti, hogy

a listavezető Liverpool előnye már hét pont a City előtt, ráadásul egy ponttal már az elképesztő formában futballozó Tottenham is megelőzte a manchesterieket.

Akiknek már hátra sem árt tekinteniük, hiszen a Chelsea csak négy egységre van, az Arsenal pedig hat pontra van lemaradva. Ami viszont bizakodásra adhat okot, hogy a közvetlen riválisok közül egyedül a Manchester United elleni városi derbit kell majd idegenben játszania az együttesnek a szezon második felében,

az Arsenalt, a Chelsea-t, a Liverpoolt és a Tottenhamet is hazai környezetben fogadhatja.

Hogy ez mire lesz elég, az tavasszal kiderül, mindenesetre január 3-át érdemes felírni a naptárba az angol labdarúgás szerelmeseinek, az eddig veretlen Liverpool ugyanis aznap este vizitál majd az Etihadban. Az a rangadó sok mindenről dönthet, egy újabb vereség után például alighanem végérvényesen lemondhatna a City a címvédésről.