Vágólapra másolva!
Egy soha véget nem érő történet, amelyben magyar sztárra bízták a szigorú őrző-védő, a precíz vadász és az agyafúrt hadvezér szerepét is. Előfordult már korábban, hogy több honfitársunk ténykedett a német sorozatban, mint a mostani szezonban. Voltak magyarok, akik bajnoki címet ünnepelhettek itt. Ám a jelenlegi kontingens őszi ténykedésére sem lehet panasz. A tavaszi folytatás előtt érdemes egy kicsit feleleveníteni, hogy mi is történt a német labdarúgó-bajnokság első felében.

Az egyetlen ex-NDK-területen található csapat, a Leipzig kapujában álló (mozgó-vetődő-szárnyaló) Gulácsi Péter igazán elégedett lehet őszi teljesítményével. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy mindenki más is elégedett vele. Még a mindig, mindenkivel kritikus Oliver Kahn is csak elismerő szavakkal tudta illetni Gulácsit. Egy kapus mindenhol kulcsember, olyan stabilitást (vagy ellenkező esetben olyan labilitást) ad egy csapatnak, amely az egész csapatszerkezetet döntően befolyásolja.

Gulácsi olyan stabil alapot biztosított a lipcsei alakulatnak, amelyre bátran lehetett építkezni.

Gulácsi Pétert mára már a Bundesliga legjobb kapusai között emlegetik Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Egyike a liga 15 játékosának, aki mind az 1530 percet a pályán töltötte. A Leipzig a legkevesebb gólt kapta a 18 csapat közül annak ellenére, hogy 11 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint az őszi bajnok Dortmund. Magyarra fordítva: a szász alakulat nem „focizta le" a meccsek többségén aktuális ellenfelét, de az hiába támadta Gulácsi kapuját, a magyar kapus tudását csak kevesen múlták felül.

Gulácsi összesen 17 alkalommal szedte ki a kapujából a labdát, kevesebbszer, mint az ugyanebben a pontvadászatban ténykedő Manuel Neuer, akit sokan és jó régen a világ legjobbjának tartanak Gulácsi posztján.

Itt kell megemlíteni, hogy a kevés kapott gólhoz részben egy másik, a magyar válogatottban szereplő focista is hozzájárult. Ám Willi Orbánt érthetően kevésbé érezzük magunkénak, mint a Budapesten született Gulácsi Pétert. A magyar nevet viselő, ám nyelvünket nem beszélő és hazánkban soha nem is élő Orbán az ősszel 10 bajnoki mérkőzésen irányította a védelmet Gulácsi Péter előtt a RasenBallsportnál.

Amíg a lipcsei magyar válogatottak a gólok megakadályozásában jeleskedtek, addig Szalai Ádám a kapusok és védelmek elkeserítésére tette fel az életét. Ez a pályafutás már tizedik éve a Bundesligában zajlik. Eddig 234 Bundesliga I-es mérkőzésen lépett pályára, ezek során 54 gólt szerzett. Szalai az ősszel 22 tétmérkőzésen lépett pályára.

Ezen adat birtokában nyugodtan mondhatjuk, hogy kulcsember.

Szalai Ádám négy gólt szerzett az őszi szezonban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A huszonkét találkozóból tizenöt volt a német bajnokságban, öt a Bajnokok Ligájában, kettő a Német Kupában. Összesen 1310 percet volt pályán, a Bundesligában két góllal járult hozzá a Freiburg és eggyel a Nürnberg elleni egyaránt 3-1 es győzelemhez. Münchenben egyenlített a Bayern ellen, igaz azt a találkozót csapata 3-1-re elveszítette. A BL-ben öt csoportmérkőzésen lépett pályára, a hatodikat, a Manchester City elleni idegenbelit a Sahtar Donyeck ellen kapott piros lapja miatt hagyta ki.

Ha még marad két szezont, elkerülik a sérülések és bízik benne edzője, akkor több meccsen léphet majd pályára a Bundesligában, mint a fővárosban, Berlinben legendává váló Dárdai Pál.

Szalaival kapcsolatban mostanság a török Galatasarayt emlegetik, hiszen a szerződése nyáron lejár a Hoffenheim csapatánál.

Dárdai Pál játékosként 286 német Bundesliga I-es meccsen szerepelt. Ma már más helyről alkot maradandót: a pálya széléről irányít hadvezér szerepben. Jó régen, 2015 februárja óta vezényli a Hertha szakmai munkáját. A csapat játéka egyértelműen magán viseli a magyar tréner filozófiáját. Dolgozni, küzdeni, harcolni. A lehetőségekhez mérten a legtöbbször nyerni. A Hertha ősszel otthon legyőzte a Bayernt, a Gladbachot, a Frankfurtot, ikszelt Dortmundban, nyert Gelsenkirchenben.

Dárdai Pál az őszi szezonban többször lehetőséget adott legidősebb fiának, Palkónak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

Furcsa lehet Dárdainak saját fiát edzeni, irányítani és úgy szerepeltetni, hogy fel se merülhessen a kivételezés lehetősége. A két Dárdai tökéletesen megoldja ezt a nem könnyű feladványt. Amikor Palkó pályán való szereplésére a csapat szempontjából szükség van, Pál beküldi. Nem játszatja többet a kelleténél, de nem is mellőzi csak azért, hogy elkerülje az említett billog rásütését. Dárdai Palkó az ősszel 6 találkozón 88 percet játszott. Az ötödik fordulóban a Bremen ellen kezdő volt, akkor 65 percet töltött a pályán, de egyik meccsét sem játszotta még végig. Április 24-én lesz 20 éves.

Az idő neki dolgozik. A jelenlegi kiváló statisztából másfél évtizeden keresztül címszereplő lehet.

Sallai Roland az átigazolási időszak utolsó pillanataiban érkezett a hazánkban legnépszerűbb német filmsorozat, a Schwarzwaldklinik (magyar címén: a Klinika) által alaposan megismert régió központjába, a festői Freiburgba, a Fekete-erdőbe. Nem könnyű úgy helyet követelni egy csapatban, hogy valaki nem csinálja végig a felkészülést leendő társaival. Sallai mégis gyorsan beilleszkedett, ám egy sajnálatos sérülés gátolta őt a társakkal való hosszabb távú összecsiszolódásban.

Sallai Roland góllal mutatkozott be a Bundesligában Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Fabian Simons

Így is hét mérkőzésen pályára lépett, 447 percet játszva ezeken. Három találkozót játszott végig: a Mainz és a Wolfsburg ellen gólt szerzett. A Wolfsburg elleni találata a vezetést jelentette, és idegenbeli győzelemhez segítette vele csapatát. A Freiburgban azért is nagy szó szerepelni, mert ez a „legnémetebb csapat" a Bundesligában. Előfordult, hogy Sallai volt az egyetlen „auslander" a pályán. Remélhetően tavasszal elkerülik a sérülések és még több hasznára lesz csapatának. A Fekete-erdei gárdának szüksége is van rá, mert bár jelenleg a semmi ágán van öt győzelemmel, hat döntetlennel és hat vereséggel 7 pontra az osztályozótól és 6 pontra az Európa-liga-indulásra jogosító hatodik helytől, de ez a kényelmes pozíció 3-4 forduló alatt kibillenhet. Akár lefelé, akár felfelé.

A Freiburghoz hasonló pozícióban van a Mainz, a Hertha, a Bremen, a Leverkusen, a Schalke és a Düsseldorf. Valószínűleg az első négy csapat fog osztozni a 7-12. helyeken, kiegészülve az ősz két erőn felül teljesítő együttesével, a Frankfurttal és a Wolfsburggal.

Mert a Düsseldorfnak valószínűleg remegve kell majd lefelé tekintgetnie, annak ellenére, hogy ők voltak az egyetlenek, akik le tudták győzni a Dortmundot, és ponttal távoztak Münchenből. Ez a lekezelő hozzáállás sajnos kijár minden újoncnak a Bundesligában, aki mögött nincs ott Dietmar Hopp ismert cégének, vagy a szárnyakat adó energiaitalnak a pénzügyi támogatása. Mert a Hoffenheim és a Leipzig volt az elmúlt bő évtizedben az a két újonc, amelyik nemcsak gyökeret vert a legjobbak között, hanem meghatározó szereplője is lett a bajnokságnak. Sőt, a nemzetközi porondra is kilépett.

Az Augsburg még az a csapat, amely a nem túl távoli múltban érkezett meg a semmiből. A bájos bajor kisváros társulata többnyire megelégszik a biztos bent maradással.

Idén is valószínűleg kiegyeznének ezzel szurkolói. Valószínűleg a Nürnberg-Hannover-Augsburg-Düsseldorf négyesből kerül ki az utolsó három, mert a Stuttgartnak előbb-utóbb el kell távolodnia a veszélyes zónától. Persze, ez a kijelentés nem kevés veszélyt rejt, hiszen fél távnál a Schalke ugyanannyi ponttal rendelkezik, mint a Düsseldorf, de még egy ilyen rossz fél idénye nem lehet a Schalkénak, mint a mögötte hagyott. Egy remek sorozattal akár a nemzetközi szereplést is elérheti, bár a hatodik helyezéstől őket elválasztó 9 pont nem kevés, de nem is behozhatatlan.

A Schalke csapatára lehetetlen küldetés vár a Bajnokok Ligájában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

Igaz, nekik még két mérkőzés erejéig a Bajnokok Ligájában is helyt kell állniuk. Azért csak kettő, mert a nyolcaddöntős ellenfél, a Manchester City valószínűleg nem engedélyez a németeknek többet. A másik kellemetlen meglepetést szállító csapat a Leverkusen bebizonyította, hogy egy-két jó meccsel közel lehet kerülni az Európa-ligához, ez az ő esetükben a tavaszi rajtnál csak három pont. Lőtávolság. Igaz a többiek sem csak fogni fogják a céltáblát. A kérdés az, hogy mindent rendbe tesz-e az edzőcsere a Bayer04-nél? Az új tréner, Peter Bosz túlzottan nem volt sikeres a Bundesligában korábban, igaz akkor komolyabb célokat tűztek ki elé.

Szalai Hoffenheimjének, valamint Gulácsi és Orbán Lipcséjének a célja továbbra is a Bajnokok Ligájában való indulásra jogosító hely megszerzése.

Előbbi gárdának ez a legutóbbi szezonban sikerült, utóbbinak egy szezonnal korábban. Mindkét csapat előrelépésének a záloga egyrészről a stabil szereplés, másrészről a két meglepetésgárda, a Frankfurt és a Wolfsburg kipukkanása. A Wolfsburg esetében erre inkább lehet számítani, de hosszú távon a Frankfurtnál is stabilabb tud lenni a Hoffenheim vagy a Leipzig. Főleg, hogy a két „magyaros csapat" erre a szezonra befejezte nemzetközi szereplését,

a Frankfurt viszont még versenyben van (egy lehengerlő csoportkört követően) az Európa-ligában.

Nézzünk most már fel minden értelemben a képzeletbeli dobogón karácsonyozókra. Ha valaki azt mondja a rajtnál, hogy az első két helyen 17 forduló után a Dortmund és a Bayern áll, azt valószínűleg erőteljes helyesléssel fogadja a többség. Ám ha ez a valaki ehhez azt is hozzáteszi, hogy a Dortmund lesz az élen, hat ponttal megelőzve a Bayernt, akkor a többség ezt már bólogatás helyett kétkedést kifejező fejmozdulattal minősítette volna.

A Borussia Dortmund az őszi szezonban leiskolázta a Bundesliga-mezőnyt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

A Mönchengladbach harmadik helye is a nem várt események sorába tartozik. Ám a két rutinos edző, Favre és Hecking remekül összerakta a két porosz csapatot. Éppen az edzők közti különbség miatt van a Bayern a BVB mögött, és van pariban a Gladbachhal. A Mönchengladbachnak a jó tavaszi rajtpozíció ellenére kellene a mögötte álló csapatok segítsége ennek a helyezésnek a megtartásához, mert még nem elég stabil. Amilyen nagyszerű és lehengerlő volt a müncheni győzelme, annyira kilátástalanvolt a teljesítménye a Dortmund vagy a Freiburg ellen. Otthon mind a nyolc találkozóját megnyerte, ez egyedülálló teljesítmény az idei bajnokságban. De csalóka. Ugyanis a tabella utolsó hét helyezettje közül hatot fogadott. Az első nyolcból csak a Frankfurtot. Egy élcsapat számára tulajdonképpen álomsorsolás az, ami rájuk vár. A jók hozzá mennek, az alsóháziakhoz kell utazniuk. Nagyon nagy kérdés, hogy melyik együttes lesz a harmadik és a negyedik helyezett, mert a Frankfurt (ellenfele: Sahtar Donyeck) és a Leverkusen (ellenfele: Krasznodar) is érdekelt az Európa-ligában. Mindkettőnek komoly esélye van megérni a következő kört is. A kettős (a Leverkusennek a Német Kupával együtt hármas) terhelés alaposan átírhatja az erőviszonyokat a BL-indulásért vívott harcban.

Na, de akkor a lényeg: ki lesz a bajnok? Meddig jut a két élcsapat a Bajnokok Ligájában tavasszal?

Most csak az első kérdésre koncentrálva a pikírt válasz adott: május 18-án 17.25-kor kiderül. A cinizmust félretéve: egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy korábban nem kapunk választ erre a kérdésre. A Dortmund előnye hat pont, azaz két győzelem. Április 6-án, Münchenben randevúznak. A Dortmund utazik még (többek között) Lipcsébe (rögtön a tavaszi nyitófordulóban), Frankfurtba, Berlinbe és Mönchengladbachba is.

  • A Bayern rutinosabb.
  • A Dortmund éhesebb.
  • A Dortmund edzője rutinosabb.
  • A Bayerné éhesebb.

A Dortmund kezdő tizenkettője (a szupercserével, Paco Alcácerrel kiegészülve) ősszel jobb volt a Bayern kezdőjénél. A Bayern padja viszont hosszabb. Ha sokáig tart mindkettőjüknek a háromfrontos harc, akkor ez sokat számít. Ezer és ezer érv sorakoztatható fel az egyik és a másik csapat végső sikere mellett. Ami biztos: jelenleg a Dortmund 6 ponttal vezet a Bayern München előtt.

De tavasszal még 51 pontot lehet szerezni.