Gera Zoltán: Szeretnék egyszer Angliában edzőként dolgozni

Gera Zoltán fradi újpest foci mérkőzés
Budapest, 2017. március 4. A ferencvárosi Gera Zoltán ünnepli gólját a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencváros mérkőzésen a fővárosi Szusza Ferenc Stadionban 2017. március 4-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nyáron fejezte be nem mindennapi pályafutását Gera Zoltán, aki rögtön helyet kapott a Ferencváros és a magyar válogatott edzői stábjában is. Az utóbbi évtizedek legjobb magyar focistája szerepelt a Pécs után a Ferencváros, a West Bromwich Albion, a Fulham, majd újra a WBA és a Ferencváros színeiben. A Premier League-ben összesen 172 meccsen játszott, a Fulhammel az Európa-liga döntőjében is szerepelt. A magyar válogatottban 97 meccsen 26 gólt szerzett, ott volt a 2016-os Európa-bajnokságon is.

Gera Zoltánnal a Ferencváros beleki edzőtáborában tudtunk beszélgetni.

A Fradi minden edzésén mutatja a gyakorlatokat a játékosoknak, szinte minden lehetőségnél beszáll a játékba. Mennyire hiányzik a foci?
Azért állok be a legtöbbször, mert vagy kevesebben vagyunk, vagy hiányzik valahonnan egy plusz ember.

Előbb-utóbb biztosan el fogok kezdeni barátokkal egyre többet játszani, hogy ki legyen elégítve ez a hiány az életemben. Elvonási tüneteim biztosan nincsenek, de néha úgy vagyok vele, hogy jó lenne még játszani, edzeni. Aki szereti a futballt és benne volt a labdarúgásban, annak nem könnyű ezt elengedni. Én most ezen vagyok, de nincs ezzel gond, csinálom a dolgomat. Nincs arra idő és lehetőség, hogy sajnáljam magam, lezártam, én döntöttem így hogy abbahagyom a futballt.

Gera Zoltán gyakran beáll a játékosok közé Forrás: Balogh Dávid /fradi.hu

Fizikailag milyen állapotban van?
Nem fáj semmim, rendben vagyok, de az az intenzív foci, a napi edzések, amik ahhoz kellenének, hogy az ember hétről hétre jól teljesítsen, arra nem alkalmas a lábam. A hajlítóm szakadt el, amiből nem sikerült teljesen felépülni, de ha beállok a játékosok közé, nem érzek semmi fájdalmat. A bal lábam gyengébb, nem tudnék már magas szinten teljesíteni.

Mi a pontos feladata a Ferencvárosnál?
Technikai edző vagyok. Benne vagyok a szakmai stábban, részt veszek az edzéseken. Van, amikor több idő jut arra, hogy egyénileg foglalkozzak a játékosokkal, akad, amikor kevesebb, de ott vagyok mindig, nézem az edzést, próbálom kijavítani a hibákat.

Az edzőképzésben hol tart most?
Részt veszek a B- és az A-licences tanfolyamon is, ha minden jól alakul, májusra meglesz az A. Elég intenzív, sokat kell tanulni, plusz az edzések a Fradinál és a válogatottnál, nem unatkozom. Szeretném a legmagasabb képesítést is megszerezni, de egyelőre szokom az új közeget, az edzői pályát. Kiderül majd, hogy alkalmas vagyok-e erre.

Gera Zoltán az Európa-liga döntőjéig vezette a Fulhamet Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Fradinál úgy tűnik, mintha kapocs lenne a játékosok és a stáb között, egyetért ezzel?
Igen, sokat beszélgetek a játékosokkal, mivel sokakkal együtt is fociztunk, bátran elmondják, mit látnak, ha problémájuk van, hozzám fordulhatnak.

A család hogy fogadta az új szerepkört? Most még talán többet van távol, mint játékosként.
Felkészítettem a családot arra, hogy edzőként sokat leszek távol. Kicsit másképp terveztem, gondoltam fél vagy egy évet, ha nem is pihenek, de tapasztalatot gyűjtök esetleg külföldön. Végül lehetőséget kaptam a Fradinál és a válogatottban is, de a család mindenben támogat. Kevesebbet vagyok otthon, mint játékosként, de jól fogadták, nyilván hiányzom otthonról, de majd beáll a dolog.

Gera Zoltán a Manchester United ellen is gólt szerzett Forrás: Fullham FC Official/Facebook

Szerepelt a West Brommal és a Fulhammel is a Premier League-ben, játszott UEFA-kupa-döntőt is. Mi kellene ahhoz, hogy a Fradi is újra a nemzetközi kupák csoportkörében szerepelhessen?
Sok dolognak kell passzolnia, de szerintem a szakmai háttér rendben van. Szergej Rebrovnak megvan a megfelelő tapasztalata és mentalitása, tudja, mi kell a nemzetközi sikerhez. A siker másik kulcsa a minőségi játékosok megléte. Olyanok kellenek, akik a nemzetközi futballban is tudják, hogy mi kell a sikerhez. Minél kevesebbet kell hibázni, a jó védekezés ma már elengedhetetlen. Az is jó lenne persze, ha a sorsolásnál nem a legerősebb csapatokat kapnánk. A jó példa viszont szerencsére adott, a Vidi sikeres őszt produkált, óriási sikert értek el azzal, hogy az Európa-ligában végig versenyben voltak a továbbjutásért. A kulcs az, hogy a játékosok tudják, mi a nemzetközi futball követelménye, éretten játsszanak, keveset hibázzanak, és akkor összejöhet, hogy az El-ben játsszon a csapat.

Infrastrukturálisan minden adott?
Az Infrastruktúra nagyon rendben van. Anyagilag magyar szinten a Fradi és a Vidi kiemelkedik a mezőnyből, de nemzetközi szinten nem kiemelkedő a két csapat költségvetése. Olyan játékosokat nehéz ide csábtani, akik a megfelelő korban vannak és nagyon jó játékosok. Eddig inkább olyanokat sikerült igazolni, akik már idősebbek voltak, mint például Danko Lazovic a Vidinél, de az a cél, hogy olyan játékosokat találjanak a magyar klubok, akik innen akarnak továbblépni. Paintsil vagy Ramirez is jó példa erre, ők komoly minőséget képviseltek. Ehhez kellett szerencse is, és persze jó megfigyelői rendszer. A legideálisabb persze az lenne, ha olyan magyar fiatalokat találnánk, akik képességben és mentalitásban is megállják a helyüket. Nagy Ádámnak például megvolt a képessége, és a mentalitása is jól passzolt, ezért is tudott külföldre menni. Szerintem vannak most olyanok az NB I-ben, akikből komoly játékosok lehetnek, a Fradiban is vannak jó mentalitású, jó hozzáállású játékosok, akik akarnak tanulni, fejlődni.

Gera Zoltán a 2016-os Európa-bajnokságon Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dennis Grombkowski

Ön mivel tudott kiemelkedni a többiek közül?
Mindig tehetséges voltam, tehetségesebb az átlagnál, de nekem is idő kellett ahhoz, hogy a megfelelő mentalitást megtanuljam. Mondhatom, hogy elég későn érő típus voltam. Akkor lettem érett a futballista, amikor kimentem Angliába.

Előtte is voltak felvillanásaim, két-három jó meccs után elhittem, hogy mekkora futballista vagyok, aztán eltűntem pár hétre. Kevésbé jó mentalitású játékosból lettem egy nagyon jó mentalitású játékos.

Voltak dolgok, amiket évekig nem értettem, miért kell gyakorolni. Sokáig mondták, hogy ez fontos, de én nem tartottam annak, egyszer csak megértettem, hogy az tényleg hasznos.

A magyar edzők egy új korosztálya komoly szerepet kap az európai topfociban, elég csak Dárdai Pálra, Szabics Imrére vagy Lőw Zsoltra gondolni. Mi lehet az ő titkuk? A külföldi tapasztalat, vagy tudnak olyat, amit más nem?
Szerintem mindkettő. Kellett a külföldi tapasztalat és az a kultúra, amit átvettek. Mindhárman sokat fociztak külföldön. Ahhoz, hogy valaki topbajnokságban lehessen edző, ahhoz nagyon fontos az a tapasztalat, amit ők szereztek. Dárdai Pállal dolgoztam a válogatottnál, neki különleges érzéke van az edzői szakmához, nagyon jól látja a futballt, jól kommunikál, tudja, mi az a topfutball, mik a követelmények, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres legyen egy komoly bajnokságban. Az, hogy Lőw Zsolt a PSG pályaedzője lehet, azt óriási sikernek tartom, ráadásul úgy, hogy egy olyan edző vitte oda, akivel nem is dolgozott korábban. Amint látjuk, a tapasztalatok nélkül nincs esélye a magyar edzőknek külföldön, de az is lehet, hogy ők hárman megnyitják az utat a magyar edzők számára. Nagyon meg kell becsülni azt, amit ők elértek.

de ehhez még sokat kell tanulnom. Azt gondolom, ha valaki jól csinál valamit, akkor előbb-utóbb megnyílnak a kapuk előtte.

Ahol tud, segít Forrás: Balogh David/fradi.hu

A korábbi edzői közül tartja valakivel a kapcsolatot?
Persze, ha találkozunk, akkor beszélgetünk mindenkivel, próbálnak tanácsokat adni. Róth Antallal szoktunk beszélgetni, ő volt az első pécsi edzőm, vele nagyon szeretek beszélni, jó ötleteket, tanácsokat ad. Szerencsére mondhatom, hogy mindenkivel jó kapcsolatban voltam, szeretnék majd Angliába is menni tanulmányutakra, csak időt kell rá találni.

Szergej Rebrov módszerei mennyire hasonlíthatók a topszínvonalhoz?
Teljes mértékben. Amit gyakoroltat, amit folyamatosan megkövetel, nekem teljesen olyan, mintha Angliában lenne edző. Nagyon felkészült, nagyon jól látja a dolgokat, csapatban gondolkodik. Mindenkinek megvan a helye, a védőknek, középpályásoknak és támadóknak is ugyanúgy részt kell venniük a védekezésben és a támadásban is. Ahogy látom, pontosan tudja, mi a jelenlegi modern labdarúgás követelménye. Örülök, mert tőle is sokat lehet tanulni.

Ön szerint mennyi idő kell ahhoz, hogy a Fradi az ő keze nyomát viselje magán? Egy felkészülési időszak elég ehhez?
Szerintem már ősszel is lehetett látni. Öt ponttal vezetjük a bajnokságot a Vidi előtt, egy nagyon jó képességű csapat előtt. Szerintem már látszik a munkája. Voltak játékosok, akik már hamarabb felvették a fonalat, voltak, akik kicsit lassabban, remélem, tavasszal még tovább fejlődik majd a csapat, és jobbak leszünk, mint ősszel.

A válogatottnak is segít a pálya mellől is Forrás: DPPI/Michael Zemanek

A válogatottnál mit vár az Európa-bajnoki selejtezőktől?
Jó irányba indult el a válogatott Marco Rossi irányítása alatt. Nekem nagyon tetszik az a munka, amit ő végez. Folyamatosan fejlődik a csapat, szerintem pedig ez a legfontosabb. Ha ilyen töretlen marad a fejlődés, akkor tovább javulhat a csapat és benne a játékosok is. Ha minden így marad, akkor szerintem jó esélyünk van, én pozitív vagyok.

A válogatott felkészüléséhez mit tud hozzátenni?
Hasonló a szerepem, mint a Ferencvárosnál. A tapasztalataimat meccsek előtt elmondom, főleg azokkal a posztokkal kapcsolatban, amikben én is szerepeltem. Fogékonyak a játékosok a tanácsokra, próbálok hasznos tagja lenni a válogatott és a Fradi stábjának is.