Társoldalunk:

Budapesten várja a sorsát a futballvilág nagy hekkere

2019.01.26. 08:19

Több száz meghekkelt e-mail cím és több ezer ellopott elektronikus levelezés után Budapesten vették őrizetbe Rui Pintót. A gyanú szerint a portugál hekker több sztárlabdarúgó adóügyét tárta a nyilvánosság elé, illetve vezető európai klubokra terhelő bizonyítékokat tett közzé. Most Budapesten várja a sorsát.

„A portugál férfi ellen a portugál igazságügyi hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki zsarolás és számítógépes bűncselekmények miatt. Ez alapján történt meg az elfogása" – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője. Rui Pintónak több ügye is van Portugáliában. Többek között őt vádolják azzal, hogy ellopta a Benfica alkalmazottainak és vezetőinek levelezéseit, melyekben a lisszaboni klub kétes ügyeire hívja fel a figyelmet.

Rui Pintót január 16-án kapták el a rendőrök BudapestenForrás: marca.es

A portugál férfi egyelőre Budapesten várja az ügy folytatását. „A Fővárosi Főügyészség indítványozta a portugál férfi ideiglenes átadási letartóztatását. Ezzel szemben a Fővárosi Törvényszék a férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el, amelyet nyomkövető eszközzel rendelt biztosítani. A Fővárosi Főügyészség fellebbezést jelentett be a bíróság döntése ellen, az ideiglenes átadási letartóztatás elrendelése érdekében" – fogalmazott Rab Ferenc.

Több külföldi médium is tényként közli, hogy Rui Pinto egyezséget kötött a francia ügyészséggel, mert olyan csapatokról is információkkal rendelkezik, mint a Paris Saint-Germain és a Manchester City.

Rui Pinto védője a francia sztárügyvéd, William Bourdon. „Róla azt érdemes tudni, hogy védte többek között Julian Assange-ot és Edward Snowdent, mert specialitása az ún. whistleblowerseknek, finoman fogalmazva a jelentőknek a védelme, akik 'közjót' látnak el elvileg. A mi emberünk, Rui Pinto jelen esetben, állítása szerint kizárólag a közjót szem előtt tartva szivárogtatott ki nem feltétlen legális módon megszerzett tartalmat" – mondta a Reggeli Startban az ügyről Gyenge Balázs, a DIGI Sport szerkesztője.

A következő időszak legfőbb kérdése, hogy a magyar hatóságok kiadják-e Portugáliának a hekkert, vagy az ügyét uniós szinten Franciaországban tárgyalják-e.