Egy durva válás teszi tönkre Európa egyik legjobb futballcsapatát

fbl Horizontal
Monaco's Colombian forward Radamel Falcao (L) celebrates with teammates after scoring a goal during the french L1 football match AS Monaco vs Strasbourg on January 19, 2019 at Louis II stadium in Monaco. (Photo by YANN COATSALIOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Túl a szezon felén, a francia Monaco, a török Fenerbahce és a német Stuttgart is kiesőhelyen áll hazája bajnokságában. Mindhárom klubtól sokkal többet vártunk volna, de január végén már túl könnyű lenne elintézni a dolgot annyival, hogy „most épp nincsenek formában". A Monaco visszaesése, még ha nem is ilyen mértékben, de érthető, a Stuttgartnak előzetesen is maximum a középmezőny lehetett a cél, a Fenerbahce viszont teljes homály, mivel Törökország egyik legnagyobb múltú csapatánál nyáron még előremutató jelek voltak.

A Monaco a napokban menesztette Thierry Henryt a vezetőedzői posztról, és helyette Henry elődjét, Leonardo Jardimet nevezte ki újra. Kétségbeesett húzásnak tűnik, de talán a nagyhercegség csapatának vezetősége úgy gondolta, hogy jó olyanra bízni az együttest, aki ismeri azt, és aki óriási sikereket ért el a közelmúltban.

Elfogyott a Monaco

Dmitrij Ribolovljev orosz milliárdos 2011 decemberében vásárolta meg az akkor még a másodosztályban szereplő Monaco 66,67 százalékát. Caludio Ranieri vezetésével a csapat hamar visszajutott az élvonalba, és Ribolovljev vagyonát kihasználva 2013 nyarán a Monaco volt Európa egyik legbőkezűbb klubja, ami az átigazolási piacon elszórt pénzt illeti: az egyesület összesen 130 millió euróért vásárolt játékosokat, közte az Atlético Madrid csatárát, Radamel Falcaót. Az üzenet, amelyet a Monaco a világ felé közvetített, egyértelmű volt: Monaco már nemcsak a város miatt vonzó a legnagyobb sztárok számára, hanem

a futballklub által kitűzött célok miatt is.

A Monaco újoncként második lett a francia bajnokságban, majd a következő évben harmadik, de ekkor elfogyott a pénz, Ribolovljev ugyanis elvált feleségétől, aki 4,8 milliárd dollárt kapott a vagyonból. Az évszázad válásaként emlegetett válás a Monacóra volt a legnagyobb hatással, amelynek el kellett adnia a legjobb játékosait, és át kellett variálnia az átigazolási stratégiáját: innentől kölcsönben szerezték meg olyan klubok tehetségeit, akik a fennálló versenyhelyzet miatt kevésbé jutottak szóhoz.

Thierry Henry három hónapot kapott Monaco-edzőként Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

Jardim még így is behozta másodiknak a Monacót, majd a 2016/2017-es szezonban a világ egyik leghatékonyabb csapatát rakta össze a lendületes suhancokból, akik bárkit képesek voltak belerángatni egy adok-kapok meccsbe. A Bajnokok Ligájában csoportelsőként jutottak tovább, az egyenes kieséses szakaszban kiejtették a Manchester Cityt és a Borussia Dortmundot, végül az elődöntőben a Juventus ellen buktak el. A bajnokságban nyolc pontot vertek a Paris Saint-Germainre, és 107 rúgott góllal 2000 után ismét bajnokok lettek.

Ribolovljev ezután felfedezte a monacói fociban rejlő lehetőségeket, és üzletet csinált belőle. Szép lassan kiárusította a legjobbakat, aminek eredményeként a Monaco 675 millió eurót (!) keresett csak játékoseladásokból 2014 óta.

A folytonosságot viszont képtelenek voltak fenntartani tinijátékosok megszerzésével.

Eric Devin, a Guardian francia focira szakosodott újságírója szerint motivációs gondok vannak Monacóban, mivel a veterán játékosok, akik húzni tudnák a csapatot, tisztában vannak azzal, hogy ők már csak a 2017-es sikerszezon itt ragadt maradványai, túl vannak a pályájuk csúcsán, és senkinek sem kellenek. Ráadásul az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az önmagát játékoseladásokból fenntartó Monaco nem küzd a nagy trófeákért, neki a dobogó és a biztos Bajnokok Ligája-részvétel bőven elég.

A nászutas fázisban ragadt a Fenerbahce

Törökország egyik legnagyobb csapata az utóbbi években kivétel nélkül a top 3-ban végzett, 2014-ben bajnoki címet is nyert, így semmi előjele nem volt annak, hogy idén a kiesés ellen fog küzdeni. Nyáron a klub történetében legtovább szolgáló elnök, Aziz Yildirim elköszönt, és a helyét Ali Koc vette át. Koc az ország egyik legtehetősebb embere, ő mégis a tudatos építkezést választotta az eszetlen költekezés helyett. Azt a célt tűzte ki, hogy

csökkenteni a klub irreálisan magas, 621 millió eurós adósságát.

Koc azonnal munkához látott: vezetőedzőnek kinevezte a PSV Eindhovennel három bajnoki címet nyert Phillip Cocut (azóta már nem ő az edző), sportigazgatónak pedig Damien Comollit. A két új ember hatására a Fenerbache elkezdett egyre több pénzt invesztálni az akadémiába és a fiatal tehetségek felkutatására.

A Fenerbahce jelenleg kiesőhelyen áll a török bajnokságban Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Onur Coban

A Fener – hogy nyomatékosítsa szándékait – azonnal be is húzta Törökország két kifutófiúját, a 18 éves kapust, Berke Ozert és a 21 éves szélsőt, Baris Alicit, valamint a holland NEC 19 éves csodagyerekét, Ferdi Kadioglut. Emre Sarigul, a Guardian újságírója azonban megjegyzi, hogy bár ígéretes projektbe kezdett a Fener, a probléma az, hogy

ezeknek a fiatal játékosoknak nem biztosítanak játékperceket.

A rutinosnak számító emberek pedig nem tudják húzni a csapatot. A védelemben ott van Martin Skrtel és Roman Neustadter, a középpályán Mathieu Valbuena, az igazi gondot azonban a csatársor gyenge teljesítménye okozza. Roberto Soldado embertelen mennyiségű gólt termelt anno Valenciában, most viszont rendszeresen sérült, így haszontalan a csapat számára, csakúgy mint André Ayew, aki nagy ígéretként indult a Marseille-ben, de utána elkallódott.

Nyáron tehát jól néztek ki a dolgok a Fenernél, amely megkapta a türelmet, hogy sikeres legyen ezzel az új filozófiával. A szurkolók elvárásai viszont egy cseppet sem változtak, ezért Sarigul szerint a csapat úgynevezett nászutas fázisba került. Az igazi gond (legalábbis úgy tűnik), hogy ott is ragadt, és belekényelmesedett a türelembe – még akkor is, ha az az út, amire rálépett, nemcsak a Fener, de az egész török futball számára is biztató jövőképet mutat. „Jelenleg pozitív a hangulat a török futballban, és ez nagy mértékben köszönhető Ali Kocnak" – nyilatkozta a Fener nagy riválisának, a Besiktasnak az elnöke, Fikret Orman.

Csatárgondokkal küszködik a Stuttgart Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Werner Eifried

Elől is, hátul is bűnrossz a Stuttgart

A szezon előtt úgy nézett ki, hogy a Stuttgart akár az Európa-liga-helyekért is harcban lehet idén a Bundesligában. A csapat a három bajnoki címét három különböző korszakban érte el, legutóbb 2007-ben. Az akkor még ifjú reménység Mario Gomez most nagy öregként segíthetné a csapatot, de 18 meccsen mindössze öt gólt szerzett. Csapatszinten sem jobb a helyzet, a Stuttgart az eddig lejátszott 19 fordulóban 15 gólt rúgott (ez a legkevesebb), ami ennél is nagyobb baj, hogy 42-t kapott (ez a második legtöbb).

Pedig nyáron még pont a védelem tűnt a legbiztosabb pontnak,

ahol Badstuber a liga egyik legjobb belsővédő-párosát alkothatta volna a világbajnok Pavarddal, de a Bayern korábbi játékosa rengeteget volt sérült, és csak 409 percet játszott. A nyári erősítések ígéretesek voltak, ráadásul a csapat már a Német-kupa első fordulójában kiesett, az Európa-ligáról pedig amiatt maradt le, hogy a Frankfurt tavaly megverte a Bayernt a kupadöntőben. A Stuttgart tehát száz százalékban a bajnokságra koncentrálhat, mégis ott tartunk, hogy már túl van egy edzőváltáson (Tayfun Korkutot Markus Weinzierl váltotta), de az sem sült el jól, mivel a három Weinzierllel elért három győzelemre jutott kilenc vereség.

Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, hogy a Monaco és a Fener legalább annyira egyenesbe jön, hogy a kiesést elkerülje, a Stuttgartnak viszont rendesen meg kell majd küzdenie az Augsburggal az osztályozós hely elkerüléséért, mivel a két csapat már most igen nagy lemaradásban van a 14. Düsseldorftól (hat, illetve hét pont).