Vágólapra másolva!
Másfél hónap szünet után szombaton folytatódik a magyar labdarúgó-bajnokság 2018/19-es szezonja. A csapatok rövid pihenő után januárban kezdték el a munkát, azóta számos felkészülési meccset játszottak, de az átigazolási piac sem pihent, így történt bőven érdekesség. A rajtot a Ferencváros várja az élről, Szergej Rebrov csapatának ötpontos előnye van a legfőbb rivális MOL Vidi előtt, de a hátsó régióban is nagy izgalmak várhatóak még tavasszal. Magyar válogatott hazatérők, Böde-ügy, Aranycipő-esélyes Kispesten, na és persze Schäfer András genovai kalandja, azaz jöjjenek a legfontosabb NB I-es téli történések.

Az elmúlt években ilyen rövid téli szünet még nem volt a magyar élvonalbeli bajnokságban, december 15-i zárás után már február 2-án folytatódnak a küzdelmek. Az MLSZ a döntését azzal indokolta, hogy a korábbi hosszabb leállás, a mérkőzések nélküli időszak megtörte a csapatok felkészülését, ez pedig negatív hatással volt a teljesítményre. Érdekesség, hogy így rövidebb lett a téli szünet az NB I-ben, mint például az osztrák Bundesligában.

A MOL Vidi a Fradi nyomában lohol Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fradi ötpontos előnnyel várja az élen a folytatást, amely könnyen lehetett volna akár 11 pont is, de az utolsó őszi fordulóban a MOL Vidi sokáig emlékezetes mérkőzésen 2-1-re legyőzte a legnagyobb riválisát, így nyílttá tette a bajnokságot.

Magyar válogatott hazatérők, új Fradi épül

A bajnokság két legnagyobb esélyese az átigazolási piacon is nagy csatát vívott, mindkét klub próbálta a lehető legjobban megerősíteni a keretét a téli szünetben. A Vidinél nem volt eddig nagy játékosmozgás, mégis kijelenthető, hogy tovább erősödött a bajnoki címvédő.

Két magyar válogatott játékost sikerült megszereznie a székesfehérvári klubnak:

a legutóbb a Hajduk Splitben játszó Futács Márkó szabadon igazolható játékosként érkezett, míg Elek Ákos a kazah Kajrat Almatit hagyta ott a Vidi kedvéért, és tért vissza a korábbi csapatához. Ami a távozó oldalt illeti, Sztefan Scsepovics nevét érdemes megemlíteni.

„Újabb olyan magyar válogatott futballista érkezett, aki már itthon és külföldön is bizonyította gólerősségét és azt, hogy

Futács Márkó érkezésével. Némi időre szüksége lesz ahhoz, hogy a játék nélküli időszak után, topformába kerüljön, de az ő mentalitását ismerve ezzel nem lesz probléma, hiszen korábban a horvát gólkirályi címet is egy hasonló kihagyás után szerezte meg" - nyilatkozta Futács Márkó leigazolását követően a Vidi sportigazgatója, Kovács Zoltán a klub honlapjának.

Futács Márkó érkezésével minőségi támadóval bővült a Vidi kerete Forrás: molvidi.hu

A Ferencvárosnál már sokkal nagyobb átalakuláson ment át a keret, de az FTC-nél már Szergej Rebrov érkezésekor hangoztatták, hogy

ezúttal télen próbálnak egy olyan keretet kialakítani, amely a nemzetközi kupában eséllyel veszi fel majd a versenyt,

így nem nyáron kell majd beépíteni az új játékosokat a Bajnokok Ligája-, vagy éppen az Európa-liga-találkozók előtt. Eddig hét új labdarúgót szerződtetett az FTC.

A grúz Lasa Dvali a Pogon Szczecintől, az ukrán Ihor Haratin a Zorja Luhanszktól, a norvég Tokmac Chol Nguen a Strömsgodsettől, a szír Ammar Ramadan a Juventus utánpótlásából, Szerető Krisztofer a Stoke City utánpótlásából, a fehérorosz Mikalaj Szignyevics a BATE Boriszovtól, a brazil Isael da Silva Barbosa szabadon igazolhatóként - a klasszis támadó

értéke megközelíti a 3 milliót (2,8 millió), ezzel rögtön az NB I legértékesebb futballistája is lett -,

míg a belga Marten Wilmots még egy kicsit korábban, ugyancsak ingyen érkezett.

Isael da Silva Barbosa (elöl) küzd Claudio Marchisio ellen Forrás: Sputnik/Alexander Galperin

Az FTC-nél a távozó oldal is hosszabb, Kjartan Finnbogason, Matías Ezequiel Rodríguez, Dejan Georgijevics, Lovrencsics Balázs és Rui Pedro sem fog tavasszal pályára lépni az éllovasnál.

„A Ferencvároshoz nem lehet igazi topjátékosokat csábítani, ők a nagyobb európai bajnokságokban akarnak szerepelni. Meg kell találni a legjobb lehetőségeket,

"Minden játékosnak a javára válik, ha érzi, más is pályázik a helyére. Ha nem teszi meg azt, amit az edző kér, akkor a kispadra kerül. Ha minden posztra több játékosunk van, azzal nyer a csapat és a játékos is, mert utóbbiak ezáltal fognak fejlődni, ezzel pedig a csapat is fejlődik" – mondta az Origónak Szergej Rebrov, a Ferencváros edzője.

Böde Dániel megharcol a helyéért

A tél slágertémája egyértelműen Böde Dániel jövője volt. A Ferencváros támadója még az őszi szezon hajrájában elég látványosan fejezte ki érzelmeit a kispadon, csapkodott, káromkodott dühében a lecserélését követően, amiért Szergej Rebrov vezetőedző egy időre felmentette az edzések látogatása alól.

Böde Dániel továbbra is a Fradiban lőheti a gólokat Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A büntetése azonban csak a Vidi elleni mérkőzésig volt érvényes, a januári felkészülést már együtt kezdheti meg a csapattal. Ennek ellenére a sajtóban több hír megjelent vele kapcsolatban, még az is, hogy a legnagyobb rivális Vidi szeretné leigazolni, de külföldi lehetőségről is lehetett hallani.

A magyar válogatott csatár azonban maradt a Fradiban, elutazott a beleki edzőtáborba, ahol keményen dolgozott.

Persze még bármi megtörténhet, de egyelőre úgy tűnik, hogy Böde marad, Rebrov pedig számít rá, még akkor is, ha nem feltétlenül a kezdőcsapatban.

Versenyben az Aranycipőért, Schäfer a Serie A-ban

A többi NB I-es csapat sem tétlenkedett a téli szünetben, több nagy meglepetést is tartogatott az elmúlt másfél hónap.

A Budapest Honvéd kölcsönvette az európai Aranycipő-versenyben 3. helyen álló, grúz Zakaria Beglarisvilit az észt Flora Tallinntól.

Ha már a kispesti csapat, január elején végleg kiköltöztek a régi Bozsik Stadionból Supka Attiláék.

A Kisvárda folytatta a légiósok szerződtetését, a Paks továbbra is a magyar játékosokban bízik (érkezett Bobál Dávid, Cseke Benjámin, Zsidai László és Könyves Norbert), míg a Haladás megszerezte a szlovák válogatott Saláta Kornélt, és kölcsönvette a Fradi portugál támadóját, Rui Pedrót. Újpesten és Diósgyőrben pedig az állandóság mellett döntöttek.

A téli átigazolási piac legnagyobb szenzációját egyértelműen az MTK szolgáltatta:

a fővárosi csapatnak egymillió eurót fizetett az olasz élvonalbeli bajnokságban szereplő Genoa a 19 éves Schäfer Andrásért, akit korábban a Fradi is keresett.

Schäfer András a Genoa együtteséhez igazolt Forrás: gianlucadimarzio.com

„Amikor felkerültem az MTK felnőtt csapatába, nem gondoltam volna, hogy másfél évvel később már a Genoánál leszek, ehhez a belém fektetett bizalom is kellett. Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy most is csak a 20-25. játékos leszek a keretben, de egyszer

– mondta Schäfer a klub honlapjának.

Újpest az élen, „kieső helyen” a Fradi

Messzemenő következtetéseket természetesen nem érdemes levonni a felkészülési mérkőzésekből, de azért érdemes megvizsgálni, hogy szerepeltek az NB I-es csapatok. Persze nem azonos erősségű klubok ellen léptek pályára az együttesek, na meg nem is ugyanannyi meccset játszottak, mégis

örömteli lehet az újpesti szurkolók számára, hogy Nebojsa Vignjevics csapata három mérkőzésből kettőt megnyert,

és egyet elveszített, így 66 százalékkal az élen zárt.

A végig itthon készülő Debrecen három győzelmével és két vereségével a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel, míg a Kisvárda és a DVTK hasonló teljesítményt nyújtott (4 mérkőzés, 2 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség).

A legmeglepőbb a Szergej Rebrov irányítása alatt, az első teljes felkészülését végigcsináló Ferencvárosé, amely hat mérkőzésén egyszer sem tudott nyerni,

négyszer játszott döntetlent és kétszer kapott ki.

Szergej Rebrov most már a saját képére formálhatta a Fradit Forrás: Balogh David/fradi.hu

Az FTC-nél nem aggódnak, ahogy az ukrán edző is elmondta,

nem a eredmény a fontos az edzőmeccseken, a rosszabb eredmények ellenére úgy érzi, hogy készen állnak a tavaszi rajtra.

A Fradinál egyébként csak a Paks szerepelt rosszabbul a télen, Csertői Aurél együttese két döntetlen mellett háromszor kapott ki az öt találkozójából. Ami pedig az éllovas legnagyobb ellenfelét illeti, a Vidi győzelemből, döntetlenből és vereségből is kettőt gyűjtött be.

Fradi-Vidi versenyfutás, nagy bajban a Haladás

Talán nem nagy kockázat kijelenteni, hogy ismét a Ferencváros és a MOL Vidi között dől majd el a bajnoki cím sorsa. Ahogy azt már korábban említettük, jelenleg öt pont a fővárosi csapat előnye 15 mérkőzéssel a bajnokság vége előtt, így meglehet a hőn áhított 30. bajnoki elsőség, és a harmadik csillag a mezen.

A tavasz elején egyértelműen a Fradira vár a nehezebb sorozat,

Rebrov együttese először otthon fogadja a Budapest Honvédot, ezt követően Újpestre megy, majd Debrecenbe látogat. Eközben a Vidi a Puskás Akadémiát és a Diósgyőrt fogadja, majd az MTK vendége lesz. Így akár már az első három kör után nagyot fordulhat a világ.

Hatalmas harc várható ismét a bajnoki címért Forrás: Origo

„Kemény edzésekkel készültünk a tavaszi szezonra, bizakodva várom az előttünk álló hónapokat. Úgy érzem, minden esélyünk megvan arra, hogy a bajnokságot és a Magyar Kupát is megnyerjük, de tisztában vagyunk azzal, hogy a sikerért meg kell küzdenünk."

- nyilatkozta a székesfehérvári honlapnak a Vidi játékosa, Boban Nikolov.

A Ferencvárosnál persze az a cél, hogy ne ismétlődjön meg a múlt, a fővárosi klub ezúttal megtartaná a téli előnyét a bajnokság végéig. A Fradinak a saját kezében van a sorsa, ha hozza a meccseit, akár még az is belefér, hogy a Vidi elleni hazai rangadót (2019. 04. 20.) elveszítse.

„Már a bajnokságnak is úgy vágtunk neki, hogy meg kell szerezni a harmincadik bajnoki címet, nincs mese. Ott állunk az élen, jó helyzetből várhatjuk a folytatást. Mindenki keményen dolgozott ősszel és a felkészülés során is, hogy bajnokok legyünk, de a Magyar Kupát is jó lenne újra megnyerni, és

persze most már a nemzetközi porondon is mutatni kell valamit.

Mindenki a Honvéd ellen készül, mindig a következő meccset kell megnyerni, kis lépésekkel kell haladni, abból pedig lehet majd egy nagy siker" – mondta Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa az Origónak.

Nehéz helyzetben vannak Priskin Tamásék Forrás: MTI/Czagány Balázs

Ami a hátsó régiót illeti, egyértelműen a Haladás van a legnagyobb bajban,

jelenleg nyolc pontra van a már bennmaradást érő helyen álló Diósgyőrtől. Igazából a hetedik, nyolcadik, kilencedik helyen álló Mezőkövesd, Paks, Puskás Akadémia trió – a felcsúti csapat négy ponttal előzi meg a DVTK-t – sem nyugodhat még meg, de az őszi teljesítményekből kiindulva a kieső helyek sorsa inkább a Diósgyőr, a Kisvárda és a Haladás között dőlhet el. Május 19-én, az OTP Bank Liga utolsó fordulója után úgyis okosabbak leszünk.

OTP Bank Liga, 19. forduló
Február 2., szombat
14.00: MTK Budapest–Paksi FC
17.00: Debreceni VSC–Újpest FC
17.00: MOL Vidi FC–Puskás Akadémia
17.00: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd
17.00: Szombathelyi Haladás–Kisvárda
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista