Potom pénzért ment haza, és azt is jótékony célra fordítja a lengyel legenda

Poland v Italy-UEFA Nations league FBL EUR NATIONS POL ITA Poland Polska Chorzow Katowice Silesian Stadium Stadion Slaski 2018 2019 UEFA Nations League League A Group 3 Liga narodow STADIUM FOOTBALL soccer MATCH Poland national football team Italy nationa
Jakub Blaszczykowski of Poland during the UEFA Nations League A match between Poland and Italy at Silesian Stadium in Chorzow, Poland on October 14, 2018 (Photo by Andrew Surma/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A szezon végéig aláírt első profi csapatához, a Wisla Krakow-hoz a lengyel válogatottsági rekorder, Jakub Blaszczykowski.

A 33 éves szélső a Bundesligában szereplő Vfl Wolfsburg csapatát hagyta el, hogy szavát tartva aláírjon ahhoz a Wislához, amelyikben a 2004-05-ös szezonban profi futballistává vált, és, amelyik most éppen története talán legsötétebb napjait éli. A lengyel szövetség ugyanis felfüggesztette az ország legsikeresebb klubját, mindaddig míg nem rendeződnek a tulajdonosi viszonyok. A Wisla így nem léphet pályára a hétvégén rajtoló tavaszi szezon első fordulójában, és, ha ez még kétszer megismétlődik, akkor a kizárják az Ekstraklasából és a harmadosztályba sorolják vissza a 10 millió eurós adósságot maga elő görgető egyesületet.

Súlyos beteg a magyar focisták korábbi kedvenc bajnoksága

Éveken át bezzegligaként tekintettünk a lengyel élvonalbeli focibajnokságra, az Ekstraklasára. A két-három évvel ezelőtt még tucatnyi magyar játékos számára a nagy kiugrás lehetőségét kínáló bajnokságból mostanában egyre rosszabb hírek érkeznek. Legújabban a kétezres évek sikercsapata, a Wisla Krakow készül csődbe menni és visszazuhanni az ötödik vonalba.

A 104 szereplésével lengyel válogatottsági rekorder, két Európa-bajnokságot (2012, 2016) és egy világbajnokságot (2018) megjárt, karrierje során a Borussia Dortmundban és a Fiorentinában is megfordult (mit megfordult: a Dortmunddal kétszeres bajnok, Német Kupa- és Német Szuperkupa-győztes, valamint BL-ezüstérmes) Blaszczykowski már korábban jelezte, hogy amennyiben valóban nagy lesz a baj, akkor számíthatnak rá – túl azon, hogy az elmúlt években mintegy 300 ezer euróval segítette már a csapatot.

Most hat hónapra, azaz a szezon végéig írt alá heti 500 zloty (37 ezer forint) fizetésért, ami a profi labdarúgóknak adható legkisebb fizetés Lengyelországban. És még ezt a pénzt sem fogja felvenni, hanem felajánlja egy árvaháznak, hogy az ott élő gyerekek ki tudjanak menni a Wisla meccseir.

Szinte csak zárójelben: körvonalazódik még egy jó hír a krakkói csapat számára. Amennyiben az amerikai profi ligában (MLS) szereplő New York City FC megveszi 3 millió euróért a Legia Warszawa játékosát, Carlitost, akkor a vételár közel 30 százaléka, mintegy 765 ezer euró a spanyol játékos előző csapatánál, a Wislánál fog landolni.