Solskjaer csodacsapata a Mourinho-korszak legsötétebb napjait idézte

fbl Horizontal
Manchester United's Norwegian caretaker manager Ole Gunnar Solskjaer (C) leaves the pitch with Manchester United's Spanish midfielder Juan Mata (L) and Manchester United's Spanish goalkeeper David de Gea after the first leg of the UEFA Champions League round of 16 football match between Manchester United and Paris Saint-Germain (PSG) at Old Trafford in Manchester, north-west England on February 12, 2019. - PSG won the match 2-0. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester United hazai pályán 2-0-s vereséget szenvedett a Paris Saint-Germaintől a BL nyolcaddöntőjének első meccsén. Ole Gunnar Solskjaer csapata támadásban semmit sem mutatott, a 90 perc alatt mindössze egyszer találta el Buffon kapuját. Neymar hiányában Di María volt a PSG vezére, aki két gólpasszal viszonozta az angol szurkolókból áradó gyűlöletet. Rómában új sztár született, a 19 éves Zaniolo duplázott a Porto ellen, a továbbjutás azonban abban a párharcban még nincs lefutva.

Amióta Solskjaer átvette a MU irányítását, a csapat kivirult, tizenegy meccsből tízet megnyert, és futószalagon gyártotta a gólokat. A helyzetre jellemző, hogy a norvég VG című napilap kedd reggeli kiadása

Solskjaer 53 mosolya

címmel, egy teljes oldalt szentelt annak, ahogy az edző 53 igazolványkép-méretű fotón vigyorog. (A MU trénere kedden 53. napját töltötte a manchesteri kispadon.)

Miután biztossá vált, hogy sem Neymar, sem Cavani nem játszhat a PSG-ben, az esélyek már inkább az angolok továbbjutása felé tolódtak el. A hiányzók miatt a PSG edzőjének, Thomas Tuchelnek át kellett variálnia a felállást, az eredetileg jobbhátvéd Alves jobbszélsőt játszott, a középhátvéd Marquinhos a középpályára került be, Neymart pedig Di María próbálta helyettesíteni a bal oldalon.

Kétgólos előnybe került a PSG a visszavágóra Forrás: AFP/Franck Fife

A PSG tudott váltani, a MU nem

A találkozó után Solskjaer azt mondta, hogy már jó ideje nem játszottak ilyen komoly meccset, és ez meg is látszott. A MU aktívabban kezdte a mérkőzést, de igazából semmilyen kockázatot nem vállalt. „A valóság elérte a Unitedet – elemezte a látottakat Rio Ferdinand, a csapat korábbi játékosa, jelenleg a BT Sport szakértője.

a PSG a két sztártámadója hiányában is könnyedén győzött."

Az első félidőben egymást rugdosták a csapatok (öt sárga, két csere), gólhelyzet Mbappé ziccerét leszámítva nem is alakult ki, a kaput eltaláló lövések száma 1-0 volt a MU javára a szünetben (és a MU többször nem is találta el a meccsen). A második félidőben aztán a PSG tudott váltani, és az addig jellemző biztonsági játék helyett támadólag lépett fel, beszorította a hazaiakat, majd az 53. percben egy szögletből meg is szerezte a vezetést. A bekapott gól után szétesett a MU, óriási befutható területek maradtak a védelem mögött, és ezt kihasználva a 60. percben pár húzásból a PSG belőtte a másodikat. Solskjaer és a MU

a kétgólos hátrány ellenére sem tudott váltani,

az utolsó 20 percben hiába játszottak fölényben, a PSG annyira jól szűkítette a területet, hogy néhány távoli lövést leszámítva nem volt lehetőségük az angoloknak, akik a végén ráadásul Pogbát is elveszítették, miután második sárga lappal kiállította őt a bíró.

Szavazzon!

Maradt-e még esély arra, hogy a Manchester továbbjusson?

A 2010-2011-es szezon óta (amikor a MU BL-döntőbe jutott) csak David Moyes tudott meccset nyerni a BL egyenes kieséses szakaszában MU-edzőként.

Solskjaer az első vereségét szenvedte el United-edzőként Forrás: AFP/Paul Ellis

Reakciók

„Az első gól után a PSG az irányítása alá tudta vonni a meccset. Tanulnunk kell a vereségből, de az biztos, hogy nem ez a találkozó határozza meg a szezonunkat. A hegycsúcsok azért vannak, hogy meghódítsuk őket. Az öltözőben mindenki csalódott volt, de nem tudok mást mondani, mint hogy három hét múlva

elutazunk Párizsba, és megpróbálunk javítani a játékunkon.

A sérülések? Nem gondolom, hogy közük lenne a vereséghez. Pogba kiállítása balszerencsés eset volt, Alves rutinos játékos, úgy tette oda a lábát, hogy szabálytalanság legyen" – nyilatkozta a meccs után Solskjaer.

„A Kimpembe gólját megelőző szögletig kiegyenlített volt a játék. A gól után már úgy játszottak, ahogy akartak.

Ha nincs az a szöglet, 0-0-val ér véget a meccs. Jó példák állnak előttünk, megvertük a Tottenhamet és az Arsenalt is, azokból a győzelmekből erőt meríthetünk. Optimisták vagyunk, ez csak egy eredmény. Folytatjuk a megkezdett úton" – értékelt Herrera.

A második félidőben Mbappé tarthatatlan volt Forrás: AFP/Franck Fife

„Remek meccsen vagyunk túl – kezdte Tuchel. – Összeszedetten, kiegyensúlyozottan fociztunk, óvatosan, ugyanakkor agresszívan.

„Akkor nevezhetjük tökéletesnek ezt az eredmény, ha továbbjutunk – szögezte le gyorsan a második gólt szerző Mbappé, aki elismerte, hogy szokatlan volt számára a közeg. – Új játékrendszerben játszottunk, amihez nem vagyunk hozzászokva,

tele volt a csapat középpályásokkal, támadó csak én voltam.

Az edző előre szólt, hogy ez a meccs más lesz, kevesebbet fogok találkozni a labdával. Kellett egy kis idő, amíg belerázódtunk. Az utolsó 20 percre elfáradtunk, most viszont van három hetünk felkészülni a visszavágóra. A ziccerem 0-2-nél? Ha azt belövöm, eldől a párharc."

Di Maríát nem tudták megtörni az angolok

A meccs kulcsfigurája az a Di María volt, aki valószínűleg nem játszott volna, ha Neymar és Cavani egészséges, vagy ha igen, akkor teljesen más szerepkörben. Az argentin korábban egy évet töltött a Manchester Unitednél, ezért

az első perctől kezdve fütyülte őt a közönség minden labdaérintésnél.

Az első félidő végén ráadásul Young kilökte őt az oldalvonalon túlra, a lendület pedig annyira vitte, hogy nekiesett a pályát és a lelátót elválasztó rácsnak.

A második félidőben a United-drukkerek megdobálták őt, egyikük egy sörösüveget vágott oda, amit Di María utána felvett, és úgy csinált, mintha inna belőle.

A második félidőben a PSG lefocizta a Manchester Unitedet Forrás: B/R Football

Az esetről készült kép a meccs szimbólumává vált, miután a második félidőben Di María két gólpasszt kiosztva kulcsszerepet vállalt a PSG sikerében.

Új sztár született Romában

A Roma–Porto meccs első félidejében mindössze egy kapura lövés volt, de aztán a másodikban feljavult a Roma támadójátéka, és Zaniolo duplájával kétgólos előnybe került. A 79. percben a Porto szépített, így bár a meccset elveszítette, az idegenben lőtt gólnak köszönhetően

kedvező helyzetbe került a visszavágóra.

„Kár a bekapott gólért, de gratulálok a játékosoknak, nagyszerűen futballoztak. Az egyetlen dolog, amit bánok, hogy nem tudtuk megtartani a kétgólos előnyt. Volt néhány hibánk, de ez a jelenlegi körülmények között érthető. A gólról nem tehettünk.

Pont a mai meccs a legjobb példa rá, hogy a legapróbb dolgok is mindent megváltoztathatnak. Elmondtam a fiúknak, hogy kiegyensúlyozottan kell játszani, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Hibázni mindig fogunk, ebből tanulunk" – mondta a Roma edzője, Eusébio Di Francesco.

A 19 éves Zaniolo duplázott a Porto ellen Forrás: AFP/Andreas Solaro

A 19 éves Zaniolo lett a legfiatalabb olasz játékos, aki legalább két gólt szerzett egy BL-meccsen. Di Francesco természetesen megdicsérte támadóját. „Mindenki megérdemli az esélyt. Szerintem nálunk kiteljesedhet. A meccs előtt azt mondtam neki, hogy használja a fejét, ő pedig nemcsak, hogy összeszedett volt, de két gólt is szerzett" – nyilatkozta a Sky Sport Italiának az olasz edző.

„Ez egy hihetetlen éjszaka volt, meg sem tudok szólalni, nem számítottam rá. Keményen dolgoztam ma, örülök, hogy két góllal tudtam segíteni a csapatot. Gyakorlatilag semmit sem engedtünk a Portónak, ugyanezt a játékot kell megismételni a visszavágón is. Nem szabad gólt kapnunk" – mondta a főhős, Zaniolo.

A PSG–MU és a Porto–Roma visszavágókat március 6-án rendezik.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, kedd
Manchester United–Paris Saint-Germain 0-2 (0-0)
gsz.: Kimpembe (53.), Mbappé (60.)

AS Roma–Porto 2-1 (0-0)
gsz.: Zaniolo (70., 76.) – Adrian (79.)