Társoldalunk:

Így szétveri a futballt a videobíró

2019.02.13. 22:34

A volt FIFA-játékvezető Bede Ferenc lapunknak, míg Szabó Zsolt másik exjátékvezető az M4 Sportnak mondta azt, hogy jó döntés született Amszterdamban, amikor a videobíró elvette az Ajax vezető gólját a Real Madrid ellen. Pedig ami történt, az sokkal inkább az agyrém kategóriája, mint a gép igazsága. Olyan szabálytalanságot ítéltek meg az Ajax ellen, amit még a Real-játékosok sem gondoltak annak.

„A találkozó 39. percében a hazaiak játékosa, Tagliafico a kapuba fejelte a labdát, ám a fejes pillanatában csapattársa, Dusan Tadic lesen volt, felugrásával pedig akadályozta a vendégkapus, Thibaut Courtois cselekvőképességét ami miatt a VAR-rendszer alkalmazásával jogosan érvénytelenítették a gólt” – ezt mondta Bede Ferenc.

A vitatott pillanatForrás: AFP/Olaf Kraak

Szabó Zsolt valami hasonlót a tévében.

A lényeg azonban nem ez. Hanem az, hogy az ominózus pillanatban, majd a bekapott gól után sem a Real kapusa, sem a mezőnyjátékosok nem szóltak egy szót sem. 

A videobíró, illetve a mögötte ülő lengyel játékvezető azonban közbeszólt. Olyanért, amelyet egy videobíró nélküli meccsen aligha fújnak le. Nemcsak azért, mert nem látnak, hanem azért is, mert erre eddig azt mondták: ilyen a futball, ezen a szinten ezt nevetséges lenne lefújni.

A videobíró használatával egy hónapon át szenvedtek a 2018-as világbajnokságon. Most a BL-en a sor.

Utóirat: a madridi sportnapilap, a Marca internetes kiadásában azt írja, hogy a lap játékvezető-szakértője szerint a VAR által elvett gól szabályos volt.

"El gol de Tagliafico es legal, Tadic no tiene influencia en la jugada"

Ajax vs Real Madrid La polémica por Andújar Oliver En el minuto 38 Skomina anuló un gol al Ajax por fuera de juego tras consultar el monitor del VAR. Primera decisión de la nueva tecnología en la historia de la Champions. "Cuanto más veo la imagen más me parece un gol legal.