Az Atlético középső védői verték meg a Juventust

fbl Horizontal
Atletico Madrid's Uruguayan defender Jose Gimenez (R) celebrates with Atletico Madrid's Spanish midfielder Rodri (C) and Atletico Madrid's Spanish forward Alvaro Morata after scoring a goal during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Club Atletico de Madrid and Juventus FC at the Wanda Metropolitan stadium in Madrid on February 20, 2019. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Juventust, így nagy lépést tett a továbbjutás felé a Bajnokok Ligájában. A nap másik meccsén a Manchester City emberhátrányban fordított, és győzött 3-2-re a Schalke ellen.

Az Atlético-Juventust előzetesen a bukottak párharcaként harangozták be, mivel az elmúlt években mindkét csapat két-két döntőt veszített.

Meglepetés egyik kezdőben sem volt, a hazaiaknál hosszú sérülés után visszatért Diego Costa, a Juventusban pedig ott volt Cristiano Ronaldo, aki eddig 31 meccsen 22 gólt szerzett az Atlético ellen.

Ronaldo szabadrúgásból veszélyeztetett a meccs elején Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Mivel az Atléticónak és a Juventusnak is az a legnagyobb erőssége, hogy csapatszinten jól védekezik, akcióból egyikük sem tudott komoly gólhelyzetet kialakítani, csak távoli lövések és pontrúgások után. A torinóiaknak két nagy lehetőségük volt az első félidőben, előbb Ronaldo bődületes erejű szabadrúgását kellett kiütnie Jan Oblak kapusnak, majd Giorgio Chiellini fejelt fölé egy szögletet.

Az Atléticónál Thomas Parteynek volt egy jó távoli kísérlete, majd Antoine Griezmann lőtt veszélyesen kapura egy szabadrúgást - az esetet először tizenegyesnek fújta be a játékvezető, de aztán a fülére szóltak, hogy Costát a tizenhatoson kívül buktatták.

A meccs egyébként jó iramú volt, nem olyan, amilyenre előzetesen számítani lehetett, viszont nagyon hiányoztak a jó egyéni teljesítmények. A második félidő elején az Atlético kétszer is megszerezhette volna a vezetést, de Costa egy az egyben csúnyán mellé lőtt, Griezmann emelését pedig a kapufára tolta Wojciech Szczesny.

Costa óriási lehetőséget hagyott ki Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az 58. percben Simeone becserélte az exjuvés Álvaro Moratát, aki később gólt fejelt, de közben ellökte magától Chiellinit, ezért a bíró visszanézte az esetet, és úgy ítélte meg, hogy szabálytalanság történt.

A 78. percben már a videobíró sem tudta megmenteni a Juventust, egy bal oldali szöglet pattant szerencsésen az Atlético szempontjából, José Giménez pedig néhány méterről bepasszolta a labdát. A 83. percben eldöntötte a meccset (és lehet a továbbjutást is) az Atlético, miután egy jobb oldali szabadrúgást követően a másik középső védő Diego Godín is betalált.

Az összképet tekintve az Atlético teljesen megérdemelten nyert, a Juventusnak konkrétan egy helyzete volt a második félidőben, az is pontrúgás után, a végén, amikor már kétségbeesetten támadtak a szépítésért.

Összefoglaló ITT.

Schalke-Manchester City

Pep Guardiola csapat az első perctől kezdve olyan nyomás alatt tartotta a Schalke kapuját, mintha csak valamelyik angol kiesőjelölt lett volna az ellenfél, és már a 18. percben megszerezte a vezetést, miután Ralf Fahrmann kapus hibájából Sergio Agüero lőtt gólt. A 34. percben Nicolás Otamendi ért bele kézzel a labdába a tizenhatoson belül, amiért a bíró hosszas tanácskozás után, a videobíró segítségével büntetőt ítélt (és még így sem biztos, hogy jó ítélet született). Nabil Bentaleb berúgta, a németek egyenlítettek, majd közvetlenül a szünet előtt fordítottak is, miután Fernandinho szabálytalansága miatt újabb tizenegyest kaptak, amit Bentaleb másodszor is belőtt.

Agüero góljával szerzett vezetést a Manchester City Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

A szünet után az angolok erőlködtek, de nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, ráadásul tovább csökkentette az egyenlítési esélyeiket, hogy a 68. percben Otamendit második sárgával kiállították.

A City viszont azért nagy csapat, mert még tíz emberrel is képes fordítani: az utolsó öt percben Leroy Sané és Raheem Sterling is betalált, így Guardiola csapata 3-2-re győzött, és gyakorlatilag formalitássá tette a visszavágót.

Összefoglaló ITT.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő
Atlético Madrid-Juventus 2-0 (0-0)
gsz.: José Giménez (78.), Diego Godín (83.)

Schalke-Manchester City 2-3 (2-1)
gsz.: Nabil Bentaleb (38., 45. - mindkettő tizenegyesből), ill. Sergio Agüero (18.), Leroy Sané (85.), Raheem Sterling (90.)

A visszavágókat március 12-én játsszák.