Társoldalunk:

Megbüntették a Chelsea-t, nem igazolhat új játékosokat a londoni klub

2019.02.22. 11:02

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két átigazolási időszakból is kitiltotta a Chelsea csapatát, így a londoni csapat nem igazolhat új játékosokat.

A FIFA szerint a Chelsea több esetben is megszegte a szabályokat, melyek a 18 éven aluli, külföldi játékosok átigazolására vonatkoznak.

A nemzetközi szövetség a tiltás mellett 600 ezer svájci frankos büntetést is kiszabott a londoni klubra, és az angol szövetségnek is be kell fizetnie 510 ezret a FIFA kasszájába

Maurizio Sarri, a Chelsea olasz menedzsereForrás: AFP/Ian Kington

A klubot három éve vizsgálta a FIFA, 100 vizsgált átigazolás közül a beszámoló szerint 29 esetben követett el szabálytalanságokat a klub, amely a 18 éven aluli külföldi futballisták szerződtetésének szabályai ellen vétett, illetve számos szabálytalanságot követett el a regisztrációs eljárásban. A regisztrációk kijavítására három hónapot kapott a Chelsea.

A Chelsea 2020 nyarán igazolhatna legközelebb, de lehetősége van fellebbezni is, akár a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig is elviheti az ügyet, így könnyen lehet, hogy a nyári átigazolásokig sem születik majd jogerős ítélet, akkor pedig tolódhat a tiltás. Mindenesetre nem árt megjegyezni, hogy a londoniaknak három csapatra való játékosa focizik kölcsönben világszerte.

A nemzetközi szövetség hasonló érveléssel a Real Madridot és az Atlético Madridot is megbüntette 2016 januárjában. Előbbinek a nemzetközi Sportdöntőbíróságon sikerült elérnie a határozat felfüggesztését, utóbbinak viszont 2018 januárjáig érvényben maradt az átigazolásokból történt kizárása. A Barcelonát 2014-ben hasonló okból szintén két idényre zárták ki az átigazolásból.