Vágólapra másolva!
A szlovák élvonalbeli focibajnokság hétvégi rangadója előtt a Spartak Trnava drukkerei igyekeznek szítani sajátjaikban a harci tüzet, de a DAC elleni készülődésben valamit csúnyán elnéztek.

A 38 ponttal a Fortuna Liga második helyén álló dunaszerdahelyi DAC a bajnoki címvédő, az idei szezonban várakozáson alul szereplő, az élmezőnytől jócskán leszakadva, 22 ponttal csak a nyolcadik helyen szerénykedő Spartak Trnava otthonába látogat. A DAC-nak az elmúlt idényekben komoly presztízse lett a szlovák bajnokságban, ennek megfelelően készülnek ellenük a riválisok, illetve azok szurkolói is.

A nagyszombati ultrák is hangolnak, de úgy tűnik, hogy egy-két fejezetet átlapozhattak a képes történelmi atlaszban, miután Facebook-oldalukon a Spartak vs. Mongoli, azaz a Spartak a mongolok ellen felirattal próbálják feltüzelni játékosaikat (és magukat).

De tévednek, ugyanis a magyarok és a mongolok nem állnak rokoni viszonyban egymással. Való igaz, hogy elődeink is a közép-ázsiai pusztákon (sztyeppe) keresztül érkeztek a Kárpát-medencébe, és a mongolok is uralták azt a területet, de az már jó három-négyszáz évvel azt követően volt, hogy a magyar törzsek elindultak nyugat felé. A történelmi kutatások jelen állása szerint a magyar finnugor eredetű nép, a mongolokról pedig ugyanolyan rossz emlékeink vannak, mint a 12-13. század legtöbb európai népének.

Az apró történelmi tévedést azonban fordíthatjuk a magunk javára is: Nagyszombatban úgy félnek a DAC-tól, mint a fél világot egykor meghódító mongol seregektől. Ez így mindjárt sokkal jobban hangzik! Mondjuk, a képen fejjel lefelé elhelyezett DAC-címer már nem annyira elegáns megoldás...