A világ legdrágább kapusa megalázta edzőjét a Ligakupa-döntőben - videó

Horizontal
Chelsea's Spanish goalkeeper Kepa Arrizabalaga reacts after saving the penalty of Manchester City's German midfielder Leroy Sane in the penalty shootout at the end of the English League Cup final football match between Manchester City and Chelsea at Wembley stadium in north London on February 24, 2019. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Vasárnap este az angol labdarúgó Ligakupa döntőjében a címvédő Manchester City gólnélküli rendes játékidőt, majd hosszabbítást követően tizenegyespárbajban legyőzte a Chelsea együttesét a londoni Wembley Stadionban. A találkozó feledhető volt, azonban a világ legdrágább kapusa, a londoni csapatot erősítő Kepa Arrizabalaga emlékezetesé tette, ugyanis olyat csinált, amit még szinte senki a futballtörténelemben: nem volt hajlandó lejönni a pályáról, amikor a lecserélték volna.

Komikus helyzettel kezdődött a mérkőzés. A Chelsea középkezdése után a Manchester City támadója - a két csapat legutóbbi összecsapásán mesterhármast szerző -, Sergio Agüero támadni akarta a labdát, de a mellette elfutó Jorginho finoman lekönyökölte, így az argentin csatár már a második másodpercben a földre került. A találkozót vezető Jonathan Moss azonban nem akarta kiosztani mindenidők leggyorsabb piros lapját, és némi játékmegszakítás után nem adott lapot a Chelsea játékosának - amiben lehet, hogy szerepet játszott Agüero gyors gyógyulása is.

A találkozó előtt a Manchester City edzője, Pep Guardiola elmondta, hogy utólag már sajnálja, hogy csapata két héttel ezelőtt a bajnokságban 6-0-ra legyőzte a Chelsea-t, mert azóta folyamatosan Maurizio Sarri kirúgásáról ír az angol sportsajtó. Úgy tűnt, a katalán mesternek megesett a szíve olasz kollégáján, mert csapata visszafogottan kezdte a meccset, nem úgy, mint két hete, amikor már a 25. percben négygólos volt az előnye.

A Ligakupa-döntő első 25 percében összesen egy kapura tartó lövés volt.

A folytatásban is maradt a feledhető játék, egyedül Eden Hazard 44. percben bemutatott szólója emlékeztetett focira, de a belga támadó magánakciója sem végződött kapura lövéssel, így a csapatok döntetlennel mehettek az öltözőbe.

A két hadvezér: Pep Guardiola és Maurizio Sarri Forrás: AFP/Glyn Kirk

A fordulás után mindkét csapat növelte a tempót, de a játékminőség nem sokat javult. Az 55. percben kis híján mégis megszerezte a vezetést a Manchester City. Egy rövid felszabadítás után Agüero elé került a labda, aki közelről a hálóba lőtt, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

Az esetet utána visszanézték videón, ott úgy tűnt, Antonio Rüdiger lába egyvonalban volt az argentin csatáréval, de a videobírót nem győzte meg a felvétel.

Agüero és Rüdiger lábai teljesen egyvonalban voltak Forrás: Origo

A folytatásban a Chelsea akarta érvényesült, a londoni csapat többször is megszerezhette volna a vezetést. A 66. percben Hazard egy remek szóló után az alapvonalról visszagurított a lendületből érkező N'Golo Kantének, de a francia világbajnok hat méterről a kapu fölé lőtt. Négy perccel később a hétközi Malmö elleni El-meccsen parádés szabadrúgásgólt szerző Ross Barkley kísérletezett egy 17 méteres lövéssel, de a labda elkerülte a bal felső sarkot. A 75. percben ismét Hazard volt a főszereplő. Remek ütemben tálalt Pedro Rodríguez elé, azonban Pep Guardiola korábbi nagy kedvence lövése helyett inkább gólt akart rúgatni a középen érkező Hazard-ral, de Pedro passzát az utolsó pillanatban lefülelték.

A 92. percben a brazil Willian éles szögből leadott szabadrúgását Ederson Moraes ujjheggyel fölé tolta. A brazil kapusnak ez volt az első védése a találkozón. A Ligakupa idei szezonjában az egyenes kieséses szakaszra eltörölték a hosszabbítást, azonban a döntőre visszahozták, így jöhetett a ráadás.

Nem ez volt minden idők legjobb Ligakupa-döntője Forrás: AFP/Adrian Dennis

Akik kitalálták, hogy töröljék el a hosszabbítást, minden bizonnyal sajnálkoztak, hogy a döntőre nem terjesztették ki ezt a szabálymódosítást, mert az első 15 percben mindkét csapat látványosan csalta a focit.

A hosszabbítás első veszélyes megmozdulására a 110. percig kellett várni.

Raheem Sterling elfutott a jobb oldalon, majd középre játszott Agüerónak, de Kepa védeni tudta a City támadójának közeli lövését. Három perccel a vége előtt a Manchester City egy gyors kontrával megnyerhette volna a mérkőzést, de óriási bravúrral hárítani tudta Agüero 19 méteres lövését.

A baszk kapus azonban görcsöt kapott a lefújás előtt, ezért Sarri mester be akarta küldeni a 37 éves Wilfredo Caballerót. Azonban a világ legdrágább kapusa, a 24 éves Kepa Arrizabalaga nem volt hajlandó lejönni a pályáról. Percekig állt a játék, végül Sarri feladta, és fent hagyta a pályán Kepát, majd beviharzott az öltözőbe még a tizenegyespárbaj előtt.

A szétlövésben a Chelsea olasz válogatott játékosa, Jorginho azonnal hibázott, míg a cirkuszoló Kepa hozzá sem tudott szagolni Gündogan lövéséhez. A második körben Azpilicueta kilőtte a bal felső sarkot, Agüero pedig Kepa hónalja alatt talált be. Ezt követően a londoni csapatból Emerson kilőtte a kapu bal oldalát, majd Kepa védte Sané jobbra tartó lövését. A negyedik körben David Luiz telibe lőtte a bal kapufát, míg Bernardo Silva a kapu közepébe lőtt. Az utolsó sorozatban Hazard szemtelenül átpanenkázta a labdát a jó helyre mozduló Ederson fölött, azonban örülni már nem volt oka, ugyanis Sterling kíméletlenül kilőtte a jobb felső sarkot, így a Manchester City 4-3-ra megnyerte a tizenegyespárbajt, és megvédte a címét a Ligakupában.

A Manchester City hatodszor hódította el a Ligakupát, és amikor döntőbe jutott, csupán egyszer - 1974-ben - maradt alul. Az ötszörös Ligakupa-győztes Chelsea-nek a nyolcadik fináléjában ez volt a harmadik veresége.

Ligakupa, döntő, Wembley Stadion:
Manchester City-Chelsea 0-0, tizenegyesekkel: 4-3