A káromkodó Neymart és a gyáva PSG-t kiütötte a csodás Manchester

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French defender Presnel Kimpembe (R) and PSG's players react at the end of the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Manchester United at the Parc des Princes stadium in Paris on March 6, 2019. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester United a Paris Saint-Germain döbbenetes hibáit és gyávaságát kihasználva 3-1-re győzött Párizsban, így összesítésben 3-3-mal, idegenben lőtt több góllal bejutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. A mindent eldöntő gólt a 21 éves Marcus Rashford szerezte egy kezezés után megítélt büntetőből a 94. percben. A százmilliókból összevásárolt világválogatott sorozatban harmadszor búcsúzott már a nyolcaddöntőben. Neymar kifakadt, káromkodott. A PSG mérlege: négy kapura lövés az MU ellen. Pontosan ennyiszer, azaz négyszer 100 millió eurót költött az elmúlt két évben a párizsi csapat. A Porto 120 percnyi játék után ejtette ki a Romát, az olaszoknál mindenki a videobíróra panaszkodik.

A visszavágó előtt az MU-nak finoman szólva sem voltak jók az esélyei.

A BEK/BL történetében még soha egyetlen csapat sem jutott tovább, ha a párharc első meccsét hazai pályán két góllal elveszítette.

Ole Gunnar Solskjaernak ráadásul egy kezdőcsapatnyi játékosát kellett nélkülöznie sérülés vagy eltiltás miatt. Beszédes statisztika, hogy az MU keretébe hat olyan játékos is bekerült, akik még meg sem születtek, amikor Gianluigi Buffon először pályára lépett a BL-ben.

A manchesteri játékosok ünneplik a továbbjutást Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Helyzet nélkül lőtt három gólt az MU

Ilyen körülmények mellett az MU-nak egy esélye volt: ha korán gólt szerez. Ez meg is történt, Romelu Lukaku már 111 másodperc után betalált a párizsiaknak, akiket azonban nem tört meg a gól, és tíz perccel később kiegyenlítettek. A hazaiak fölényéről mindent elmond, hogy

80 százalékban birtokolták a labdát az első félidő közepén, a 30. percben pedig 89-3-at mutatott az a statisztika, amely a támadóharmadban adott passzokat mérte.

Ennek ellenére fél óra játék után ismét az MU vezetett, miután egy Buffonról kipattanó labdát Lukaku közelről a kapuba lőtt. Az MU játéka olyan volt, mintha még mindig José Mourinho irányítaná az együttest, amely

nulla kockázatot vállalt,

a saját térfelére mélyen visszahúzódva védekezett, és az ellenfél hibáira várt (Mourinho egyik alapelve, hogy féljen az, akinél a labda van). Miután a szünetben Solskjaer szerkezetet váltott, és átállt 5-4-1-re, ez csak még inkább igaz lett. Cserébe viszont a PSG sem tudott olyan gólszerzési lehetőségeket kialakítani, mint az első félidőben, és ahogy telt az idő, már inkább az eredmény tartása volt a párizsiak célja, és nem a párharc lezárása – még ha erre meg is volt az esélye Kylian Mbappénak a végén.

Szavazzon!

Ön szerint jogos volt a Manchester javára megítélt 11-es?

Végül a PSG ráfizetett a biztonsági játékra, a 91. percben a Presnel Kimpembe kezezéséért megítélt büntetőből Marcus Rashford megszerezte az angolok harmadik gólját, így idegenben lőtt több góllal ők jutottak a negyeddöntőbe.

Angol öröm, francia bánat egy képen Forrás: AFP/Martin Bureau

Bukásra ítélve

Valószínűleg ma már minden párizsi szurkoló kiszalad a világból, ha meghallja a remontada szót, azaz a visszatérést. A remontada a 2017-es Barcelona-PSG BL-nyolcaddöntő jelszava, amely arra utal, hogy a katalánok 0-4-ről is képesek voltak megfordítani a párharcot. Ez lehetett az a pillanat, amikor Nasser Al-Khelaifi klubelnök úgy döntött, hogy

a világ összes pénzét rááldozza arra, hogy megnyerje a BL-trófeát.

A nyáron 222 millió euróért kivásárolták Neymart a barcelonai szerződéséből, és mellé megvették Kylian Mbappét a Monacótól, akiért 2018-ban 180 milliót fizettek. A nagybevásárlásnak végül nem lett eredménye, mert tavaly a Real Madrid oda-vissza megverte a PSG-t a nyolcaddöntőben. Unai Emery vezetőedzőnek mindkét kiesésben óriási volt a felelőssége (főleg a barcelonaiban), mert a nagy lehetőség kapujában olyat kért a játékosoktól, amihez ők egyáltalán nem voltak hozzászokva: hogy játszanak kiscsapatként. Úgy tűnt, hogy a legnagyobb német hipszter, Thomas Tuchel ebből a szempontból más lesz, de az MU elleni második félidei „csak húzzuk ki a végéig ezzel a 2-1-gyel játék" ugyanúgy méltatlan volt egy BL-győzelemre hajtó csapattól.

Előzetesen senki sem hitt az MU továbbjutásában Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Tuchel így látja

„Azért estünk ki, mert két gólt odaajándékoztunk nekik. Az első fél órában teljesen az irányításunk alatt volt a meccs, helyzeteket dolgoztunk ki, jól reagáltunk a bekapott gólra. Erre lőttek még egyet a semmiből. Nevetséges ez az eredmény, a kezünkben volt a továbbjutás. A második félidőben egyetlen helyzetük sem volt, mégis gratulálnom kell nekik, mert valahogy megcsinálták.

A kezezéses eseteknél mindig nehéz dönteni, mert maga a szabály sem egyértelmű. Ez 50-50, van, aki befújja, van, aki nem. 60 percig vékony jégen táncoltunk, tudván, hogy ilyesmi bármikor megtörténhet" – nyilatkozta Tuchel, akinek, ha tippelnünk kéne, még az éjszaka folyamán volt egy találkozója Al-Khelaifivel.

Tuchelnek nem lehetett könnyű éjszakája Forrás: AFP/Franck Fife

Neymar eltaktikázta magát

A párharcnak volt egy passzív vesztese, Neymar. A brazil állítólag azért igazolt Párizsba, hogy bebizonyítsa, Lionel Messi nélkül is képes megnyerni a BL-t. Tavaly a Real elleni első meccsen villogott, ő volt a mezőny legjobbja, végül mégis tanulságos leckét kapott Cristiano Ronaldótól. A visszavágón sérülés miatt nem léphetett pályára, a PSG kiesett, így Neymar szezonja gyakorlatilag kuka lett (megnyerték a francia bajnokságot és a kupát, de Párizsban máshogy mérik a sikert). Idén a PSG csoportelsőként jutott tovább a halálcsoportból, de

Neymar megint megsérült.

Tízhetes felépülési időt jósoltak neki, tehát valószínűleg a negyeddöntőre már visszatért volna. Így viszont, hogy a PSG idén is kiesett, a nagy álom, a BL-győzelem esélye megint elszállt.

Amióta Neymar kitette a lábát Spanyolországból, a lapok egyfolytában arról cikkeznek, hogy vajon mikor tér vissza. Lehet, hogy már nem is olyan soká. A PSG mindent vagy semmit projektje másodjára is megbukott, igazából már nincs semmi, ami itt tartaná őt (ezek után mivel lehetne őt meggyőzni, hogy majd jövőre biztosan sikerülni fog?). Ő pedig szívesen visszamenne Barcelonába (igazából sohasem tudott onnan elszakadni), de a nyáron minden bizonnyal nagytakarítást végző Real Madridnál is tárt karokkal várnák.

A meccs után Neymar az Instagram-sztorijában azt írta, hogy szégyen, hogy a négy játékvezetőnek fogalma sincs a futballról, és hogy egy lassítást sem tudnak visszanézni rendesen.

– fakadt ki a brazil.

A győztes edző szavai

„Reménykedtünk benne, hogy mi szerezzük az első gólt, de azt nem gondoltuk, hogy ilyen hamar meglesz – értékelt Solskjaer. – Az volt a tervünk, hogy mi lőjük az elsőt, aztán úgy kezdjük meg az utolsó 10 percet, hogy még van esélyünk. A meccs előtt a keddi Real-Ajax összecsapást hoztam fel példának.

Normális esetben Pogba lőtte volna, Rashford még csak 21 éves, óriási nyomás volt rajta, de nem tűnt idegesnek. Hogy maradok-e az MU edzője? Várjuk meg a nyarat, aztán meglátjuk."

Solskjaer december 22. óta irányítja az MU-t, az azóta lejátszott 17 meccsből 14-et megnyert a csapat, kétszer döntetlenezett és egyszer kapott ki.

A rómaiak a VAR-t okolják a kiesésért

A nap másik meccsén a Porto 120 percnyi játék után 3-1-re verte az AS Romát, és 4-3-as összesítéssel bejutott a negyeddöntőbe. A mindent eldöntő harmadik portugál gól a 117. percben esett büntetőből, miután a játékvezető úgy ítélte meg, hogy Alessandro Florenzi lerántotta Fernandót a tizenhatoson belül. A dolog azért érdekes, mert a 122. percben Patrik Schickkel szemben is szabálytalankodtak, de ott Cuneyt Cakir nem ítélt büntetőt (rászóltak a fülére, ő nem nézte vissza az esetet).

– értetlenkedett Jim Pallotta, a Roma elnöke, aki kiállt a lemondását fontolgató Eusébio Di Francesco edző mellett. – Ahogy már korábban is mondtam, kitartunk az edzőnk mellett. Ez most egy nehéz időszak mindannyiunk számára. Ha elérkezettnek látja az időt, dönteni fog a saját sorsáról, de mi mindig harcolni fogunk a Romáért és a szakmai stábért."

A lefújás pillanata Forrás: AFP/Miguel Riopa

„Mindent kiadtunk magunkból, két-három alkalommal is megvolt a lehetőségünk, hogy belőjük a másodikat. Ők kaptak egy tizenegyest, mi nem.

Nem értem. Tavaly a Liverpool ellen nem kaptunk meg két tizenegyest, utána bocsánatot kértek tőlünk, de most volt VAR, megnézhették volna. Ezúttal nem lehet kifogás" – nyilatkozta dühösen Kostas Manolas.

Szavazzon!

Még mindig jó ötletnek tartja a videobíró bevezetését?

A Porto edzője a helyi újságírók állítása szerint rövid sajtótájékoztatót tartott, mert haláleset történt a családjában. „Gratulálok minden egyes játékosomnak, fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Az volt a célunk, hogy helyzeteket teremtsünk és nyerjünk, de a legfontosabb, hogy pontosan tudtuk, mit kell tennünk, amikor nem volt nálunk a labda" – mondta Sergio Conceicao.

A Roma edzője, Di Francesco nem állt ki az újságírók elé nyilatkozni.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, szerda
PSG-Manchester United 1-3 (1-2)
gsz.: Bernat (12.), ill. Lukaku (2., 30.), Rashford (94. - büntetőből)
tj.: Manchester United 3-3-mal, idegenben szerzett több góllal.
Porto-Roma 3-1 (1-1)
gsz.: Soares (26.), Marega (53.), Telles (117. - büntetőből) ill. De Rossi (37. - büntetőből)
tj.: Porto 4-3-as összesítéssel.

Meccsösszefoglalókat ITT lehet nézni.