Vágólapra másolva!
Szerdán este az erősen tartalékos és esélytelennek tartott Manchester United 3-1-re legyőzte a végső győzelemre is esélyes Paris Saint-Germaint a Parc des Princes Stadionba. A United vezetősége december közepén ideiglenesen kinevezte vezetőedzőnek Ole Gunnar Solskjaert, aki röpke három hónap alatt csodát tett Mourinho nézhetetlen focit játszó csapatával. A norvég szakemberrel eredetileg csak fél évre terveztek, amíg sikerül egy nagyobb nevet Manchesterbe csábítani, azonban az eredmények és a mutatott játék fényében a fejesek bolondok lennének, ha nem hagynák tovább dolgozni a „Babaarcú gyilkost."

2018. december 18-án a Manchester United kirúgta portugál menedzserét, José Mourihót. A csapat játéka nézhetetlen volt, a játékosoknak elegük volt Mourinhóból, ráadásul az eredmények is elmaradtak. Decemberben a United a hatodik helyen állt a Premier League-ben, 19 ponttal lemaradva az éllovas Liverpooltól, 11 pontra pedig a Bajnokok Ligája-szereplést jelentő negyedik helytől.

Mourinho kirúgása után mindenkit meglepett, amikor a norvég Molde vezetőedzőjét, Ole Gunnar Solskjaer nevezték ki ideiglenesen a csapat élére.

Ole Gunnar Solskjaer vigasztalja Kylian Mbappét a PSG kiesése után Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Manchester United legendája már az első napján visszahozta a klub szellemiségét, amikor a klub carringtoni edzőközpontjában egy tábla norvég csokoládéval lepte meg a recepciós hölgyet.

Solskjaer nem a levegőbe beszélt, ugyanis a Mourinho-éra alatt szenvedő játékosok egy csapásra kivirultak az irányítása alatt. Érkezése óta Paul Pogba nyolc gólt szerzett a Premier League-ben, míg Marcus Rashford – akit Mourinho szélen játszatott – első számú középcsatár lett, hat gólt szerzett és négy gólpasszt adott a norvég szakember regnálása alatt.

Solskjaer karrierje meseszerűen kezdődött Manchesterben.

Megdöntötte a legendás Sir Matt Busby klubcsúcsát, aki az 1946/47-es idényben öt győzelemmel kezdett a Manchester United vezetőedzőjeként, míg a 45 éves norvég szakember nyolc győzelemmel indított a kispadon.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolásakor még José Mourinho volt a Manchester United edzője, a szurkolók pedig egy lyukas garast sem adtak volna a csapat továbbjutására a PSG ellen. Azonban Solskjaer csodát tett, és Manchesterben elkezdtek bizakodni.

A norvég szakember irányításával szárnyal a gárda, 16 mérkőzéséből 13-at megnyert, és a negyedik Bajnokok Ligája-indulást érő helyen áll a Premier League-ben, miközben Mourinho ősszel még úgy nyilatkozott, hogy a Manchester Unitednak csodára lenne szüksége a Top4 eléréséhez.

Ole Gunnar Solskjaer vezetésével a Manchester United visszajutott a legmagasabb szintre Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A Vörös Ördögök a PSG elleni visszavágón teljesen esélytelen voltak, ugyanis kétgólos hátrányt kellett ledolgozniuk idegenben – ami még soha egyetlen csapatnak sem sikerült a Bajnokok Ligájában. Solskjaer csapata ismét csodát tett, ráadásul a mérkőzés hajrájában, ami mindig is Sir Alex Ferguson csapataira volt jellemző – amelyben Solskjaer is kulcsember volt.

A norvég edző tündérmeséje tovább folytatódik, és a PSG legyőzése után már biztosan senki nem fogja a Manchester United kispadjára követelni Mauricio Pochettinót, vagy Zinédine Zidane-t.

A Manchester United megtalálta az edzőjét, akár a következő 20 évre is.