Katar közel 1 milliárd eurót fizetett a FIFA-nak a vb-rendezésért

World Cup 2018/22 host countries announced FIFA HORIZONTAL
Joseph Blatter, a FIFA korábbi elnöke miután Katar megnyerte a 2022-es vb-rendezést
Vágólapra másolva!
Az angol The Sunday Times állítása szerint 2010-ben a katari Al Jazeera tv-társaság vezetői 400 millió dollárt utaltak a FIFA-nak, 21 nappal azelőtt, hogy megszavazták volna a katari 2022-es világbajnokságot.

Az angol The Telegraph egy eredeti dokumentumra hivatkozva azt is részletezte, hogy ha Katar megkapja a 2022-es világbajnokság rendezését, akkor sikerdíjként tovább 100 millió euróval jutalmazza a világszervezetet.

A The Sunday Times állítása szerint a 2010 óta eltelt időszakban a FIFA 480 millió euróval gazdagodott a katariak jóvoltából.

Állítólag a szerződés része annak a vesztegetési ügynek, amelyben a svájci hatóság jelen pillanatban is nyomozást folytat, és számos olyan állítás van még, amely egyértelműen bizonyítja, hogy Katar megvásárolta a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot.

A britek szerint a FIFA-nak be kellene fagyasztania az Al Jazeerától kapott pénzeket, és el kellene indítania a szerződés felülvizsgálatát.

Joseph Blatter, a FIFA korábbi elnöke, miután Katar megnyerte a 2022-es vb-rendezést Forrás: Sputnik/RIA Novosti/Alexander Vilf

A korrupciót megszellőztető angolok a 2018-as világbajnokságra pályáztak, amelyet végül Oroszország kapott. A 2022-es vb-re az Egyesült Államok tűnt a legnagyobb esélyesnek, azonban Katar 14-8-ra megnyerte a szavazást.

A szövetség akkori elnöke, a svájci Sepp Blatter 2015-ben lemondott, miután a FIFA több vezetőjét őrizetbe vették korrupció és pénzmosás vádjával.

A FIFA egyelőre nem reagált az angolok vádjaira.