A FIFA szerint nincs akadálya a 48 csapatos katari focivébének

2019.03.11. 22:50

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megvalósíthatósági tanulmánya szerint nincs akadálya, hogy a 2022-es katari világbajnokságot az eredetileg tervezett 32 helyett 48 csapat részvételével rendezzék.

A 83 oldalas dokumentum szerint a létszámemelés feltétele, hogy Katar legalább egy szomszéd országot vonjon be a rendezésbe. Február végén került nyilvánosságra, hogy bővítés esetén az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Omán is rendezhet mérkőzéseket.

A tanulmányban szerepel, hogy a 32-es formátum megváltoztatásának jogi kockázatai alacsonyak, ezzel szemben 400 millió dollár pluszbevételre van kilátás. A FIFA vezetőtestülete, a tanács a csütörtökön és pénteken Miamiban sorra kerülő ülésén tárgyal a témáról - ami Gianni Infantino elnök ötlete volt -, a végleges döntést pedig júniusban hozza meg.

Így néz ki a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság első stadionjaForrás: AFP/Karim Jaafar

Katari részről korábban úgy nyilatkoztak, addig nem hoznak döntést a torna létszámának bővítéséről, illetve arról, hogy 48 csapatot is vendégül tudnak-e látni, amíg nem kapnak megvalósíthatósági tanulmányt a FIFA-tól.

A nemzetközi szövetség már korábban bejelentette, hogy a 2026-os, kanadai, amerikai és mexikói közös rendezésű világbajnokságon 48 válogatott szerepelhet majd.

Ajánlataink