Társoldalunk:

A magyar focit táplálná az erdélyi kincsesbányából a székely akadémia

2019.03.19. 10:22

A Csíkszeredai Futball Klubon belül működő, a 2012-ben alapított Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról idén kerül ki az első végzős évfolyam, és az eredményekre már most sem lehet panasz. Kiterjedt hálózatuknak köszönhetően ma már mintegy 4000 fiatalt foglalkoztatnak Erdély-szerte. Tizenöt korosztályos válogatottat adnak túlnyomórészt a magyar csapatokba, és Dusinszki Zoltán szakmai igazgató szerint van köztük kiemelkedő tehetség is. Ahogy akad még tennivaló is, hiszen a léc igencsak magasra van téve.

Az akadémiai munka 2013 januárjában indult el a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai irányításával, amit a mai napig nélkülözhetetlennek neveznek a székelyföldi intézmény munkatársai. A hat évvel ezelőtt egy pályával és alig négyszáz fiatallal induló létesítmény mára egész Székelyföldet, valamint a Partiumot lefedő hálózatot üzemeltet tizennégy alközponttal (Barót, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Szászrégen, Kolozsvár, Nagyvárad, Kézdivásárhely, Szováta, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy, Brassó és Szilágynagyfalu), ahol már négyezernél is több gyerek rúgja a labdát a SzLA színeiben. 

Az akadémia az FK Csíkszereda gondozásában működik. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

Az akadémia a jelenleg harmadosztályú, de a feljutásra komoly esélyekkel pályázó FK Csíkszereda irányítása alatt működik, hiszen a legfontosabb cél az, hogy középtávon az itt nevelt fiatalok adják egy élvonalbeli csapat gerincét.

Az akadémia a székelyföldi magyar közösség számára lett létrehozva 2013-ban, azzal a céllal, hogy felkutassuk és képezzük a régió tehetséges fiatal játékosait, majd közülük a legügyesebbeket átadjuk az akadémia szakmai felügyeletét is ellátó Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának, ahol a felcsúti csapat színeiben bemutatkozhatnak a magyar élvonalban" – mondta el az Origónak Dusinszki Zoltán, a csíkszeredai intézmény szakmai igazgatója, akivel az akadémistáknak is otthonául szolgáló Márton Áron Tehetség Gondozó Kollégium egyik étkezőjében kezdtük el az intézmény bejárását.

A székelyudvarhelyi Dusinszki Zoltán hivatásos focistából lett szakedző. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

A „szakmai felügyelet" azt jelenti, hogy a csíki akadémia a felcsúti intézmény szakmai irányvonalát követve működik, amit Magyarországról folyamatosan ellenőriznek is. Ezzel egyébként nincsenek egyedül, hiszen további határon túli akadémiák – így az eszéki (Horvátország), a topolyai (Szerbia), a dunaszerdahelyi (Szlovákia) és a munkácsi (Ukrajna) is hasonló elvek szerint működik.

Székelyföldön korábban nem volt magas szintű futball, sem felnőtt, sem utánpótlás szinten, ezért nagyon fontos az otthonról kapott segítség. Aminek persze praktikus okai is vannak: a felcsúti módszer szerint képzett gyerekek a jövőben, ha sor kerül rá, sokkal könnyebben beilleszthetőek az ottani rendszerbe."

Ha csak szigorúan az akadémiát vesszük az FK Csíkszereda utánpótláscsapatai nélkül, akkor jelenleg négy korosztályban (U16-tól U19) összesen 86 fiatallal dolgoznak a szakemberek. Hat edző, valamint az erőnléti edző, a kapusedzős és a fizioterapeuta mellett még további pályaedzők, valamint a nélkülözhetetlen orvosi stáb irányítja a munkát. Az U7-től az U15-ig összesen nyolc korosztályos csapatban további négyszáz fiatal viseli az FK mezét.

Hargitán az embernek, így az akadémián dolgozóknak, illetve tanuló fiataloknak is meg kell szokniuk, hogy az időjárás, bizony nincs tekintettel arra, hogy itt néhányan focizni szeretnének.

Hozzá kell szokni az olykor zord körülményekhez. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

A pályák minőségének fenntartásáért így folyamatosan hadakozni kell a természettel.

„Nem mondok újat azzal, hogy folyamatos pályagondjaink vannak, ami az időjárást elnézve errefelé természetes dolog. Jelenleg van két nagy és egy kis műfüves pályánk, valamint egy sátras műfüves pálya van itt közvetlenül a kollégium mellett, ami Ilyés Róberté, a klub korábbi játékosáé, tőle béreljük. Természetesen, dolgozunk rajta, hogy a jövőben új pályával, pályákkal bővüljenek a lehetőségeink."

Minden mással azonban bőséggel el van látva az akadémia. A 2016-ban átadott kollégium földszintjén sorakoznak az öltözők, külön az akadémistáknak és külön az első csapatnak. Szembe velük az edzői szobák, a folyosó végén pedig konditerem, az orvosi szoba és a rehabilitációs részleg várja a focistákat.

Mindenre jut szakember a falakon belül. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

Bővíteni azért még itt is lenne hova, az ugyanis mindennapos szükségszerűség, hogy a fiatalok a hosszú folyosón leterített polifoamokon végzik a gimnasztikát.

Az egyik hátsó helyiségben az U19-es csapat két játékosa, Tamás és Szabolcs tekeri a bringát, egyikük rehabilitációt végez, a másikuk csak bemelegít edzés előtt. Amikor mi ide kerültünk, nem is volt kérdés, hogy melyik intézményt választjuk, hiszen ez a magyar akadémia. Nagyon jók a körülmények, mindent megkapunk, amire szükségünk van, jók az edzők és az edzések is. Szeretnénk persze itt maradni a felnőtt csapat keretében, de még nem tudjuk, mit hoz a jövő" – mondják egybehangzóan a múltat, a jelent és a jövőt firtató kérdésünkre.

Hajtani kell, ha az ember előre akar lépni. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

Az ugyanis biztosra mondható, hogy a bentlakók létszáma nőni fog. A Székelyföld Labdarúgó Akadémia jelenleg hat alközponttal működik. A centrum továbbra is Hargita, Kovászna és Maros megyében van, de Maros és Zilah megye mellett már Kolozsvárt és Nagyváradot is sikerült bekapcsolni. Ahogy Csíkszereda megkapja a képzési programot Felcsútról, ugyanúgy kapják meg azt az alközpontok Szeredából, nekik is aszerint kell dolgozniuk.

Ahogy a székelyföldi foci egyre több életjelet ad magáról – a másodosztályba törekvő és idén a Román Kupában a legjobb nyolc közé jutó szeredai csapat mellett a közeli Sepsiszentgyörgyön már élvonalbeli csapat (Sepsi) van – úgy lesz egyre könnyebb a sportághoz csábítani a gyerekeket, a hagyományosan inkább a jégkorongról ismert régióban.

Közép és hosszú távon az az elsődleges cél, hogy a másodosztályba, netán az élvonalba jutó szeredai csapat gerincét saját nevelésű játékosok alkossák. Ma még ott nem tartunk, hogy akár a román, akár a magyar élvonalba játékost tudjunk adni, de egyértelműen erre a törekszünk" – teszi egyértelművé Dusinszki Zoltán.

A felnőtt csapat öltözője a cél mindenki előtt. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

Azokat sem szeretnék elveszíteni, akik nem férnek be a Sepsisbe, vagy az FK Csíkszeredába, számukra ott van a többi harmadosztályú székelyföldi csapat, Kézdivásárhelytől Székelyudvarhelyig lehet nézelődni.

Vannak már olyanok is, akik nem csak nézelődnek. Az első fecskék egyike a 18 éves Tamás Nándor, aki már a magyar élvonalban is bemutatkozott a Puskás Akadémia színeiben.

„Ő már tizenhat évesen játszott az FK felnőtt csapatában, és ha jól tudom, akkor az idei szezonban négy mérkőzésen lépett pályára az NB I-ben. De rajta kívül is vannak olyanok, akik már rendszeresen játéklehetőséget kapnak, mint Bara Levente, Solymosy Lehel, Antal Barna, Pál Kristóf, Aszalós Richard, Corbu Marius, vagy Casiadi Soma, aki az U17-ből fellépve mutatkozhat be bajnoki mérkőzésen" – de az élvonalbeli Craiova elleni kupanegyeddöntőben már átesett a tűzkeresztségen.

A székely focimeccs, amelyikért megéri 800 kilométert autózni

Története során még soha ilyen magasságokban nem járt az FK Csíkszereda futballcsapata, mint csütörtök este, amikor az Universitatea Craiova ellen a Román Kupa elődöntőjébe jutásért lépett pályára Hargita büszkesége.

A munka gyümölcse persze csak lassan érik be, de az első biztató jelek már láthatóak. 2018-ban a Székelyföld Labdarúgó Akadémia U17-es csapata nyerte meg az élvonalbeli bajnokságot, egy évvel korábban pedig ugyancsak az U17-esek játszottak országos döntőt a Dinamo Bucuresti ellen.

Az akadémia fiataljai által megnyert serlegek - egy része. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

Az akadémia jelenleg tizenöt korosztályos válogatottal büszkélkedhet. Többségük a magyar korosztályos csapatok valamelyikében szerepel, de olyan is akad köztük, aki már mindkét nemzeti csapat mezét magára húzta.

Az, hogy ki melyik ország válogatottjában mutatkozik be, mindenkinek a saját döntése, illetve persze attól is függ, hogy melyik szövetségtől kap meghívást. Mi nem sugalmazunk, nem irányítunk senkit egyik csapathoz sem, nekünk az a fontos, hogy válogatottak legyenek, ott fejlődjenek, és ezáltal nőjön az értékük. Az például egy nagyon szép eredmény, hogy Csala Tibor innen került be az U17-es Eb-selejtező elit körében szereplő magyar válogatottba. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mindkét nemzeti szövetséggel nagyon jó viszonyt ápolunk."

Az akadémián egyébként, ahogy Dusinszki Zoltán mondja, kilencvennyolc százalékban magyar fiatalok fociznak. Az edzések nyelve a magyar, ezért elvárjuk, hogy a bennünket választó román gyerekek is legalább annyira megtanuljanak magyarul, hogy ne okozzon nekik gondot megértetniük magukat a csapattársaikkal, valamint gond nélkül követni tudják az edzők utasításait.

Miközben egyes román lapok az Athletic Bilbaóhoz hasonlítják, az ország legjobbjaként lelkendeznek a Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról, Dusinszki Zoltán realistább képet fest.

A Gazeta Sporturilor szerint a csíki akadémia maga a tökély:

Szerinte egyelőre csak „a legjobbak között van", de a játékosok minőségében már kezdik megközelíteni a romániai elit akadémiákat, és a fentebb említett hiányosságok ellenére is valóban rendszeresen rácsodálkoznak a csíkszeredai központ rendelkezésére álló infrastruktúrára.

A futballakadémia diákjai ugyanabban a kollégiumban laknak, ahol a Márton Áron Gimnázium tanulói. A koleszba csak kiemelkedő tanulmányi eredménnyel (a romániai 1-től 10-ig terjedő osztályozási skálán legalább 9,4-es eredményt kell elérni) bíró diákok nyerhetnek felvételt. A még „új szagú" falak között, aki szembe jön, előre köszön a tanároknak, edzőknek és a vendégeknek, tanuló idő (silencium) van, a diákok, köztük azok az akadémisták, akiknek éppen nincs edzésük, a tanulószobákban készülnek a másnapi órákra.

A 2016-ban átadott kollégiumépület felső szintje az akadémistáké, a többi két emeleten a Márton Áron Kollégium diákjai vannak elszállásolva.

Nem baj, a foci mellett a tanulás is jól megy. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

Az épület egy sarokra van a patinás középiskolától, akinek abba az irányba néz az ablaka, az pont rálát a gimnáziumra. Ez főleg azoknak nagy öröm, akik nap mint nap oda járnak órára.

Mindenki a számára legmegfelelőbb iskolába jár, azaz nem ugyanoda van az akadémia összes fiatalja beiskolázva – mondja Dusinszki Zoltán. Van, aki gimnáziumba jár, más szakközépiskolába. Szeretnék, ha a fiatal focisták a pályán kívül is megállnák a helyüket, így igyekeznek nekik a tanulmányok terén is követelményeket állítani.

„Szeretnénk, ha mindenki jó tanuló lenne, de, ahogy mindenhol, itt is vannak jobb és gyengébb tanulók. Van, aki az alacsonyabb osztályzatokért küzd, de nagyon büszkék vagyunk rá, hogy van olyan akadémistánk, Tamás Nándor személyében, aki második helyen végzett a matematikai diákolimpián" – mondja érthető büszkeséggel a szakmai igazgató.

A szakmai igazgató tisztán látja a követendő utat. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!Fotó: Mudra László - Origo

A bentlakók órarendje nagyon szigorú, reggel 6-tól este tízig egy-másfél óra kivételével minden percük be van osztva az iskola, az edzések és a tanulás között.

„Szabadidőnkben bemegyünk a városba, megiszunk egy üdítőt, kicsit sétálunk – mondják az egyik, fiúkhoz képest meglepően rendben tartott szoba lakói, az U17-es korosztályban focizó Feri, Krisztián és Hunor. – Meg lehet szokni, hogy így be van osztva az időnk, és igazából nem is annyira szigorúak velünk a tanárok és az edzők, mint, ahogy esetleg látszik. Foci szempontjából biztos, hogy nem lehetnénk jobb helyen, nagyon jók a körülmények, csak rajtunk múlik, hogy mennyire visszük majd."