Angol szőnyegbombázás érte a németeket a Bajnokok Ligájában

FC Bayern Munich - FC Liverpool Sports soccer CHAMPIONS LEAGUE Munich Liverpool
13 March 2019, Bavaria, München: Soccer: Champions League, knockout round, round of sixteen, second leg: FC Bayern Munich - FC Liverpool in the Allianz Arena. Munich's Rafinha (l) and Liverpool's Sadio Mane (r) fight for the ball. Photo: Peter Kneffel/dpa
Vágólapra másolva!
0-0-s első meccs után a Liverpool idegenben 3-1-re legyőzte a Bayern Münchent, és így bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, ahol tíz év után először lesz négy angol csapat. A németek csúnyán leszerepeltek. Cristiano Ronaldo keddi teljesítménye után Lionel Messi sem maradt adós, az argentin két góllal és két gólpasszal vette ki a részét a Barcelona Olympique Lyon elleni 5-1-es győzelméből. A videobíróval megint probléma volt, de ezúttal nem befolyásolta döntően a meccs végkimenetelét.

A Bayern-Liverpool párharc visszavágója sem hozott szórakoztató és látványos játékot, de Jürgen Klopp csapata kihasználta azt a kevés helyzetét, ami volt, és végül 3-1-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé. A vezető gólt Sadio Mané szerezte, aki Manuel Neuer rossz kijövetelét kihasználva, fordulásból emelt a kapuba a 26. percben. Michael Cox, a világ egyik leghíresebb taktikai elemzője, a méltán híres Zonal Marking-blog írója szerint Mané a kétlábasságának köszönhette a gólt (ami egyébként zseniális volt), mert a védő nem tudta, hogy melyik irányba fog fordulni.

Mané gólján ámul mindenki

„Meg akartam állítani Manét, de annyira jól vette át a labdát, hogy alig pattant el tőle – mesélte az eseményeket Neuer. – Az sem lett volna jó megoldás, ha a kapuban maradok, mert akkor meg egy az egyben vezethette volna rám a labdát.

A motivációnkkal nem volt gond, kellően felpörögtünk a meccsre, de kevés gólhelyzetet alakítottunk ki. Megérdemelten jutott tovább a Liverpool."

A meccs után Klopp is a szenegáli támadót dicsérte. „Csodálatos gólt szerzett, legszívesebben még vagy ezerszer visszanézném. A félidő végén kaptunk egy gólt, de végig hittünk benne, hogy meglehet a győzelem.

A második félidei játékkal kimondottan elégedett vagyok, érett teljesítményt nyújtottunk, jól védekeztünk, megmutattuk, hogy mennyire erősek vagyunk.

Ez egy nagy lépés a számunkra. Ma visszaraktuk a Liverpool címerét az európai futball térképére. Tudtam, hogy lesznek lehetőségeink, de ilyen arányú győzelemre nem számítottam. A srácok megcsinálták, brilliansan játszottak, nagyon büszke vagyok rájuk" – értékelt Klopp.

A német futball újabb összeomlása

A BBC-nek nyilatkozó Raphael Honigstein, aki korábban több könyvet írt a német fociról, azt mondta, hogy eljött az idő, amikor a német futballnak önvizsgálatot kell tartania. „A Dortmund még fejlődhet, a Bayern München nyomokban nem hasonlít a korábbi müncheni nagycsapatokra, utánuk pedig óriási szakadék tátong. Ha nincs sok pénz, akkor a taktikából, az edzők húzásaiból, vagy a csapatok kohéziójából kellene meríteni. Jelenleg nincs olyan különleges edző, aki a német csapatoknál ezt meg tudná csinálni. Niko Kovac tapasztalatlan tréner, most fizette meg a tanulópénzt. Az első félidőben még partnere volt a Liverpoolnak a Bayern, de a második félidőben jött a teljes összeomlás."

Van Dijk és a vesztes edző szavai

1-1-es állásnál a Bayern kénytelen volt kitámadni, de így egyre nagyobb bejátszható területek nyíltak meg a Liverpool szélsői előtt. A második félidőben ezért inkább az angoloknak voltak lehetőségeik, és Virgil Van Dijk góljával másodszor is előnybe kerültek,

ahonnan már nem volt visszaút a Bayern számára.

„Kaptunk egy balszerencsés gólt, de így is elértük, amiért Münchenbe jöttünk: hogy bejussunk a legjobb nyolc közé. A gólom a legfontosabb pillanatban jött, nagyszerű érzés volt ünnepelni" – mondta a második gólt szerző védő.

A Bundesliga nem más, mint egy halom ócskavas

Ezt 1986-ban mondta Franz Beckenbauer, az NSZK labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya. Abban az évben tette ezt a kijelentést, amikor a nyugatnémet válogatott vb-ezüstérmes lett Mexikóban. Az európai kupákban is sokkal jobban szerepeltek, mint most. A BEK-ben a Bayernt a negyeddöntőben az Anderlecht ütötte ki, a KEK-ben a négy között az Atlético Madrid a Bayer Uerdingent búcsúztatta, a Köln viszont az UEFA Kupában második lett, mert a döntőben 5-3-as összessítéssel volt jobb nála a Real Madrid. Most az a helyzet, hogy a BL-ben a legjobb nyolc között egyetlen német csapat sem lesz és az Európa Ligában is csak egy csapatuk áll már, az Eintracht Frankfurt, amely 0-0-ról kezdi meg a visszavágót az Internazionale otthonában.
Van Dijk gólja után nem volt visszaút a Bayern számára Forrás: AFP/Christof Stache

„Gratulálok Kloppnak és a Liverpoolnak. Egy rendkívül erős ellenfeltől kaptunk ki. Minden tekintetben jobban voltak nálunk, ők tudták játszani a saját játékukat, mi azonban elmaradtunk a legjobbunktól. Kiütköztek a hiányoságaink, ezt pedig megbüntették. Nem vitás, a Liverpool Európa topcsapatai közé tartozik."

A Liverpool győzelmével az is eldőlt, hogy a 2008-2009-es szezon után most először négy angol csapat lesz a legjobb nyolc között.

Németből viszont nem lesz egy sem, ami az angoloknak köszönhető: a Bayern a Liverpooltól, a Dortmund a Tottenhamtől, a Schalke a Manchester Citytől kapott ki. Ráadásul egyik párharc sem volt különösebben szoros, a Tottenham és a City oda-vissza nyert, a Liverpool pedig Münchenben győzte le a Bayernt.

A gólkülönbség pedig egészen megalázó, 3-17 német szempontból.

A Liverpool a kivétel

A Bayern München a 2013-as BL-győzelme óta most először esett ki nem spanyol ellenféllel szemben: 2014-ben a Real Madrid, 2015-ben a Barcelona, 2016-ban az Atlético Madrid, 2017-ben és 2018-ban megint a Real Madrid búcsúztatta a német óriásklubot.
Messi vezette győzelemre a Barcát a Lyon ellen Forrás: AFP/Pau Barrena

Messi parádézott, a VAR kevésbé

„Cristiano és a Juventus tegnap lenyűgözött, azt hittem az Atlético ennél azért erősebb. Cristianónak varázslatos estéje volt" – dicsérte legnagyobb riválisát Messi, aki Ronaldóéhoz hasonló teljesítménnyel,

két góllal és két gólpasszal járult hozzá a Barcelona sikeréhez.

A vezető gólt is az argentin szerezte a 18. percben büntetőből, amit egy Luis Suárez ellen elkövetett szabálytalanság előzött meg – a felvételek alapján azonban úgy tűnik, hogy Suárez taposta meg a védőjét, és nem fordítva. Ennek ellenére a játékvezető még csak meg sem videózta az esetet, a francia RMC rádió szerint azért, mert technikai problémák voltak a VAR-ral.

Mindenesetre a két madridi sportnapilap, a Marca és az AS kikérte állandó játékvezető-szakértőjük véleményét, akik egyetértettek abban, hogy nem kellett volna büntetőt ítélni, mert Suárez követett el szabálytalanságot Jason Denayerrel szemben.

– vélekedett az esetről Suárez, aki megint nem lőtt gólt, de nem is aggódik miatta, mert szerinte idővel jönni fog magától.

Suárez helyett betalált Gerard Piqué, aki érezte, hogy uruguayi csapattársának szüksége van a segítségre. „Amikor láttam, hogy elfáradt, megkértem Valverdét, hogy hagy menjek fel csatárnak, de ő nem bízott bennem" – viccelődött a védő, aki hozzátette, hogy a Real Madrid, a Paris Saint-Germain és a Bayern München kiesésével nem léptek elő a BL első számú esélyesévé.

Szavazzon!

Ön szerint Messi vagy Ronaldo nyújtott jobb teljesítményt a hétközi BL-meccseken?

Mindenki egyetértett, hogy Messi fantasztikus volt

„Remekül játszottunk az első félidőben, de az ellenfél szépítő gólja előtt sok helyzetet kihagytunk, a BL pedig nem az a sorozat, ahol az ilyen büntetlenül marad.

Messi? Minden erőnkkel a Bajnokok Ligájára fókuszálunk, Messi különösen. Ahogy ma játszott, az hihetetlen volt" – értékelt Ernesto Valverde a meccs után.

Messi panenkája Forrás: AFP/Lluis Gene

Az ellenfélnél is Messit méltatták. „Ő egy zseni, aki olyan dolgokra képes, mint senki más. Ha belelendül, megállíthatlan. A Barca játéka miatt védekezésre kényszerültünk, alig tudtunk támadni, csak a második félidő elején.

Két teljesen ellentétes félidőt játszottunk: míg az elsőben esélyünk sem volt, addig a másodikban a továbbjutás lehetősége is közel volt" – mondta Bruno Génésio, a Lyon vezetedzője.

A Lyon elnöke, Jean-Michael Aulas csak annyit tett hozzá, hogy „ha Messi a mi csapatunkban játszott volna, akkor teljesen más eredmény születik". Ez valószínűleg minden meccsre igaz.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőinek párosítását pénteken 12.00 órakor sorsolják. A játékban maradt csapatok:

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágó, szerda
Bayern München-Liverpool 1-3 (1-1)
gsz.: Matip (39. – öngól), ill. Mané (26., 84.), Van Dijk (69.)
tj.: A Liverpool 3-1-es összesítéssel.

Barcelona-Lyon 5-1 (2-0)
gsz.: Messi (18. – büntetőből, 78.), Coutinho (31.), Piqué (81.), Dembélé (86.), ill. Tousart (58.)
tj.: A Barcelona 5-1-s összesítéssel.