Társoldalunk:

Egy spanyol tudós állítja: képesek lennének klónozni Lionel Messit

2019.03.20. 21:09

Arcadi Navarro spanyol genetikus határozottan állítja, hogy a tudomány mai állapotában az emberiség képes lenne klónozni a valaha volt egyik legjobb futballistát, Lionel Messit. A mondat végén azonban ott van egy "de".

A spanyol kutató az Európai Genom-fenom Archívum munkatársa, és határozottan álltja, hogy a tudomány mai eredményei mellett az orvosok igenis képesek lennének létrehozni az FC Barcelona argentin klasszisának tökéletes mását.

"Kapnák egy Messihez tökéletesen hasonlító teremtményt – ecsetelte a részleteket Navarro a Cadena SER rádió műsorában. – Olyan lenne, mint Messi ikertestvére, aki egyszerre született vele, csak éppen 20 vagy 30 évre lefagyasztották."

DNS molekula: benne rejlik a tehetségForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Azt azonban Navarro is elismeri, hogy ez még nem lenne garancia arra, hogy egy ugyanolyan zseniális futballistát is kapnánk – a gének meglennének a klón-Messiben is, de ahhoz, hogy ugyanazok a készségek és képességek kifejlődjenek benne, mint az ötszörös aranylabdás "eredetiben", ahhoz percről percre ugyanazt az életet kellene végigélnie, mint Leónak.

Ugyanazok a lehetőségek rejlenének benne is, de a genetika mellett ott vannak, ugyebár, a tanult a dolgok is, valamint a környezet nem elhanyagolható hatása. 

Messi nem pusztán a genetikai adottságai miatt lett az, aki. Ebben benne van minden más, az iskolák, amiket kijárt, a La Masián (a Barca híres akadémiája - a szerk.), a képzések, amiket kapott. A genetika csak lehetőséget ad számunkra, de a mi munkánk függvénye, hogy ebből mennyit hozunk ki" – mondta bölcsen Navarro.

Pedig egy jóféle Messi, Messi, Messi támadósorral felálló csapatot szívesen megnéznénk magunk is.