Társoldalunk:

A Fradi vezérigazgatója szerint be kell vezetni a videobírót az NB-I-ben

2019.03.20. 09:39

A Ferencvárosnál úgy gondolják, megérett az idő arra, hogy az NB I-ben is bevezessék a videobírót – többek között erről is beszél Orosz Pál vezérigazgató a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Európa-szerte egyre több bajnokságban használják már a VAR-rendszert, így adja magát a kérdés, vajon az NB I-ben is szükség lenne a videobíróra? Szeretnék-e a klubok, ha idehaza is bevezetnék a játékvezetők munkáját segítő rendszert? Milyen anyagi vonzata van egy ilyen átfogó képet kínáló szerkezet kiépítésének?

A legnépszerűbb magyar csapat, a Ferencváros elöljárói ebben is szeretnének az élre állni – Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint minél hamarabb be kell vezetni Magyarországon a videobírót. Megoszlanak a vélemények a rendszerrel kapcsolatban, a klubnál egyöntetűen támogatjuk az alkalmazását – szögezte le Orosz Pál. – Több okból is teljes mértékben mellette vagyunk. Az elsődleges: ha működött volna a rendszer, az elmúlt évben bajnokok vagyunk. Mindenki részéről jóindulatot feltételezek, s azt is tudom, mindenki tévedhet. Sorolhatnám a konkrét hibákat, amikor Debrecenben Böde Dánielt a tizenhatoson belül ledöntötték a lábáról, vagy amikor a Videoton ellen Juhász Roland és Fernando Gorriarán találkozásakor büntető helyett kiállítást kaptunk, vagy említhetném Pátkai Máté szabálytalanságát Joseph Paintsil ellen, amely szintén tizenegyest ért volna. Vagy ott volt Kispesten Davide Lanzafame, aki belefutott Dibusz Dénesbe, mégis tizenegyest fújtak ellenünk. Ugyanakkor ez a rendszer nemcsak a bajnoki címre pályázó együttesek érdekeit képviseli, hanem a kiesés elől menekülőkét is. Lássuk be, bármennyire is képzett, felkészült egy játékvezető, emberből van.”

Orosz Pál szerint eljött az idő, hogy az NB I-ben is bevezessék a videobírótForrás: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros tehát azt vallja, itt az idő, hogy az NB I-ben is alkalmazzák a videobírót. A VAR a játékvezetőknek is védőhálót jelentene. Nem lehet tőlük elvárni, hogy mindennap százszázalékos állapotban legyenek – aki bárhol is dolgozik, tudja, hogy ez képtelenség. Felgyorsult a világ, a labdarúgás, ráadásul a futball hatalmas üzlet is. Egyre több pénz áramlik a sportágba, Orosz Pál példaként hozta fel, hogy teljesen más tárgyalási alapot jelent egy szponzorral, ha bajnok az együttes, vagy ha téves ítéletek miatt néhány ponttal lecsúszott az aranyéremről.

Persze hibák ettől még ugyanúgy lesznek, lehetnek.

„Tudjuk, nem mindig mi leszünk a kedvezményezettek – folytatta a vezérigazgató. – De igenis objektívnek kell lenni. A játékvezetőnek is megnyugvást, egyfajta mankót jelentene a rendszer. Arról nem is beszélve, ha nem szállunk fel erre a vonatra, lemaradunk. Nemzetközi szinten előbb-utóbb mindenhol bevezetik, miért akarunk ezen a téren is háttérbe szorulni? Lehet azt mondani, hogy a rendszer elvesz a futball romantikájából, de a szurkoló sem örül annak, ha – mondjuk – egy nyilvánvaló szituáció után elvesznek egy mesteri gólt, mint például a hétvégén, jelzem, már másodszor, Davide Lanzafame ollózós gólját.”

Konkrétum is van a VAR kapcsán, az NB I-es bizottságnál is felvetődött már a rendszer kiépítésének lehetősége, a klubok képviselői elkezdték a tárgyalásokat a témáról. A Fradinál azt szeretnék, ha a Magyar Labdarúgó-szövetség a lehető leghamarabb bevezetné a videoasszisztenst. Orosz Pál szerint a döntést központilag kell meghozni, hiszen a magyar labdarúgás egyetemes érdeke az objektivitás, függetlenül attól, hogy éppen mely klubok alkotják az élmezőnyt a döntés pillanatában.

„Háromfajta megoldás van. Az egyik: közvetítőkocsikhoz hasonló gépjárműveket kellene beüzemelni, és miután Magyarország nem túl nagy, három ilyen kocsival megoldható lenne az NB I – az más kérdés, hogy ebben az esetben a mérkőzések kezdési időpontját némileg szét kellene húzni. A másik a stadionokba telepíthető rendszer, amelynek az a hátránya, hogy csakis azokban a létesítményekben lenne, ahol aktuálisan éppen élvonalbeli csapat van, a Magyar Kupa-találkozókon gyakran hiánycikk lenne a VAR. A harmadik, amikor egy telepített központ van, mint mondjuk Németországban, Kölnben, és onnan figyelik a mérkőzéseket.”

A teljes beszélgetést a Nemzeti Sport Online oldalán olvashatják.