Vágólapra másolva!
A világbajnoki ezüstérmes horvátok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen óriási bravúrt elérve, 2-1-re nyert a Groupama Arénában a magyar labdarúgó-válogatott, így a második mérkőzésén megszerezte első pontjait az E csoportban. A budapesti összecsapást követően a főszereplők értékelték a látottakat.

Szalai Ádám a szlovákok elleni vereséget követően kemény kritikát fogalmazott meg a csapattal szemben, ezúttal viszont csak pozitívumokat látott a pályán. Az egyenlítő gól szerzője szerint fontos volt, hogy meg tudták beszélni a gondokat.

„Megdolgoztunk a sikerért. A szlovák mérkőzés után a csapat jól állt a következő feladathoz. Itthon Európa-bajnoki meccsen pályára lépni nagy álomnak kell lennie mindenki számára, ezért pedig a lehető legtöbbet az asztalra kell tenni.

A rossz dolgokat sem szabad szőnyeg alá söpörni, hanem át kell beszélni, még akkor is, ha a közvélemény számárára ez esetleg kellemetlenül jön le.

Számunkra egyáltalán nem volt az. Le a kalappal az egész csapat előtt, a Boti (Baráth Botond, - a szerk.), a Geri (Lovrencsics Gergő, - a szerk.), ahogy végigcsúszták a meccset, a Máté (Pátkai Máté, - a szerk.) két órával a találkozó előtt tudta meg, hogy játszani fog, és végül eldöntötte a mérkőzést. Nagy Ádám annak ellenére játszott fantasztikus meccset, hogy Bolognában nem játszik, Dzsudzsák Balázs káprázatos volt a 100. válogatott mérkőzésén, de nem akarok mindenkit felsorolni. Le a kalappal a csapat előtt, de a szurkolótábor előtt is."

Szalai Ádám és Gulácsi Péter öröme a lefújást követően Fotó: Mudra László - Origo

"Nagyon bántott, hogy egészen hihetetlen szurkolást kaptunk Szlovákiában, de nem tudtuk meghálálni nekik. Sok helyen játszottam, de amit ott, és amit ma átéltünk, azt egyszerűen nem lehet szavakba foglalni.

A szurkolóink már világszínvonalúak, teljes szívemből köszönöm nekik. Jó érzés magyarnak lenni" – mondta a Hoffenheim magyar támadója.

A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs a vb-ezüstérmes horvátok ellen játszotta 100. mérkőzését a magyar válogatottban. A 32 éves szélső megkönnyezte, hogy 12 évvel az után, hogy bemutatkozott a válogatottban, csapatkapitányként vezethette ki az együttest a Groupama Arénába.

Elmondtam, hogy ne azzal foglalkozzunk, hogy a világ egyik legjobb középpályás sora ellen játszunk, hanem azzal, hogy mi vagyunk hazai közönség előtt. Tizenkét éve vagyok válogatott, és még egyszer sem fordult elő, hogy meccs előtt azt kellett volna mondanom, hogy nem tudok jegyet szerezni. Most viszont nem volt, mert a szurkolók azért jöttek ki, mert a mi csapatunkra voltak kíváncsiak, és a mi sikerünkre voltak éhesek. Minket akartak látni, nem az aranylabdást – mondta a 32 éves Dzsudzsák Balázs, aki 2007. június 2-án debütált a nemzeti csapatban egy Görögország elleni Eb-selejtezőn.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor köszöntötte Dzsudzsák Balázst a 100. válogatott mérkőzésén Fotó: Mudra László - Origo

"A mai meccsen minden működött. Úgy érzem, ez a szív diadala volt.

A 75. válogatottságomkor kijutottunk az Eb-re, most a századiknál pedig megvertük a vb-ezüstérmest, amelynek van egy aranylabdás játékosa is. Nagyon büszke vagyok a csapatra, és arra is, hogy ennek a társaságnak a csapatkapitánya lehetek. Köszönöm minden edzőnek, aki bizalmat szavazott nekem, és legfőképp a szurkolóknak, akik csütörtökön már Nagyszombatban is óriási hangulatot csináltak. Miattuk érdemes futballistának lenni – folytatta Dzsudzsák Balázs, aki mindkét magyar gólban tevékeny részt vállalt. – A szlovákok elleni vereség után sokat beszélgettünk.

Helyre tettük magunkat fejben, és az egyik legtökéletesebb meccset játszottuk azóta, hogy válogatott vagyok" – zárta a szavait Dzsudzsák Balázs, aki elismerte, hogy megkönnyezte a himnuszt, amikor 100. válogatott mérkőzésén csapatkapitányként vezethette ki a magyar csapatot.

A magyar szurkolók elképesztő hangulatot varázsoltak a Groupama Arénába Fotó: Mudra László - Origo

A horvátok elleni találkozó hőse, a győztes gólt szerző Pátkai Máté is nagyon boldogan értékelt a lefújást követően.

„Nehéz mérkőzés volt. A horvátok szinte az egész 90 perc alatt irányították a játékot, többet volt náluk a labda. Ennek ellenére ezeket a támadásokat tudtuk hatástalanítani, gyakorlatilag a gólt is egy szerencsétlen szituáció után kaptuk, lecsorgó labdát tudtak értékesíteni. Kialakított helyzetük kevés volt, jó volt a védekezésünk. Támadásra nem mindig maradt erőnk, de azért vannak a pontrúgások, hogy ilyen esetekben meccseket lehet velük nyerni. Mindig jó nyerni, különösen jó érzés a vb-ezüstérmes ellen. Viszont továbbra sem mi vagyunk a csoport esélyesei,

ez a meccs is jól mutatja, hogy szervezett okos futballal bárki ellen van esélyünk. A gólom pedig örökké emlékezetes marad, főleg, hogy ezzel nyerni is sikerült" – mondta a Vidi játékosa.

Pátkai és Modric küzdelme. A magyar játékos jött ki belőle győztesen Fotó: Mudra László - Origo

„Fantasztikus meccset játszottunk. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra, a szurkolókra pedig nehéz jelzőket találni. Egyszerűen fantasztikusak voltak – mondta az RB Leipzig védője, Willi Orbán. –

– tette hozzá a 26 éves védő, aki úgy gondolja, hogy a júniusi Azerbajdzsán elleni összecsapáson is meg kell majd szenvednie a magyar válogatottnak a három pontért, ugyanis az azeriek a horvátok ellen már bebizonyították, hogy nagyon keményen védekező szívós csapatuk van.

Gulácsi Pétert nem dolgoztatták meg a horvát sztárok Forrás: mlsz.hu

Gulácsi Péternek, a magyar válogatott kapusának alig akadt dolga a világ egyik legjobb csapata ellen. Az RB Leipzig kapusa már a kezdőrúgás előtt érezte, hogy valami nagy dolog fog történni.

„Fantasztikusan védekezett a csapat, hiszen alig volt dolgom a kapott gólon kívül. Már a bemelegítés alatt éreztem, hogy különleges este lesz, mert fantasztikus volt a hangulat.

Csodálatosak voltak a szurkolók, mert amikor hátrányba kerültünk, akkor is mögénk álltak. A második félidőben együtt lélegeztek velünk, és együtt vertük vissza a horvátok utolsó támadásait" – mondta Gulácsi, aki pályafutása 25. mérkőzését játszotta a magyar válogatottban.

Varga Roland az első félidőben csereként lépett pályára a sérülést szenvedő Nagy Dominik helyére. A Ferencváros támadója rengeteget dolgozott a jobb oldalon.

„Először is nagyon köszönjük a buzdítást, mert a szurkolóink nélkül nem sikerült volna. Le a kalappal előttük. Remekül játszott a csapat, bár ilyen futballhangulatban nem nehéz – mondta az Origónak Varga Roland. – A mester a mérkőzés előtt azt kérte, hogy legyünk kompaktak és agresszívek. Ne húzzuk őket nagyon magunkra. Tudtuk, hogy többet fogják birtokolni a labdát, felkészültünk a veszélyes támadásaikra, de tudtuk azt is, hogy nekünk is lesznek helyzeteink, és ebből minél többet ki kell majd használnunk" – tette hozzá a Fradi játékosa, aki úgy érzi, ez a győzelem óriási lökést adhat a válogatottnak az Eb-selejtező sorozatban.

Varga Roland (balra) lendületesen szállt be a megsérült Nagy Dominik helyére Fotó: Mudra László - Origo

Kalmár Zsolt a második félidőben Szoboszlai Dominiket váltotta, és könnyen eldönthette volna a mérkőzést. A kihagyott ziccere azonban nem osztott, nem szorzott, így a DAC középpályása boldogan nyilatkozott a lefújás után.

„Örülök, hogy játéklehetőséget kaptam.

Az egész csapat nagyon jól dolgozott. Megleptük őket azzal, hogy nem 3-5-2-t játszottunk, hanem 4-3-3-at, ezzel pedig lezártuk a szélső területeket. Az előző meccs után sokan temettek minket, de megmutattuk, hogy van bennünk tartás, akarat, és fontos pontokat tudunk szerezni – mondta az Origónak Kalmár Zsolt, aki lezárhatta volna a meccset a 82. percben. – Sajnálom, hogy nem sikerült berúgni, de túl közel került hozzám a kapus, és elakadt benne a labda. Utána még próbáltam bepöckölni, de jött a védő.

– tette hozzá Kalmár Zsolt, aki biztos benne, hogy az E csoportban nem minden csapat fog pontot szerezni a horvátok ellen, ebből pedig lehet építkezni majd a következő meccsekre.

A magyar válogatott középpályása, Nagy Ádám először arról beszélt, hogy miben volt más a horvátok elleni meccs, mint a három nappal korábbi nagyszombati.

„Taktikailag most sokkal jobban meg tudtuk valósítani a kapitány elképzelését, mint Szlovákia ellen. Illetve sokkal jobban oldottuk meg mi játékosok a pályán az egymás közötti kommunikációt is. Például a letámadásnál elég, ha csak az egyik játékos eltolódik, azt ezen a szinten keményen megbüntetik. Ebben mindenképpen javulni tudtunk a három nap alatt" – mondta Nagy Ádám, aki Szalai Ádám szlovákok elleni nyilatkozatával kapcsolatban elmondta, nem olvasta a csapattársa szavait, így pontosan nem tudja, mit mondott, de azt tudja, hogy kemény nyilatkozatot adott.

„Már másnap ebédnél mondta nekünk, hogy nem személyes támadásról van szó, mivel egy hajóban evezünk. Mindenki másképp dolgozza fel az indulatokat, csak mérges volt.

Csapaton belül megbeszéltük, hogy szó sincs széthúzásról, elnézést kért, ha valaki mégis magára vette volna"

– tette hozzá az esettel kapcsolatban a Bologna középpályása.

Nagy Ádám is hatalmasat küzdött a horvátok ellen Fotó: Mudra László - Origo

„A gól elkerülhető lett volna, miattam nem volt les.

A szélen be szerettem volna csúszni az utolsó pillanatban, de nem sikerült blokkolni Modric beadását. Lassan keltem fel a földről, és emiatt nem volt lesen Rebic. A csapat karakterét mutatja, hogy egygólos hátrányból sikerült felállnunk. Nagyon reméltem, hogy így reagál a csapat a kapott gólra, ahogy tette, főleg azért, mert nagyon dühös lettem volna magamra. Nagyon örülök, hogy végül nyerni tudtunk" – tette hozzá Nagy Ádám.

A Red Bull Salzburg középpályása, Szoboszlai Dominik először volt kezdő a felnőtt válogatottban, ráadásul először léphetett pályára hazai pályán, így érthető volt, ha boldogan értékelt a horvátok elleni sikert követően.

„Jó érzés, hogy 18 évesen kapok már választ arra, amiért eddig dolgoztam. Szerencsére a Salzburg mellett most már a válogatottal is átélhettem, hogy milyen sikeresnek lenni. Aki itt van, mindenki kezdeni szeretne, így vagyok ezzel én is. És ez nem változik majd a jövőben sem. Nem az én döntésem, hogy a következő meccseken is kapok-e meghívót, de remélem, hogy a kapitány számítani fog rám" – mondta Szoboszlai.

Szoboszlai Dominik is kihajtotta magát Fotó: Mudra László - Origo

Szoboszlai Dominik arról is beszélt, mennyire sikerült beilleszkednie a válogatottba.

„Teljesen más a válogatottban játszani, mint a Salzburgban. Mások a csapattársak, én mostanában azért a Salzburg játékához szoktam. A magyar csapattal ez volt az első két meccsem, de nagy öröm számomra, hogy jól fogadtak. Örülök, hogy

mindenben segítenek, és mellettem állnak, én pedig próbálom a maximumot nyújtani. Egyáltalán nem izgultam, hogy Modric ellen kell játszanom, játszottam és kész. Ennyire egyszerű"

– tette hozzá a középpályás.

A Sporting Kansas City védője, Baráth Botond szerint azért is sikerülhetett a bravúr, mert a szlovákok elleni vereséget követően fejben helyre került a csapat.

„Sok ívelt labdájuk volt, erre is készültünk. Hellyel-közzel sikerült lezárnunk a védők mögötti területet, de sajnos az első félidőben egy furcsa góllal vezetést szereztek. Viszont volt tartás a csapatban, és sikerült fordítani. Az elmúlt napokban

– mondta a horvátok ellen kiválóan teljesítő védő.

A magyar válogatott a következő Eb-selejtezőjét június 8-án Azerbajdzsán ellen, Bakuban játssza.