Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott elképesztő bravúrral, 2-1-re legyőzte a vb-ezüstérmes horvát válogatottat az Eb-selejtezők E csoportjának második fordulójában, a Groupama Arénában. A mérkőzés elejétől bátran játszott a magyar válogatott, a horvátok egy szerencsés góllal szerezték meg a vezetést. Ezután Marco Rossi csapata átvette az irányítást, majd a 34. percben Szalai Ádám gyönyörű góljával egyenlíteni tudott. A második játékrészben Modricék mentek előre, de a magyar védelem tökéletesen működött, majd a 76. percben egy szöglet után Pátkai Máté bravúros mozdulattal megszerezte a mieink győztes gólját a világ egyik legjobb csapata ellen. Az előző vb döntősét tétmeccsen utoljára az 1966-os vb-n vertük meg, akkor a magyarok a világbajnoki címvédő Brazíliát verték meg Liverpoolban 3-1-re. Ezt megelőzően az 1954-es vb-n az 1950-es vb-döntős és akkor második brazil együttest győztük le tétmeccsen.

Marco Rossi szövetségi kapitány a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, három-négy változtatást tervez a Nagyszombatban vereséget szenvedő csapatban. Az olasz mester végül ötöt változtatott: bekerült a kezdőcsapatba a 100. válogatott mérkőzésén pályára lépő Dzsudzsák Balázs, a szlovákok ellen bemutatkozó 18 éves Szoboszlai Dominik, a Kansasből érkező Baráth Botond, a Wisla Kraków szélsője, Nagy Dominik és a MOL Vidi középpályása, Pátkai Máté.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor köszöntötte a 100. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázst Fotó: Mudra László - Origo

A találkozó elején ismerkedett egymással a két csapat, majd a negyedik percben a horvátok előtt adódott az első lehetőség. Az aranylabdás Luka Modric szabadrúgására Dejan Lovren érkezett középen, azonban a Liverpool védője hét méterről fölé fejelt. Két perccel később a vb-döntőn bombagólt szerző Ivan Perisic kísérletezett 21 méterről, de Gulácsi Péter magabiztosan fogta a középre tartó labdát. A hatodik percben Borna Barisic bal oldali beadására Andrej Kramaric érkezett középen, azonban hat méterről kapu fölé lőtt.

A magyar szurkolók csodálatos koreográfiája: koronázzuk meg együtt az estét Fotó: Mudra László - Origo

A mieink első helyzete a nyolcadik percben jött.

Dzsudzsák Balázs oldalszabadrúgását a hosszú oldalon érkező Willi Orbán középre fejelte, Szalai Ádám viszont nem tudott kapura fordulni. A 10. percben Kalinicnek már védenie is kellett. Lovrencsics Gergő futott el a jobb oldalon, beadása helyett éles szögből kapura lőtte a labdát, a horvát kapus viszont résen volt, és kitenyerelte a léc alól.

A horvátok az első ziccerükből vezetést szereztek Fotó: Mudra László - Origo

A túloldalon egy szerencsés góllal megszerezték a vezetést a vendégek. Modric kapott remek labdát a jobb oldalon, középre centerezett a lendületből érkező Perisicnek, azonban a rosszabb helyzetben lévő Kramaric elrúgta előle a labdát, amit annyira sikerült eltörnie, hogy az üresen álló Ante Rebic elé került, aki hat méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A 20. percben egyenlíthettek volna a mieink. Nagy Dominik futott el a bal oldalon, a középre tett labdájára Szalai érkezett, bedobta magát rendesen, de néhány centivel lekésett a beadásról. A folytatásban már Marco Rossi csapata irányította a mérkőzést.

A 34. percben felrobbant a Groupama Aréna.

A szlovákok elleni meccs után éles kritikát megfogalmazó Szalai Ádám kapott remek kiugratást Dzsudzsák Balázstól, majd hét méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, Kalinic kapus ugyan beleért a labdába, de esélye sem volt a hárításra.

Az egyenlítés után lendületben maradtak a mieink, akár a vezetést is átvehettük volna, azonban Dejan Lovren ígéretes helyzetben, a tizenhatos vonal előtt hátulról rátaposott Nagy Dominik sarkára, William Collum viszont nem adott lapot. Sőt, még szabadrúgást sem ítélt. Az elmaradt szabadrúgásnál nagyobb veszteség volt, hogy az eset után a magyar szélső sarkából ömlött a vér, így nem tudta folytatni a játékot.

Nagy Dominik számára tragikus véget ért a meccs, remekül játszott a jobb oldalon Fotó: Mudra László - Origo

Az első félidőt magyar helyzet zárta. A Nagy Dominik helyére beálló Varga Roland kísérletezett egy 19 méteres kapáslövéssel, de a labda néhány centivel elkerülte a kapu jobb oldalát.

A második félidőt a horvátok kezdték aktívabban, Ivan Rakitic próbálkozott egy távoli lövéssel, de az FC Barcelona középpályása métereket tévedett. Az 59. percben Szoboszlai labdavesztése után Perisic került helyzetbe, kicselezte Baráth Botondot, azonban kisodródott, így éles szögből csak az oldalhálóba tudott lőni.

Szoboszlai Dominik is kihajtotta magát Fotó: Mudra László - Origo

A folytatásban a horvátok feltolták a védekezésüket a mieink térfelére. Marco Rossi is érezte, hogy szükséges a frissítés. Szoboszlai Dominik helyére pályára küldte Kalmár Zsoltot.

Ha a magyar egyenlítő gólnál felrobbant a Groupama Aréna, akkor a 76. percben történtekre nehéz szavakat találni.

Dzsudzsák jobb oldali szögletére Pátkai Máté érkezett a hosszú oldalon, a fejese Marin Leovac hátáról lepattant, de a kipattanót közelről bravúros mozdulattal a hálóba lőtte.

A 83. percben lezárhatta volna a mérkőzést a magyar válogatott. Kalmár Zsolt került helyzetbe, de két méterről a kapusba lőtte a lecsorgó labdát, a kipattanóból újra próbálkozhatott, de Rakitic a gólvonalon menteni tudott.

Ahogyan az várható volt, az utolsó percekben a horvátok mindent feltettek egy lapra. A lelátón eközben harsogott az álljatok föl, és óriási üdvrivalgás fogadta Gulácsi Péter mozdulatát, amikor a 90. percben magabiztosan lehúzott egy beadást.

A hosszabbítást a mieink hősiesen kivédekezték, és meglepve az egész világot, legyőzték a világ egyik legjobb csapatát, a vb-ezüstérmes horvát válogatottat, és kedvező helyzetből várhatják a júniusi Azerbajdzsán elleni idegenbeli selejtezőt.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport, 2. forduló
Magyarország-Horvátország 2-1 (1-1)
Budapest, Groupama Aréna
Játékvezető: William Collum (skót)
Magyarország: Gulácsi - Lovrencsics, Baráth, Orbán, Kádár - Pátkai, Nagy Á. - Dzsudzsák (Bese, 85.), Szoboszlai (Kalmár, 65.), Nagy D. (Varga R., 40.) - Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Horvátország: Kalinic - Jedvaj (Petkovic, 78.), Lovren, Vida, Barisic (Leovac, 30.) - Modric, Brozovic - Rebic (Brekalo, 67.), Raktic, Perisic - Kramaric. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerzők: Szalai (34.), Pátkai (76.) ill. Rebic (13.)
Sárga lap: Dzsudzsák (62.), ill. Lovren (83.)