Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyven évben nem sok hasonló bravúrt ért el a magyar fociválogatott, mint a vb-ezüstérmes horvátok elleni fantasztikus fordítás (2-1) során. A nemzeti tizenegy történelemkönyvét lapozva kiderült, már az is ritkaságszámba ment, ha tétmérkőzésen sikerült hátrányból nyerni, igazi topcsapat ellen pedig erre alig volt példa. Ennek tükrében még értékesebb az aranylabdás Luka Modriccsal felálló horvátok elleni bravúr.

Az elmúlt negyven év tétmérkőzésein (barátságos mérkőzéseket nem vettük ide) mindössze tizenegy alkalommal fordult elő, hogy a magyar válogatott hátrányba került, mégis megszerezte a három pontot.

11. Gyors gól után Luxemburg nagy pofont kapott

1983. március 27.
Luxemburg - Magyarország 2-6
Gólszerző: Reiter (3.), Schreiner (56.), ill. Póczik (31., 58, 71.), Nyilasi (41.), Pölöskei (51.), Hannich (57., büntető)

Az 1984-es Eb-selejtezőben hiába szerzett az akkor sem világverő Luxemburg vezetést Jeannot Reiter révén már 3. percben, végül többek között

Póczik József mesterhármasának köszönhetően 6-2-re nyert a magyar válogatott.

Érdekesség, hogy három héttel később hazai pályán ugyanennyi lett az eredmény Luxemburg ellen a Mészöly-csapat javára. Viszont ez a két siker sokra nem volt elég, Magyarország csak negyedik lett az ötcsapatos csoportban, így nem lehetett ott Franciaországban.

9.-10. Kétszer is sikerült fordítani Izland ellen

A 2006-os vb-selejtezőben kétszer is hátrányból sikerült felállni Izland ellen, ráadásul

mindkét találkozón Eidur Gudjohnsen szerzett vezetést

az északi csapatnak. Először 2004-ben a Szusza Ferenc Stadionban Gera Zoltán, Torghelle Sándor és Szabics Imre góljának köszönhetően nyert Lothar Matthäus csapata 3-2-re (Gyepes Gábor öngólja jelentette a második izlandi találatot), majd 2005-ben idegenben sikerült megismételni a bravúrt. Az izlandi találkozón Gera Zoltán kétszer is tizenegyesből válaszolt Gudjohnsen vicces körülmények között esett góljára, majd Kristjan Sigurdsson még egyenlített, de Huszti Szabolcs a 73. percben eldöntötte a három pont sorsát. Az már más kérdés, hogy ennek ellenére csak a 4. lett a magyar csapat a csoportban, Horvátország, Svédország és Bulgária mögött.

2004. szeptember 8.
Magyarország-Izland 3-2 (0-1)
G.: Gera (63.), Torghelle (75.), Szabics (80.), ill. Gudjohnsen (39.), Gyepes (78. öngól)

2005. június 6.
Izland-Magyarország 2-3 (1-1)
G.: Gudjohnsen (18.), Sigurdsson (68.), ill. Gera (45., 57. – mindkettőt büntetőből), Huszti (73.)

8. Böde csereként beállva tett csodát

2015. október 8.
Magyarország–Feröer 2-1 (0-1)
G.: Böde (63., 71.), ill. Jakobsen (11.)

A Ferencváros támadója,

Böde Dániel nagyon fontos pillanatban tudott duplázni

egy iszonyat nehéz mérkőzésen a Feröer-szigetek ellen, ezzel az Európa-bajnokság kapujába lőve a magyar válogatottat. Azóta tudjuk, a norvégok elleni pótselejtezőn sikerült a továbbjutás, a magyar válogatott ott volt, és bravúrosan szerepelt Franciaországban. Visszatérve a Ferörer elleni meccsre, Róaldur Jakobsen a 11. percben szerzett vezetést Bernd Storck csapata ellen, ám a csereként beálló Böde kétszer is eredményes tudott lenni, így hőssé vált a Groupama Arénában.

7. A nagyot bukott Nyilasi eldöntötte a meccset

1984. november 17.
Ciprus-Magyarország 1-2 (1-0)
G.: Foti (28.), ill. Róth (49.), Nyilasi (89.)

Harmadik 1986-os vb-selejtezőjén is hátrányból nyert a magyar válogatott (az osztrákok és a hollandok elleni bravúrról lejjebb olvashatnak), amely három mérkőzés után hat ponttal állt csoportjában, ugyanis ekkor két pont járt a győzelemért. Végül ki is harcolta a válogatott az indulást az 1986-os mexikói vb-re. Ami a találkozót illeti, a csoport leggyengébb ellenfele meglepetésre Kostas Foti találatával szerzett vezetést, de a második félidőben először Róth Antal egyenlített, majd a 89. percben

Nyilasi Tibor eldöntötte a meccset. A Ferencváros legendája a gólt követően az ünneplés alatt majdnem megsérült, miután hatalmasat esett.

6. Nyolcgólos focidráma a lengyelek ellen

1987. május 17.
Magyarország-Lengyelország 5-3 (1-1)
G.: Vincze (39.), Détári (61., büntető, 76.), Péter (66.), Preszeller (83.), ill. Marciniak (27.), Smolarek (53.), Wójcicki (81.)

Az 1988-as Európa-bajnoki selejtezőben Magyarország nyolc meccsén, négy győzelmet és ugyanennyi vereséget ért el, 13 szerzett, és 11 kapott góllal fejezte be a selejtezőt, a csoport harmadik helyén. Ennek ellenére vannak szép emlékek is a sorozatból, ugyanis

a lengyeleket úgy sikerült a Népstadionban öt gólt rúgva megverni, hogy a vendég együttes kétszer is vezetett.

Előbb Vincze István, majd Détári Lajos is egyenlíteni tudott – utóbbi két gólt szerzett –, majd Péter Zoltán és Preszeller Tamás is eredményes tudott lenni.

5. Kiváló indulás Kiprich József debütálásán

1984. szeptember 26.
Magyarország-Ausztria 3-1 (0-1)
G.: Nagy (55.), Esterházy (62.), Kardos (78.), ill. Schachner (24.)

45 ezer néző volt kíváncsi az 1986-os vb-selejtező sorozat első mérkőzésére, amelyen

Kiprich József először szerepelt a válogatottban.

Ám, ami talán még ennél is sokkal fontosabb, hogy bár az első játékrészben hátrányba került a magyar válogatott az osztrákok ellen Walter Schachner találatának köszönhetően, a második félidőben fordított Mezey György együttese, méghozzá három gólt szerezve: Nagy Antal, Esterházy Márton és Kardos József volt eredményes. A magyar válogatott pedig a hollandokat és az osztrákokat megelőzve kijutott a mexikói világbajnokságra.

4. Kiss László lett a hős az oslói dagonyában

1981. május 20.
Norvégia-Magyarország 1-2 (0-0)
G.: Thoresen (57.), ill. Kiss L. (77., 79.)

A norvégok elleni vb-selejtezőn

Kiss László volt a hős, aki két góllal válaszolt Hallvar Thoresen második félidőben esett találatára.

A magyar klasszis előbb a 77. percben gólt fejelt, két perccel később pedig 17 méterről a kint álló kapus felett a hálóba emelt az elképesztően rossz talajon lejátszott oslói meccsen. Végül kiderült, ez a meccs sorsdöntő volt, ugyanis Mészöly Kálmán együttese az angolokat egy ponttal megelőzve, csoportelsőként jutott ki az 1982-es spanyolországi vb-re, ahol történelmi, 10-1-es sikert aratott El Salvador ellen.

3. Koman nagy napja a törökök ellen

2012. október 16.
Magyarország–Törökország 3-1 (1-1)
G.: Koman (31.), Szalai (50.), Gera (57.), ill. Erdinc (22.)

A 2014-es világbajnokság selejtezőjében Egervári Sándor csapata a 22. percben hátrányba került Mevlüt Erdinc találatának köszönhetően a törökök ellen, de még az első játékrészben összejött az egyenlítés a Puskás Ferenc Stadionban: a 31. percben Koman Vladimir volt eredményes. A második félidőben Szalai Ádám és Gera Zoltán is betalált, utóbbi a Koman által kiharcolt tizenegyest értékesítette.

A magyar válogatott végül a jóval esélyesebb törököket megelőzte,

de csak a harmadik helyen zárt a D csoportban Hollandia és Románia mögött.

2. Padlón a vb-ezüstérmes horvátok

2019. március 24.
Magyarország-Horvátország 2-1 (1-1)
G.: Szalai (34.), Pátkai (76.), ill. Rebic (13.)

Az összes bravúros fordítás közül a legfrissebb a vb-ezüstérmes horvátok elleni siker. A világsztárokkal felálló rivális már a 13. percben megszerezte a vezetést Ante Rebic szerencsés góljával. Ekkor sokan azt gondolták, hogy az Eb-selejtezőt a szlovákok ellen 2-0-s vereséggel nyitó

Marco Rossi-csapat akár nagyobb pofonba is beleszaladhat, végül hatalmas bravúrt ért el.

Előbb még az első félidőben egyenlített Szalai Ádám találatával az aranylabdás Luka Modricot is a soraiban tudó horvátok ellen a magyar válogatott, majd a 76. percben Pátkai Máté találatát követően felrobbant a Groupama Aréna.

1. Hatalmas siker Van Bastenék otthonában

1984. október 17.
Hollandia-Magyarország 1-2 (1-1)
G.: Kieft (21.), ill. Détári (26.), Esterházy (55.)

A magyar válogatott váratlan sikert ért el a többek között

a Ruud Gullittal, Frank Rijkaarddal és Marco Van Bastennel felálló hollandok elleni vb-selejtezőn. A 2-1-es idegenbeli sikerbe még Varga József kihagyott büntetője is belefért,

míg Andrusch József élete formájában védett. A hazai együttes Wim Kieft fejesével került előnybe a 21. percben, de nem sokkal később Détári Lajos egyenlíteni tudott. A második félidőben csak magyar gól esett, Esterházy Márton okos pöccintése pedig végül világraszóló magyar sikert hozott. A győzelem értékét pedig növelte, hogy Mezey György csapata így kijutott a mexikói vb-re, éppen a hollandokat megelőzve az 5. selejtezőcsoportban.