Társoldalunk:

Megváltoztatná arrogáns nevét az angol futballszövetség

2019.03.28. 19:29

Az angol futballszövetség (FA) vezetősége úgy döntött, hogy 155 év után megváltoztatják a szervezet nevét, mert az "túlságosan arrogáns". Ezentúl Angol Futballszövetség (EFA) lesz a hivatalos megnevezés.

A döntés előkészítését a Wembley Stadionban tartott csütörtöki ülésen jelentette be Martin Glenn, az FA hamarosan leköszönő vezérigazgatója, aki már 2015-ös kinevezésekor is az "arrogancia tökéletes kifejezése"-ként jellemezte a(z angolul) kétszavas elnevezést. Az új név a tervek szerint, ahogy világszerte mindenhol, jelezni fogja, hogy melyik országról van szó, azaz Angol Futballszövetség (English Football Association, EFA) lesz.  

Nem velük van a bajForrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

A tervet támogatja a szövetség elnöke, Greg Clark, aki felvázolta, hogy az EFA berkein belül létrehoznának egy Englich Football nevű szervezetet is, amely a 28 nemzeti csapatot, a válogatott játékosokat és edzőket, a szövetség áltan kezelt létesítményeket és az ún. grassroots futballt felügyelné, irányítaná.

A szövetség munkatársai a jövőben már, mint az Angol Futballszövetség képviselői jelennek meg az eseményeken, ami reményeik szerint oldani fogja a jelenlegi FA-ról kialakult, nem éppen kedvező képet. Az angolok szerint ugyanis a nemzetközi focivilág úgy érzi, hogy a "Futballszövetség" megnevezéssel ők a többiek elé vagy fölé helyezik magukat. 

Azt hiszem, arrogánsnak tartanak bennünket. Szerintem, egyébként, ez nincs így, de a látszat számít – mondja Martin Glenn. – Ha megjelenünk egy nemzetközi eseményen, és bemutatkozunk, az valahogy így zajlik: "Hello, Martin Glenn vagyok a futballszövetségtől." "Valóban? És melyik szövetségtől?" Nyilván az angoltól, hiszen mi találtuk föl a játékot. Ez mindenkivel, például a németekkel, franciákkal szemben roppant lekezelő. A névváloztatással talán orvosolhatjuk ezt a helyzetet."

Az ötletet üdvözölte Alekszander Ceferin, az UEFA elnöke is, az angolok pedig bíznak benne, hogy megkönnyíti a győzelemhez vezető útjukat a 2030-as labdarúgó világbajnokság megrendezéséért folytatott versenyben. Ez ügyben már felvették egyébként a kapcsolatot a többi brit tagszervezettel – azaz az északír, a skót és a walesi szövetséggel – akik ugyancsak jónéven vennék a névváltoztatást.

Az angol szövetség egyébiránt joggal lehet büszke a múltjára, hiszen valóban ők adták a ma ismert labdarúgást a világnak, 1863. október 26-án London jött létre a sportág első nemzeti szövetség, FA néven, és itt fogadták el ugyanekkor a foci első szabálykönyvét is (Laws of the Game).