Megváltoztatná arrogáns nevét az angol futballszövetség

Belgium beats England 1-0 to top Group G as Three Lions gamble on softer side of round of 16 Russia Russian 2018 FIFA World Cup football soccer
Players of the starting line-up of England sing to their national anthem before their Group G match against Belgium during the 2018 FIFA World Cup in Kaliningrad, Russia, 28 June 2018. It had been viewed as the game no-one wanted to win but Adnan Januzaj's fine finish early in the second half gave Belgium a 1-0 victory over England to secure top spot in Group G as both sides made wholesale changes to their lineups. The result means Belgium, which won all three of its group games to finish on nine points, will face Japan in the last 16 while England, which finished second with six, takes on Colombia.
Vágólapra másolva!
Az angol futballszövetség (FA) vezetősége úgy döntött, hogy 155 év után megváltoztatják a szervezet nevét, mert az "túlságosan arrogáns". Ezentúl Angol Futballszövetség (EFA) lesz a hivatalos megnevezés.

A döntés előkészítését a Wembley Stadionban tartott csütörtöki ülésen jelentette be Martin Glenn, az FA hamarosan leköszönő vezérigazgatója, aki már 2015-ös kinevezésekor is az "arrogancia tökéletes kifejezése"-ként jellemezte a(z angolul) kétszavas elnevezést. Az új név a tervek szerint, ahogy világszerte mindenhol, jelezni fogja, hogy melyik országról van szó, azaz Angol Futballszövetség (English Football Association, EFA) lesz.

Nem velük van a baj Forrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

A tervet támogatja a szövetség elnöke, Greg Clark, aki felvázolta, hogy az EFA berkein belül létrehoznának egy Englich Football nevű szervezetet is, amely a 28 nemzeti csapatot, a válogatott játékosokat és edzőket, a szövetség áltan kezelt létesítményeket és az ún. grassroots futballt felügyelné, irányítaná.

A szövetség munkatársai a jövőben már, mint az Angol Futballszövetség képviselői jelennek meg az eseményeken, ami reményeik szerint oldani fogja a jelenlegi FA-ról kialakult, nem éppen kedvező képet. Az angolok szerint ugyanis a nemzetközi focivilág úgy érzi, hogy a "Futballszövetség" megnevezéssel ők a többiek elé vagy fölé helyezik magukat.

– mondja Martin Glenn. – Ha megjelenünk egy nemzetközi eseményen, és bemutatkozunk, az valahogy így zajlik: "Hello, Martin Glenn vagyok a futballszövetségtől." "Valóban? És melyik szövetségtől?" Nyilván az angoltól, hiszen mi találtuk föl a játékot. Ez mindenkivel, például a németekkel, franciákkal szemben roppant lekezelő. A névváloztatással talán orvosolhatjuk ezt a helyzetet."

Az ötletet üdvözölte Alekszander Ceferin, az UEFA elnöke is, az angolok pedig bíznak benne, hogy

megkönnyíti a győzelemhez vezető útjukat a 2030-as labdarúgó világbajnokság megrendezéséért folytatott versenyben.

Ez ügyben már felvették egyébként a kapcsolatot a többi brit tagszervezettel – azaz az északír, a skót és a walesi szövetséggel – akik ugyancsak jónéven vennék a névváltoztatást.

Az angol szövetség egyébiránt joggal lehet büszke a múltjára, hiszen valóban ők adták a ma ismert labdarúgást a világnak, 1863. október 26-án London jött létre a sportág első nemzeti szövetség, FA néven, és itt fogadták el ugyanekkor a foci első szabálykönyvét is (Laws of the Game).