Májustól tilos a magyar himnuszt énekelni a DAC meccsein

Dunaszerdahely MOL Aréna DAC - Slovan Bratislava szlovák bajnoki mérkőzés
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő jogszabályt fogadott el a szlovák parlament az állami szimbólumok szigorúbb védelmének garanciája érdekében – írja a Csakfoci.hu. A törvény értelmében májustól tilos a magyar himnusz éneklése nyilvános rendezvényeken.

Május 15-től büntetendő Szlovákiában annak az országnak a himnuszát énekelni nyilvános rendezvényen, melynek nincs a helyszínen hivatalos küldöttsége. Vagyis a Dunaszerdahely hazai és idegenbeli találkozóin nem énekelhetik többé büntetlenül a szurkolók a magyar himnuszt, ami mostanáig hagyomány volt a DAC táborában.

Hiába az elhivatott tábor, mostantól nem zúghat csak úgy a magyar himnusz Fotó: Mudra László - Origo

Az egyik beterjesztő, az SNS nevű kormányzópárt egyik képviselője, a korábbi 11-szeres csehszlovák és 44-szeres szlovák válogatott védő azt mondta a vita alatt képviselőtársainak: „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől.”

A március 27-én elfogadott jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket, például cégeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat vagy akár sportklubokat.

Ugyanakkor, ha a DAC mérkőzéseire hivatalos magyarországi delegáció járna, akkor már lejátszható és el is énekelhető lenne a magyar himnusz – írja cikkében Csakfoci.hu a parameter.sk-ra hivatkozva.