Vágólapra másolva!
Mintha fordított napot tartottak volna a Kitchener FC nevű amatőr futballcsapatnál: a suffolki amatőrliga alsóbb régióiban szereplő csapatnak maga, Pep Guardiola, a Mancheter City menedzsere vezényelt edzést.

Az 1967-ben alapított ipswich-i csapat a Sunday League-nek nevezett amatőrbajnokság mintacsapata, akik a technikai finomságokat a lelkesedéssel helyettesítik. 2018-ban viszont három trófeát is nyertek, azaz egyáltalán nem kutyaütők. Nekik tartott egy edzést Pep Guardiola, aki edzői pályafutása során három csapattal (Barcelona, Bayern München, Manchester City) nyert összesen hét bajnoki címet, és megannyi kupagyőzelem mellett a katalánokkal kétszer a Bajnokok Ligáját is megnyerte.

Guardiola igazi maximalista, úgyhogy egy videoelemzéssel kezdte a munkát. Érdemes megnézni az arcát, amikor aktuális csapatának a kapusa lábbal hárít egy lövést vetődés helyett.

– mondják meghatódva a Kitcheners játékosai.

A videós szobában Guardiola azonnal elemezni kezd, és máris kiderül, hogy a saját csapatainál jól működő játéot szeretné meghonosítani az amatőröknél is: sok passzal építkezve, hátulról indítva a támadásokat.

"Kezdetben mindenkinél vannak hibák ebben a játékben, de hinniük kell magukban, hogy képesek rá, ez a legfontosabb. A hosszú indításokkal az a baj, hogy, ha a labda a levegőben van, akkor 50-50 százalék az esély, hogy te szerzed meg, vagy az ellenfeled. Viszont, ha a labda a te lábadon van, akkor az a tiéd."

A támadások indításába érdemes bevonni a kapust is - ahogy ez Guardiola valamennyi csapatánál látható (volt) - hiszen így a két középső védővel hármasban tudják kipasszolni a labdára vadászó támadót. Szóba került a híres "City-press", azaz a PL-címvédő által az ellenfelekre gyakorolt nyomás is.

Guardiola amondó, mindegy, hogy Sunday League vagy Premier League, a játékosok akkor élvezik a focit, ha náluk van a labda.

Ezért kell a presszió, hogy minél kevesebbet legyen az ellenfélnél, és minél többet náluk. Végül a védekezésből támadásba való átmenet volt soron, itt az a legfontosabb, hogy a labdás játékos feje mindig legyen fent és keresse a szabad területet, illetve a szabad társat.

Az edzőpályán, az oldalvonal mellett állva pedig kiderült, hogy miért Guardiola a világ egyik legjobb edzője:

mert, ha fociról van szó ő nem viccel.

Láthatan komolyan vette a kocsmai cimborák csapatának (a fiúk törzsehelye az Earl Kitchener nevű ipswich-i pub) edzését, figyelt, követte a játékot, végig úgy viselkedett, mintha a saját csapatának vezényelt volna gyakorlást. A végén pedig nem fukarkodott a dicsérettel:

"Jók vagytok, komolyan mondom, higgyétek el! A labdakezelés, a passzjáték is jól ment, a befejezésekről nem is szólva, hiszen akkora gólokat lőttetek, hogy csak, na. Irigy vagyok, amiért én már nem játszahtok, bárcsak tehetném még. Ameddig járni tudtok, addig focizzatok!" – zárta az edzést Guardiola, akinek a mezgyűjteménye is gazdagodott egy Kitchener FC-trikóval.

"Ez több mint egy valóra vált álom, soha nem gondoltuk, hogy velünk ilyen megtörténhet" – próbálta szavakba önteni érzéseit az egyik játékos.