Vágólapra másolva!
A csütörtök esti első mérkőzésekkel elkezdődtek a labdarúgó Európa-liga negyeddöntős párharcai: a végső győzelemre is esélyesnek tartott Arsenal és Napoli összecsapását az észak-londoni csapat 2-0-ra megnyerte az Emirates Stadionban. Az Eintracht Frankfurt 70 percet játszott emberhátrányban, hősiesen küzdött, de 4-2-re kikapott a Benficától, amelyben a 19 éves Joao Felix mesterhármast lőtt. A spanyol házirangadón a Villarreal hazai pályán 3-1-re kikapott a Valenciától, míg a végső győzelemre szintén esélyesnek tartott Chelsea egy hajrában szerzett fejesgóllal nyert a Slavia Praha vendégeként.

Az Ágyúsok már az előző idényben is hosszan meneteltek az El-ben, amelyből végül az elődöntőben kényszerültek búcsúzni, miután alulmaradtak a későbbi győztes Atlético Madriddal szemben. Egy évvel ezelőtt az Arsenal egészen a legjobb négy közé jutásig nem került szembe igazán komoly ellenféllel, most azonban nincs könnyű dolga a Napolival, amely az olasz bajnoki címről már lemondott, az Olasz Kupából is kiesett, így az El az egyetlen sorozat, ahol még nyerhet.

Az észak-londoniak kezdték jobban a meccset, a 7. percben meg is szerezhették volna a vezetést, de Aaron Ramsey közeli lövésébe Kalidou Koulibaly belevetődött. A 15. percben azonban megszületett az első hazai gól. Egy labdavesztés után Lacazette futtatta a jobb oldalon Ainsley Maitland-Nilest, aki azonnal továbbtette a középen érkező Ramsey-nek, a walesi középpályás pedig hét méterről a jobb alsó sarokba passzolt.

A vezetés megszerzése után is lendületben maradt az Arsenal, amely a 25. percben növelni tudta az előnyét. Az uruguayi Lucas Torreira csente el a labdát Fabian Ruiztól a Napoli térfelén, majd a 17 méteres lövésébe Koulibaly ért bele szerencsétlenül, a labda irányt változtatott és a kapu jobb oldalában kötött ki a balra vetődő Alex Meret mellett.

A 45. percben szépíthetett volna a Napoli. José Callejón futott el a jobb szélen, visszagurította a labdát a második hullámban érkező Lorenzo Insignének, de az olasz támadó 13 méterről félő lőtt.

Aaron Ramsey volt az Arsenal legjobbja Forrás: AFP/Ben Stansall

A második félidőt a Napoli kezdte jobban. Az 52. percben Insigne szerzett gólt, de les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Egy perccel később Koulibaly fejelt kapura egy szögletet, de az idény végén visszavonuló Petr Cech ujjheggyel fölé tolta a labdát. Az 59. percben eldönthette volna a meccset az Arsenal. A mérkőzés legjobbja, Ramsey célozta meg kilenc méterről a bal felsőt, de Meret elképesztő bravúrral hárított.

A 69. percben újabb Arsenal-ziccer maradt ki.

Kolasinac éles szögből leadott lövését Meret védte, a kipattanóra Maitland-Niles érkezett a hosszú oldalon, kapásból lőtt, de a Napoli kapus kipiszkálta a labdát a léc alól.

Carlo Ancelotti csapatának hiányozhat az idegenben lőtt gól a visszavágón Forrás: AFP/Ben Stansall

A 72. percben visszajöhetett volna a meccsbe a Napoli. Callejón hosszú indításával Insigne futott el a jobb oldalon, középre passzolt az üresen érkező Zielinskinek, de a lengyel támadó nyolc méterről fölé lőtt.

A 80. percben az Arsenal már sokadszorra lezárhatta volna a párharcot.

A csereként beálló Henrih Mhitarján megkeverte a jobb oldalon a Napoli védelmét, majd középre lőtt az érkező Ramsey-nek, aki hét méterről méterekkel fölé belsőzött. Az utolsó tíz percben a Napoli mindent megtett a szépítésért, de az Arsenl védelme jól zárt, így nem változott az eredmény. Az észak-londoni csapat kedvező helyzetből várhatja a visszavágót.

Arsenal (angol)-SSC Napoli (olasz) 2-0 (2-0)
gólszerzők: Ramsey (14.), Koulibaly (25., öngól)

Ugyanezen az ágon a Valencia már 6. percben megszerezte a vezetést a Villarreal otthonában. A portugál válogatott Goncalo Guedes csinált egy véleményes tizenegyest, amit ugyan Daniel Parejo kihagyott, de a kipattanó Guedes elé került, aki közelről nem hibázott.

A 35. percben a Villarreal is tizenegyest kapott. Garay rántotta le a kapura törő Iborrát. Az elvégzését az a Santi Cazorla vállalta magára, aki a La Liga előző fordulójában a Betis elleni mérkőzés 89. percében hibázott büntetőt, ezzel pedig csapata maradt a kiesőzónában, ő pedig sírógörcsöt kapott a lefújás után. Most azonban nem remegett meg a lába, és nagy erővel a jobb felső sarokba bombázott.

A második félidőben a Villarreal irányította a játékot, a győzelmet mégis a Valencia szerezte meg. A 90. percben egy balról belőtt labdára a dán Daniel Wass érkezett, és 13 méterről gyönyörűen tekert a jobb felső sarokba.

A vendégek győztes gólja annyira sokkolta a hazaiakat, hogy összezuhantak és gyorsan kaptak még egyet. Egy kontratámadás végén Gyenyisz Cserisev tálalt Guedes elé, aki közelről a hálóba lőtt a kivetődő Fernandez fölött.

Villarreal (spanyol)-Valencia (spanyol) 1-3 (1-1)
gólszerzők: Cazorla (36., tizenegyesből), illetve Guedes (6., 93.), Wass (91.)

A másik ágon az Eintracht Frankfurt már a mérkőzés elején emberhátrányba került a Benfica otthonában. A 21. percben Obite N'Dicka hátulról fellökte a ziccerben kilépő Gedson Fernandest, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt - amit Joao Felix gólra váltott - és kiállította a francia védőt.

Az emberhátrányban játszó Frankfurt nem zuhant össze, és szépségdíjas góllal egyenlített a 40. percben. Egy labdaszerzés után Ante Rebic csinált meg egy gyönyörű cselt, ziccerbe került, de lövés helyett önzetlenül a jobbján érkező Luka Jovicshoz passzolt, aki az üres kapuba lőtt. A szerb támadó papíron a Benfica játékosa, de tavaly nyáron két évre kölcsönbe került a Frankfurthoz, mostanra pedig már a Barcelonát és a Real Madridot emlegetik az esetleges kérői között.

Három perc múlva azonban ismét vezetést szerzett a Benfica. Joao Felix egy 23 méteres bombával kilőtte a jobb alsó sarkot.

Az első félidő hosszabbításában egyenlíthetett volna a Frankfurt. Egy legurított szabadrúgást Filip Kostics kapásból 17 méterről a bal alsó sarokba lőtt, de a játékvezető nem adta meg a találatot, mert két vendégjátékos is lesen tartózkodott, akadályozva a kapust a kilátásban.

A második félidő elején eldöntötte a meccset a Benfica. Az 50. percben Joao Felix csúsztatott meg egy jobb oldali szögletet, a hosszú oldalon érkező Ruben Dias pedig három méterről a kapuba fejelt.

Három perccel később a portugál csapat növelte az előnyét. Egy balról visszagurított labdára Joao Felix érkezett, és 11 méterről Kevin Trapp lábai között a kapuba belsőzött.

A 72. percben szépített a Frankfurt, és életben tartotta az reményeit a visszavágóra. Egy jobb oldali szögletre Goncalo Paciencia érkezett, és kilenc méterről a bal felső sarokba fejelt.

Benfica (portugál)-Eintracht Frankfurt (német) 4-2 (2-1)
gólszerzők: Joao Félix (21., 43., 54., az elsőt tizenegyesből), Dias (50.), illetve Jovic (40.), Paciencia (72.)
kiállítva: N'Dicka (20., Frankfurt)

A negyeddöntők sorsolásakor papíron a végső győzelemre is esélyesnek tartott Chelsea kapta a legkönnyebb ellenfelet, mégis 85 percig képtelen volt gólt szerezni a Slavia Praha otthonában. A hajrában aztán a spanyol válogatott Marcos Alonso fejelt győztes gólt a brazil Willian beadása után.

Slavia Praha (cseh)-Chelsea (angol) 0-1 (0-0)
gólszerző:
Alonso (86.)

Az El negyeddöntőinek visszavágóit jövő héten csütörtökön rendezik.