Vágólapra másolva!
Csütörtökön a Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottsága mérsékelte Király Gábor, az OTP Bank Ligában utolsó helyen álló Szombathelyi Haladás kapusának eltiltását. A 43 éves kapus három mérkőzésre szóló büntetése kettőre csökkent, ami már letöltöttnek tekinthető. Király tehát mostantól ismét bevethető. A kérdés csak az, hogy vajon Horváth Ferenc vezetőedző visszateszi-e a kapuba a 108-szoros válogatott játékosát, aki az idei szezonban rengeteg kritikát kapott. Horváth azért sincs könnyű helyzetben, mert a Haladás másik kapusa, Rózsa Dániel is alakított pár hajmeresztő dolgot az idényben. Mutatjuk, miket.

A szombathelyi szurkolók már egy ideje kikövetelik Király Gábort a kapuból, ugyanis a 43 éves legenda az idei szezonban több potyagólt is kapott. A 9. fordulóban a Paks ellen bekapott gólja után már a Haladás stadionjában tüntettek ellene a szurkolók.

Ezután Király még kapott két meccset Horváth Ferenctől – mindkettőt 2-0-ra elvesztette a Haladás –, aki a 12. fordulóban a Honvéd ellen Rózsa Dánielnek szavazott bizalmat.

– mondta Király Gábor az Origónak adott októberi interjúban.

A kétszeres válogatott Rózsa remekül védett a Honvéd ellen, de egy 90. percben szerzett góllal mégis győzni tudott a fővárosi csapat. A következő fordulóban a Haladás Újpesten szenvedett kétgólos vereséget, Rózsa pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 1-0-s hazai vezetésnél a hazaadott labdát rábombázta az őt megtámadó Obinna Nwobodóra, akiről a kapuba pattant a labda.

Horváth Ferenc azonban kitartott Rózsa mellett, és a Fradi elleni meccsre bent hagyta a kapuban, amit meg is hálált. A 34 éves kapus 10-esre védett, több ziccert hárított, ráadásul a 78. percben kivédte Davide Lanzafame tizenegyesét – amit Király Gábor is extázisban ünnepelt a kispadon –, így a Haladás megszakította kilencmeccses nyeretlenségi sorozatát.

Ezután jött egy felcsúti vereség, egy DVTK elleni döntetlen, majd egy MTK elleni 4-0-s zakó, amiből Rózsa is kivette a részét, mert az év legnagyobb potyagólját kapta az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Rózsa második elképesztő potyája már az edzőnek is sok volt, így az utolsó őszi mérkőzésre visszatette a csapatba Királyt, de a Haladás kétgólos vereséget szenvedett Debrecenben.

Szavazzon!

Ön szerint kinek kellene védenie a Haladás kapuját?

A tavaszi szezont a Haladás Királlyal kezdte, de a szombathelyi csapat márciusig nem nyert mérkőzést az NB I-ben. A 43 éves kapus a 21. fordulóban a Mezőkövesd elleni mérkőzésen újra a figyelem középpontjába került. A veterán legenda egygólos vezetésnél egy rosszul megjátszott hazaadással visszahozta a meccsbe a Kövesdet.

Majd egy teljesen ártalmatlan szituációban lerángatta Sztefan Drazsics nadrágját, végül pedig egy apró testkontaktus után úgy terült el a szerb csatár mellett, ahogy azt Neymar szokta csinálni a legrosszabb napjain.

A Honvéd ellen szakadt meg a rossz sorozat, amikor a zöld-fehérek 3-1-re nyertek idegenben. A következő fordulóban Király ismét óriási potyagólt kapott az Újpest elleni meccsen, szerencséjére azonban a Haladás kétgólos hátrányból fordított, és győzni tudott.

A találkozó utolsó tíz percében már Rózsa védett, ugyanis Király fejére rácsúszott az azóta Dél-Koreába igazoló Novothny Soma, így a szombathelyi legenda nem tudta folytatni a játékot.

A Fradi elleni idegenbeli rangadóra a 43 éves kapus már bevethető volt, klasszis szinten védett, a válogatott Varga Roland tizenegyesét is hárította az első félidőben.

A 70. percben a Fradi Lovrencsics Gergő lesgyanús góljával megszerezte a vezetést, a gólt követően Király Gábor reklamálni elkezdett, amiért kapott egy sárga lapot, majd tovább folytatta a „beszélgetést” a játékvezetővel, amiért megkapta második sárga lapját, és később a hárommeccses eltiltását, amit most redukáltak kettőre.

Király eltiltása óta a Haladást két mérkőzést játszott az NB I-ben. A Puskás Akadémia ellen 3-0-ra nyert Szombathelyen, míg a Diósgyőr felett egygólos győzelmet aratott Miskolcon. Mindkét meccsen Rózsa Dániel védett, és gólt sem kapott. Ráadásul a szombathelyi csapat, amely kilátástalan helyzetben kezdte a tavaszt, már csak hat pontra van a bennmaradást jelent 10. helytől, ami szintén nem kevés, de a ledolgozása korántsem tűnik lehetetlen feladatnak.

Az OTP Bank Liga utolsó helyén álló Haladás az idei szezonban 27 mérkőzésből csak 6-ot nyert meg.

  • Augusztus 11., Haladás-Puskás Akadémia 2-1 (Király védett)
  • November 10., Haladás-Ferencváros 1-0 (Rózsa védett)
  • Március 2., Honvéd-Haladás 1-3 (Király védett)
  • Március 9., Haladás-Újpest 3-2 (Király védett a 87. percig, amíg meg nem sérült)
  • Március 30., Haladás-Puskás 3-0 (Rózsa védett)
  • Április 6. Diósgyőr-Haladás 0-1 (Rózsa védett)

A kérdés, hogy a bajnokság végjátékában melyik kapusnak kellene védenie a Haladás kapuját?

  • Király Gábor: 19 meccsen védett, ebből hármat nyert meg a Haladás. 33 gólt kapott, az idei szezonban még egy meccset sem hozott le bekapott gól nélkül.
  • Rózsa Dániel: 8 meccsen védett kezdőként (kétszer becserélték), ebből hármat nyert meg a Haladás. 11 gólt kapott, az idei szezonban már három meccset is lehozott bekapott gól nélkül.

Horváth Ferenc elképesztően nehéz döntés előtt áll, ugyanis van két kiváló kapusa, akiknek a játékában egyaránt benne van a bravúr és a potyázás lehetősége is. Az utolsó hat fordulóban azonban nem hibázhat a Haladás, ha meg akarja hosszabbítani az NB I-es tagságát.

Ehhez bravúrgyőzelmekre lenne szükség, potyagólok nem férnek bele.

Elkerülni a zuhanást: drámai hajrá előtt a magyar focibajnokság

Hét fordulóval az OTP Bank Liga 2018/19-es idényének a vége előtt még több mint a mezőny felét fenyegeti a kiesés réme. A legjobb helyzetben a pontokat tekintve a Mezőkövesd és az MTK van, de egyik csapat sem dőlhet még hátra, míg a Haladásnak továbbra is csodára lenne szüksége a bennmaradáshoz, annak ellenére, hogy a szombathelyi klub az elmúlt négy bajnokijából hármat megnyert.