Társoldalunk:

Százak haltak meg az ostoba rendőrfőnök és a dühös szurkolók miatt

2019.04.25. 20:57

Magasztos és felejthetetlen pillanatok mellett megrázó és szomorú emlékekkel is tele van a foci történelmi naptára. A világ legnépszerűbb sportjának legfeketébb napjait gyűjtöttük össze, hogy emlékezzünk azokra, akik vérüket adták a fociért.

Az egyiptomi dráma

Az esetek többségében a biztonsági előírások be nem tartása, túlterheltség vagy szervezési hiba okozta a tragédiákat. A legutóbbi, hét évvel ezelőtti egyiptomi dráma azonban a szurkolók dühe miatt következett be. 2012. február 2-án az egyiptomi Port Szaídban játszott egymással a helyi al-Maszri a bajnokságban vezető al-Ahli csapatával. A házigazdák 3-1-re nyertek, szurkolóik a váratlan győzelemmel végződő meccs után berohantak a pályára, és petárdákkal, kövekkel, üvegekkel kezdték dobálni a rivális tábort, sőt, a játékosokat is, majd felgyújtották a stadion egy részét is. A rendőrök tehetetlenek voltak az erőszakos tömeggel szemben. 74 ember vesztette életét, ezernél is többen megsérültek.

Kíméletlenül verték egymást a rivális szurkolókForrás: AFP/-

A történtek miatt évekkel később tíz embert halálra ítéltek, negyvennél is többen börtönbüntetést kaptak gyilkosságért és gyilkossági kísérletért. Ez volt Egyiptom történetének legsúlyosabb, focival összefüggő tragédiája.

Az al-Ahli játékosai menekülnek a pályárólForrás: AFP/-

Vb-selejtezőből katasztrófa

2009 márciusában játszott egymással világbajnoki selejtezőt Elefántcsontpart és Malawi válogatottja. A hazaiak 5-0-s győzelmével véget ért találkozó sajnos nem a végeredmény miatt maradt emlékezetes. Miközben az abidjani Felix Houphouet-Boigny Stadionban ötvenezer ember zsúfolódott össze, a jegy nélkül maradt szurkolók mindenképp be akartak jutni, és ostromolni kezdték az egyik bejáratot, még a meccs előtt.

Egy élettelen testet visznek a Felix Houphouet-Boigny Stadionban a tragédia utánForrás: AFP/Issouf Sanogo

Az épület egyik fala leomlott, a rendőrség pedig a lehető legrosszabb lépést választva könnygázzal kezdte fújni az amúgy is felpaprikázott tömeget, aminek hatására csak fokozódott a pánik. Egymást taposva próbáltak menekülni az emberek, miközben szinte esélyük sem volt a menekülésre. Mialatt bent zajlott a meccs, addig kint 22 ember vesztette életét, 130-nál is többen megsérültek.

Az afrikai futball legsötétebb napja

Nemcsak az afrikai, hanem a nemzetközi futballtörténelem legnagyobb tragédiája miatt volt fekete nap 2001. május 9-e. Ghánában, az Accra Sports Stadionban a ghánai bajnokság aktuális fordulójában a helyi Hearts of Oak FC fogadta az Asante Kotoko csapatát. Amikor a hazaiak megszerezték a vezető gólt, a feldühödött vendégek eszetlen tombolásba kezdtek. Petárdákat, tűzijátékokat, székeket dobáltak a pályára.

Vérnyomok a ghánai borzalom helyszínénForrás: AFP/Issouf Sanogo

A rendőrök megindultak a rendbontók felé, mire több ezer ember kezdett menekülni, de a stadion kapui zárva voltak. Pánik és verekedés robbant ki a tömegben: 127 ember halt meg, többségében megfulladtak vagy halálra taposták őket.

Európának is jutott a bajból

A Francia Kupa elődöntőjére, a Bastia–Olympique Marseille meccsre gyűlt össze több ezer szurkoló a korzikai Armand-Cesari Stadionban 1992. május 5-én. Annak ellenére volt telt ház, hogy a stadionban felújítási és építési munkálatok zajlottak, és gyakorlatilag engedély nélkül rendezték ott a meccset. Különösen az északi lelátó állapota volt aggasztó, szeméttárolókon álltak az összetákolt fagerendák, ahová emberek százait engedték be. A szerencsétlenség után készített képeken jól látszik, hogy mindenféle stabilitás hiányzott a szerkezet alól.

Ami az Armand-Cesari Stadion északi lelátójából maradt a szörnyű baleset utánForrás: Twitter

Már a gyülekezéskor érezhető volt a szerkezet instabilitása, de hiába próbálta a helyi műsorközlő nyugtatni az embereket, nem sokkal az élő tévés közvetítés kezdete után leszakadt az északi lelátó felső része. Tizennyolcan haltak meg, 2300-an megsérültek. A történtek után egyik csapat játékosai sem léptek pályára.

Véres dráma vetett véget a huliganizmusnak

Különös, hogy éppen a futballhuliganizmus miatt elrendelt intézkedések okozták az európai futball egyik legnagyobb tragédiáját, mely végül új szintre emelte a futballt és a szurkolást egész Nagy-Britanniában. A nyolcvanas években a folyamatos rendbontások megakadályozás érdekében az angliai futballpályákat kerítésekkel vették körül, és sok helyen állóhelyekkel teli szektorokat alakítottak ki. Margaret Thatcher kormányzása alatt közellenség lett a fociszurkolókból, ami nem is csoda, hiszen Thatcher gyűlölte a futballt. Prolik sportja proliknak, proli stadionokban– egyszer így nyilatkozott a sportágról. A futballdrukkerek folyamatos démonizálásának egyik eredménye volt, hogy a pályákat súlyos acélkerítésekkel vették körül, melyek Sheffieldben minden idők egyik legnagyobb szurkolói tragédiáját okozták. Igaz, kellett hozzá a rendőrség meggondolatlan intézkedése is.

A BBC grafikáján látható, hogy a bejáratnál várakozó több ezer Liverpool-szurkolót a C kapu megnyitásával egy szűk alagútba terelték, ahonnan csak a már teljesen megtelt állószektorok felé vezetett az útForrás: BBC

A Liverpool–Notthingham Forest FA-kupa-elődöntőt semleges helyszínen, a sheffieldi Hillsborough-stadionban rendezték meg 1989. április 15-én. A kapu mögötti állóhelyekkel kialakított teraszok már jóval a meccs előtt és nagyon hamar megteltek. A hatóságok és a biztonságiak közben képtelenek voltak kezelni odakint, a bejárat előtt feltorlódott tömeget, a meccsre ugyanis egy vonatnyi Liverpool-szurkoló érkezett meg késve és egyszerre. Hatalmas tumultus alakult ki a beléptetésnél, ezért az esemény biztosításának vezetésére kirendelt rendőrfelügyelő, David Duckenfield meggondolatlan és végzetes döntést hozott: megnyitotta a stadion úgynevezett C kapuját, amin keresztül nagyjából ötezer Liverpool-drukker indult meg a már zsúfolásig megtelt állószektorok felé. Az egyenként 1600 ember befogadására képes kapu mögötti teraszokon több mint háromezren zsúfolódtak össze. Amikor a hatalmas tömeg elkezdett benyomulni, a már a lelátókon lévők próbáltak a kerítésen át a pálya felé menekülni, de esélyük sem volt az acélépítménnyel szemben.

A kerítés tövében állóknak esélyük sem volt a túlélésreForrás: Videa

A szurkolók próbálták egymást menteni, miután sikerült egy kisebb részt kitörni a kapuból, az egész kerítés leomlott a felfoghatatlan nyomás alatt. A rendőrök még ekkor is azt hitték, hogy valamilyen huligántámadásról van szó, és élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy a pályára menjenek a szurkolók, akik valójában vagy az életükért küzdöttek, vagy haldokló társaikat igyekeztek menteni. Döbbenetes látni a történekről készült videón, hogy a rendőrök a legnagyobb nyugalomban álldogálnak a pályán, miközben a haláltusájukat vívó szurkolókat társaik próbálják menteni.

Az áldozatok között rengeteg gyerek is volt, például Steven Gerrard unokaöccse. A helyszínre érkező többtucatnyi mentőautóból egyetlenegyet engedtek be a stadionba, a több száz emberből pedig végül mindössze tizennégyet vittek kórházba.

A rendőrök huligánattaknak hitték a gyilkos drámátForrás: AFP

96 ember vesztette életét, mert egyszerűen megfulladtak, ahogy az óriási tömeg a kerítésnek vagy egymásnak nyomta őket. A Thatcher-kormányzat a történteket arra használta fel, hogy az addiginál is rosszabb színben tüntesse fel a futballszurkolókat, és a huligánok erőszakos akciójának állította be a történteket, azt hirdetve például, hogy a drukkerek törték át a kaput. Évtizedekkel a tragédia után David Duckenfield rendőrfelügyelő beismerte, hogy hazudott a vallomásában, mikor azt állította, hogy az erőszakos nézők nyomták be a kaput, amit valójában az ő parancsára nyitottak meg. A tragédia utáni években eltűntek a kerítések az angliai focistadionokban a pálya széléről, az elavult épületeket bezárták vagy felújították, az állóhelyeket megszüntették. A futball azonban nem felejtette el a véres napot, Margaret Thatcher 2013-as halálakor egyetlen PL-meccsen sem tartottak gyászszünetet. A történteket vizsgáló jelentés már a '90-es években feltárta, hogy szervezési hiányosságok is közrejátszottak a tragédiában, de a bíróság hivatalosan csak 2016-ban mondta ki a rendőrség felelősségét és az áldozatok ártatlanságát.

A Liverpool-szurkolók nem felejtik el történetük legnagyobb drámájátForrás: AFP/Paul Ellis

A 96 elhunyt és hozzátartozóik számára ez semmiféle vigaszt nem jelent egy olyan tragédiával kapcsolatoban, mely elkerülhető lett volna.

Vér a gyepen, trófea az öltözőben

A Liverpool történetét sok tragédia kíséri, ilyen volt az 1985. május 29-i szerencsétlenség is a Heysel Stadionban, és egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy a huliganizmus és a rendbontás a nyolcvanas években összeforrott az angol foci nevével. Az 1984/85-ös Liverpool-Juventus BEK-döntő után a pletykák szerint a liverpooliak az egy évvel korábban történtekért akartak revansot venni, '84-ben ugyanis egy másik olasz csapattal, az AS Romával játszottak döntőt az angolok.

A Liverpool büntetőkkel nyerte meg a döntőt, a lefújás után olasz huligánok az angolokra támadtak – ezért követeltek elégtételt a liverpooliak, csak épp egy másik klub, a Juventus szurkolóitól. Az 1985-ös döntőt komoly biztonsági hiányosságok kísérték a Heysel Stadionban, rengeteg angol például jegy nélkül jutott be. Ráadásul az eredetileg semleges, belga drukkereknek fenntartott lelátót a Liverpool szurkolói töltötték meg, így a két tábor között alig tizenöt méter volt.

Értelmetlen dühöngésből lett a pokolForrás: AFP/Dominique Faget

Folyamatosan hergelték egymást, aminek a vége az lett, hogy az angolok betörtek az olaszok szektorába, akik a másik irányba próbáltak menekülni, de nem volt hová. A tribünt lezáró falszakasz több helyen leomlott, az emberek egymást taposták a pánikban. 39 ember halt meg. A meccset a Juventus nyerte meg, Michel Platini az öltözőben vette át a BEK-trófeát.

Holttestek a Heysel Stadion tövébenForrás: AFP/Dominique Faget

A titokban tartott tragédia

A mai napig nincs pontos adat az 1982. október 20-án a moszkvai Luzsnyiki Stadionban történt tragédia halálos áldozataink számáról. A Szpartak Moszkva és a holland Haarlem játszott az UEFA-kupa legjobb 32 csapata között odavágót. A házigazdák 1-0-ra vezettek, a meccs vége felé a moszkvai drukkerek közül sokan elindultak a stadionból, nem is csoda, hiszen mínuszokban és hóesésben áztak-fáztak. A Szpartak azonban a 90. percben második gólját is megszerezte, amitől a szurkolók lázba jöttek, és a hazafelé tartók közül rengetegen visszafordultak a nézőtér irányába. A két tábor feltorlódott, ráadásul a csúszós, jeges lépcsőkön és lelátókon sokan elestek, valóságos emberlavina indult meg a pálya felé. A szovjet hatóságok olyan ügyesen rejtegették a történteket, hogy még a pályán lévő holland játékosok is csak két héttel később értesültek a szerencsétlenségről. Az orosz Szvecov tíz évvel később azt mondta, bár soha ne lőtte volna be a második gólt. A pánikban az első hivatalos hírek szerint 66-an vesztették életüket, az áldozatok több mint fele 14 és 18 év közötti gyerek volt. Egy 1989-es független vizsgálat viszont már arról írt, hogy 340 ember halt meg. Hivatalosan ezt a számot sosem ismerték el az orosz hatóságok.

A Luzsnyiki Stadion valamikor a dráma utánForrás: pastyu.com

Egyenlítő gólból tömegkatasztrófa

Kísértetiesen hasonló balesetben halt meg 66 ember tizenegy évvel korábban, 1971. január 2-án Glasgow-ban. Az Ibrox Parkban tartott Glasgow Rangers–Celtic Glasgow, vagyis a hagyományos Old Firm derbivel indították az évet a skótok. Ahogyan Moszkvában is történt, a Rangers szurkolói csalódottan indultak haza, mert a Celtic állt nyerésre, és már nem igazán bíztak a fordításban. Nem sokkal a lefújás előtt azonban mégis egyenlítettek a hazaiak, természetes, hogy a kifelé tartó nézők megpróbáltak gyorsan visszajutni a lelátókra. A 13-as lépcső kapui azonban összeomlottak a tumultusban. 66 ember vesztette életét.