Vágólapra másolva!
Szerdán délelőtt a Nemzeti Sportközpontok (NSK) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) lerántotta a lelet az épülő Szegedi Olimpiai Központról, vagyis a maty-éri kajak-kenu és evezős pályáról, amely idén augusztusban már negyedik alkalommal lesz házigazdája felnőtt gyorsasági kajak-kenu világbajnokságnak. A pályabejáráson Schmidt Gábor, a szövetség elnöke elmondta, hogy maty-éri komplexum elképesztő változásokon ment keresztül, a kajakos Kopasz Bálint pedig alig várja, hogy feltámadjon mögötte a hátszél amikor vízre száll Szegeden.

A maty-éri kajak-kenu pályán Magyarország kormányának támogatásával jelenleg átfogó fejlesztés zajlik. A megújuló létesítmény befejezése után már nemcsak a versenysportot szolgálja majd, hanem szabadidősport-események lebonyolítására is alkalmas lesz, ezzel hozzájárulva a lakosság egészségmegőrzéséhez.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár elmondta, hogy amikor a kormány 2010-ben Nemzeti Stratégiai ágazattá tette a sportot, akkor fontos szempont volt, hogy Magyarország kiemelt nemzetközi eseményeknek adjon otthont. Hozzátette, hogy voltak hazánkban már korábban is kiemelt események, de a sport rohamos ütemben fejlődik, ezért a sportlétesítményeknek is utol kell érniük magukat. Ez kiemelten igaz a magyar kajak-kenu sportra, amely az egyik legsikeresebb magyar sportág.

Szabó Tünde és Schmidt Gábor Fotó: Mudra László - Origo

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta, amióta Magyarország 2010-ben Németországot megelőzve elnyerte a vb-rendezés jogát, óriási változásokon ment keresztül a maty-éri pálya.

– mondta az Origónak Schmidt Gábor, aki azt is elárulta, hogy az idei világbajnokság az átalakításoknak köszönhetően sokkal látványosabb lesz. – Rengeteg új parkolóhely lesz.

A kajakok már készen állnak Fotó: Mudra László - Origo

Megnövekedett a vízfelület, ami a versenyzőknek sokkal kényelmesebb lesz. Megépült a gyaloghíd, amelynek köszönhetően a pálya mellett fekvő osztószigetet – amely elválasztó sáv volt a versenyterület és a felevező sáv között - végre be tudjuk lakni.

A tv-közvetítések is átkerülnek erre az oldalra, ami azért jó, mert a kamerák eddig a nézők oldaláról vették a versenyt, így a túloldalon csak a nádast láthattuk

. Ez most megfordul, így a világbajnokságon már 15 ezer magyar szurkolót fognak mutatni a kamerák, és a nézőknek is sokkal nagyobb élményt tudunk nyújtani.

Ezen a hídon keresztül az edzők is jobban kivehetik a részüket a versenyből, most már biciklivel is tudják követni a versenyzőiket a pálya szélén. Jövőbeli terveink között szerepel az is, hogy sprint és egyéb más versenyeken már nézők is jöhessen a pálya ezen részére" – tette hozzá Schmidt Gábor abban bízva, hogy a nézőknek le fog esni az álluk, ha megérkeznek a versenyre. Hozzátette, hogy a főlelátó is be lesz fedve és a céltorony is új szinttel fog bővülni a következő hónapokban.

Kopasz Bálint a magyar csapat egyik legnagyobb tehetsége. A 21 éves kajakos Szolnokon készül az idei szezonra, de már alig várja, hogy vízre szállhasson Szegeden.

Kopasz Bálint (zöldben) szerint kedvezhet neki a szegedi pálya Fotó: Mudra László - Origo

„Ezen a pályán általában hátszál van, ami azt jelenti, hogy északról jön a szélmozgás. Nekem ez az alacsony testsúlyom miatt nagyon kedvez, ráadásul a víz is könnyű, ezért nagyon szeretek Szegeden versenyezni – mondta Kopasz Bálint, aki általában tavasszal már Szegeden szokott edzeni, idén azonban Szolnokon kell felkészülnie a válogató versenyekre. – Hamarosan jön a rangsoroló verseny. Imádom az ilyen megmérettetéseket, mert lemérhetem, hogyan sikerült a felkészülés" – tette hozzá Kopasz Bálint, aki K1 1000 méteren minden bizonnyal éremesélyes lesz az augusztusi világbajnokságon.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elmondta, miért tartják sokan a szegedit a világ legjobb pályájának.

– mondta a szövetségi kapitány, aki magáról a pályáról is szót ejtett a versenykörülmények mellett. – A víz nagyon puha, ezért jó hátszélben gyors pályákat lehet menni. Több nem hivatalos világcsúcsot is tartanak itt Szegeden" – tette hozzá Hüttner Csaba.

A 2019-es kajak-kenu világbajnokságot Szegen rendezik augusztus 21 és 25 között.