A Tottenham hétgólos meccsen búcsúztatta a Manchester Cityt

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE QUARTER-FINAL
Tottenham Hotspur's South Korean striker Son Heung-Min (2L) celebrates scoring his team's first goal during the UEFA Champions League quarter final second leg football match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, north west England on April 17, 2019. (Photo by Anthony Devlin / AFP)
Vágólapra másolva!
A szerdai visszavágók után kialakult a Bajnokok Ligája idei szezonjának legjobb négyes mezőnye: a Barcát és az Ajaxot a Liverpool és a Tottenham követte az elődöntőbe, miután előbbi a Portót, utóbbi egy szenzcációs meccsen a Manchester Cityt búcsúztatta.

Manchester City-Tottenham

Alighanem a Bajnokok Ligája történetének legjobb első 10 percét produkálták a manchesteri Etihad Stadionban a csapatok,

a 11. percben ugyanis már 2-2 (!) állt az eredményjelzőn.

Egy nagyszerű tekerés után Sterling szerzett vezetést a Citynek a 3. minutumban, a Spurs hetek óta ihletett formában fubtallozó dél-koreai támadója,

Szon Hung Min azonban Laporte két hatalmas hibáját kihasználva szinte azonnal fordított.

Mielőtt azonban hátradőlhettek volna a londoniak, Agüero nagyszerű kiugratása után Bernardo Silva lövése pattant Danny Rose-ról a saját kapujába.

Az elképesztő rohanás, és gólváltás után némileg visszavettek a csapatok, ám nem egész 10 perc múlva érkezett az újabb találat: egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után

Kevin de Bruyne centerezett, a hosszún teljesen üresen érkező Raheem Steling pedig újra előnybe juttatta csapatát.

Ekkor a továbbjutáshoz az idegenben lőtt gólok miatt még egy gólra minimum szüksége volt Guardiola alakulatának, és talán a csapatok is megérezték, hogy a következő találat akár sorsdöntő is lehet, így a folytatásban nem csak a támadásokra, hanem a védekezésre is odafigyeltek. A félidő hajrájában azért Szon kis híján meglőtte harmadik gólját is, baloldali próbálkozása azonban néhány centivel elkerülte a kapu alsó sarkát.

Őrült első 20 percet produkált a két angol csapat Forrás: AFP/Anthony Devlin

A második félidő egy veszélyes City szabadrúgással indult, De Bruyne azonban ígéretes helyzetből jó fél méterrel a kapu fölé lőtt. Nem sokkal később Sterling ennél is nagyobb ziccerbe került, egy szép akció végén rá jött ki a figura, Lloris azonban hatalmas védéssel megmentette csapatát az újabb góltól. A francia világbajnok kapus aztán a második párharcát is megnyerte a belga középpályással szemben, aki Agüero szép lekészítése után tüzelhetett a 16-os vonaláról, Lloris azonban nagyot nyújtózva szögletre mentett.

Az 59. percben azonban góllá érett a City fölénye, De Bruyne nagyszerű ritmusváltással indult meg a középpályán, majd szépen tálalt a jobbján érkező Agüero elé, aki a kiszorított szög ellenére a rövidbe bombázta a labdát.

Ekkor a párharc során először a manchesteri csapat állt továbbjutásra.

Nem sokáig, a Spurs is rákapcsolt a hátrány tudatában, és egy szöglet után a csereként beálló Fernando Llorente combjáról került a kapuba a labda. Cakir játékvezető egy esetleges kezezés miatt videón visszanézte az esetet, de nem történt szabálytalanság, újra a Tottenham volt lépéselőnyben. Guardiola a hajrára végső megoldásként a szélsőhátvéd Mendy helyett beküldte Leroy Sanét is. Végül nem ő, hanem Sterling lehetett volna a nyerőember, aki

egy védelmi hiba után a 93. percben megszerezte a mindent eldöntő találatot,

ám az angol szélső a lesen álló Agüerótól kapta a labdát, így videózás után érvénytelenítették a gólt.

Az erdmény így nem változott, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal a Tottenham jutott az elődöntőbe, ahol az Ajax vár majd rá.

Porto-Liverpool

A portugál csapat úgy szenvedett 2-0-s vereséget az Anfielden egy héttel ezelőtt, hogy bőven megvoltak a helyzetei a gólszerzéshez, így joggal bizakodhattak a hazai szurkolók, hogy lesz keresnivalójuk a visszavágón. A kedvencek jól is kezdtek, az 1. percben Corona 16 méterről tekert milliméterekkel a hosszú sarok fölé.Nem sokkal később egy szabadrúgás után veszélyeztetett a Porto, Herrera tekert középre, Pepe Maregához továbbított, aki célba vette Alisson kapuját, ám a brazil kapus vetődve hárította a próbálkozást.

A folytatásban is egyértelmű fölényben futballoztak a hazaiak, sorra dolgozták ki a helyzeteket, de rendre ki is hagyták azokat, ez pedig soha nem jelent jót. Ezúttal is megbosszulták magukat a kimaradt ziccerek, egy védelmi kihagyást követően ugyanis a Liverpool gyakorlatilag lezárta a párharcot:

Wijnaldum szerzett labdát a bizonytalankodó hazai védők gyűrűjében a 11-espont körül, Szalah passzát pedig a hosszún érkező Sadio Mané bevetődve vágta Casillas kapujába.

Bár videóztak egy kicsit a játékvezetők, a szenegáli támadó azonban nem volt lesen, így megadták a találatot.

A Portónak innentől négy gólt kellett volna szereznie a továbbjutáshoz, miközben egyet sem kap, a lehetetlen küldetés sem szegte azonban kedvét Sérgio Conceicao tanítványainak, de ziccerig nem, csak távoli lövésekig jutottak a szünetig.

A Liverpool idegenben is könnyedén verte a Portót Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Jürgen Klopp a vezetés ellenére csapata támadójátékával érthetően nem volt maradéktalanul elégedett, így az ezúttal csak csereként nevezett Firmino jött ki a második félidőre Origi helyett. A portugálokat dicsérte, hogy kilátástalan helyzetük ellenére is mindent megtettek a szépítés érdekében, ám a liverpooli védelem és Alisson jól állták a rohamokat. A forgatókönyv pedig ugyanaz volt mint az első félidőben, a Porto focizott, a Liverpool azonban gólt szerzett:

Alexander-Arnold ugratta ki Szaláht, aki higgadtan passzolt Casillas mellett a kapuba.

A megérdemelt becsületgólt aztán csak megszerezték a hazaiak, Telles szögletét Éder Militao fejelte a bal alsó sarokba. A Liverpool azonban gyorsan visszaállította a kétgólos különbséget, Henderson remek beadására Firmino érkezett menetrendszerűen, így a harmadik csatárklasszis is betalált.

És ha egy üzlet beindul: nem sokkal később

egy vendég szögletet követően Van Dijk állította be a 4-1-es végeredményt.

A kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel továbbjutó Liverpool ellenfele a Barcelona lesz az elődöntőben.