Vágólapra másolva!
2019. március 11-én lezárult egy korszak: bejelentette visszavonulását a világ egyik legjobb és legellentmondásosabb edzője, Louis van Gaal. A „Vastulipánnak” becézett 67 éves holland szakember mögött mozgalmas pályafutás volt. Megannyi siker mellett rengeteg botrány kísérte a pályafutását. Ha úgy látta jónak, az aranylabdás Rivaldót is felzavarta a lelátóra, de olyan is előfordult, hogy műesést szimulálva hanyatt dobta magát az Álmok Színházában. Az edzőt lehet szeretni vagy gyűlölni, de ő az az ember, aki három korszakalkotó csapatnak is megteremtette az alapjait.

– mondta Louis van Gaal, amikor 2014 nyarán megérkezett pályafutása utolsó állomáshelyére, a Manchester Unitedhoz.

Cruyff és Neeskens árnyékában

Az amszterdami születésű Van Gaal középső középpályás volt, aki már fiatal korában is karmesterként irányította csapattársait a pályán. Miközben a testnevelési akadémián tanult, a helyi csapatban, a De Meerben is focizott. Húszévesen egy Ajax elleni edzőmeccsen valósággal lenyűgözte az amszterdami klub vezetőit, akik meggyőzték a klubváltásról. A robosztus alkatú középpályás azonban nem sok vizet zavart az Ajaxnál, ugyanis idegen poszton, csatárként játszatták, és az sem könnyítette meg a beilleszkedését, hogy olyan focistákkal kellett megküzdenie a csapatba kerülésért, mint Johan Cruyff, Piet Keizer, Ruud Krol vagy Johan Neeskens, akik az Ajax aranygenerációját alkották (az amszterdami csapat 1971 és 1973 között sorozatban háromszor nyerte meg a BEK-et – a szerk.).

– olvasható Louis van Gaal, A Vastulipán című önéletrajzi könyvében.

Miután Cruyff miatt nem tudott bekerülni az Ajaxba, Van Gaal Belgiumba igazolt a Royal Antwerphez, ahol négy idényt húzott le. Ezután kölcsönben visszatért Hollandiába, a Telstarhoz, majd egy szezon után a második számú rotterdami csapathoz, a Spartához szerződött, ahol 282 mérkőzésen lépett pályára.

Van Gaal a Sparta Rotterdamban töltötte játékoskarrierje nagy részét Forrás: Press Association Images

Játéka technikás és letisztult volt. Nyolc év alatt csak öt sárga lapot kapott, egyiket durvaságért, a többit reklamálásért.

de magam részéről nem rajongok az olyan játékosokért, akiknek be nem áll a szájuk, és még az edző utasításaihoz is megjegyzéseket fűznek” – mondta Van Gaalról egykori csapattársa, Leen de Goeij, aki azt is megjegyezte, hogy hősünknek akkora volt az önbizalma, hogy állandóan a holland válogatott kerethirdetésért várta, és sosem értette, miért maradt ki a csapatból.

A Vastulipán színre lép

Van Gaal pályafutása vége felé a foci mellett már tanárként dolgozott, ugyanakkor folyamatosan képezte magát, hogy egy nap edzőként dolgozhasson. 1987-es visszavonulása után azonnal munkát kapott az Ajax utánpótlásában, ahol közelről figyelhette a jövendőbeli aranygeneráció fejlődését. 1990-ben kinevezték segédedzőnek Leo Beenhakker mellé, majd 1991 szeptemberében harminckilenc évesen vezetőedző lett az amszterdami csapatnál.

Van Gaal (balra) és középen két legenda, Edwin Van der Sar, aki Marc Overmarst tartja az ölében Forrás: nos.nl

Van Gaalra az Ajaxnál töltött időszaka alatt ragadt rá a „Vastulipán” név, ugyanis kőkeményen betartatta a szabályokat az öltözőben. Ha egy játékos akár egy percet is késett az edzésről, 350 Guldent (50 ezer forintot – a szerk.) kellett fizetnie a klub kasszájába. Ha pedig újra elkésett, az összeg a duplájára nőtt.

A holland szakember ragaszkodott hozzá, hogy a játékosai betűrve hordják a mezüket, és hogy a sportszárukat is rendesen felhúzzák.

Teljesíts jól, alkalmazkodj a többiekhez, fogadd el a szabályokat!”

Van Gaal módszereitől kezdetben idegenkedtek az Ajax idősebb sztárjátékosai, azonban a befektetett munka és a vezetőségtől kapott bizalom meghozta a gyümölcsét. Az 1991/92-es szezon végén az Ajax megnyerte az UEFA-kupát, a pályán ott volt a huszonkét éves Frank de Boer, míg a kispadon ott ült a futballtörténelem egyik legjobb kapusa, a szintén 22 éves Edwin van der Sar.

Az aranygeneráció születése

Van Gaal második szezonjában az Ajax lemaradt a bajnoki címről, de fiatal csapatával – amely már olyan tehetségekkel volt tele, mint Michael Reiziger, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Ronald de Boer és Marc Overmars – megnyerte a Holland-kupát. Ezután indult csak be igazán az amszterdami csapat sikertörténete. Van Gaal vezetésével az Ajax sorozatban háromszor nyert bajnoki címet, az 1994/95-ös szezonban pedig elhódította a legrangosabb európai kupát, a BL-serleget, miután csapata a döntőben a csereként beálló, tizenkilenc éves Patrick Kluivert góljával legyőzte az AC Milant.

Van Gaal legendás karaterúgása az AC Milan ellen megnyert BL-döntőben Forrás: APA/AFP/Robert Jaeger

A következő szezonban az Ajax megnyerte az európai Szuperkupát és a Világkupát (ma már klubvilágbajnokság – a szerk.) és a Bajnokok Ligájában is döntőt játszott a Juventusszal, azonban 1-1-es rendes játékidő után az amszterdami csapat tizenegyespárbajban kikapott.

A 97-es évben a csodájára jártak az Ajaxnak, de a holland foci anyagilag nem tudta tartani a lépést Európa legnagyobb klubjaival, így törvényszerű volt, hogy a csapat legnagyobb sztárjai búcsút intenek. Bogarde, Reiziger, Davids és Kluivert az AC Milanhoz igazolt, míg Seedorf a Sampdoria érintésével a Real Madridhoz került. 1997-ben Van Gaal is úgy érezte, eljött a váltás ideje, és elfogadta az FC Barcelona ajánlatát. Persze, az Ajaxnál nem feledkeztek meg a sikereiről, és búcsúzóul a holland királynő lovaggá ütötte.

Barcelonába importált holland válogatott

Hároméves edzősködése alatt Van Gaal a Barcával kétszer is megnyerte a La Ligát, azonban nem tudta megkedveltetni magát a katalán szurkolókkal, ugyanis csapatát telepakolta holland válogatott játékosokkal.

1997-es érkezésekor a kapus, Ruud Hesp és két hátvéd, Winston Bogarde és Michael Reizger voltak a keret tagjai. Hozzájuk érkezett Patrick Kluivert, Phillip Cocu, Boudewijn Zenden és a de Boer ikrek.

Patrick Kluivert volt a Van Gaal-korszak legeredményesebb hollandja Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Barcelona az 1999/2000-es idényben kiemelkedett az európai mezőnyből. Van Gaal csapata játszotta a legszebb focit, a Rivaldo-Kluivert-Figo csatárhármas pedig majdnem olyan rettegett volt, mint bő 15 évvel később a Messi-Neymar-Suárez trió. Egy rövidzárlat miatt azonban elbukták a Valencia elleni BL-elődöntőt, és a bajnoki hajrát is elvesztették a Deportivo de La Coruña ellen. Ekkor a katalán szurkolók már heti rendszerességgel lobogtatták Van Gaalnak a fehér zsebkendőket, a holland mester pedig engedett a nyomásnak, és az idény végén felállt a Barca kispadjáról.

Tönkretette Rivaldót? Ugyan már!

A Van Gaal-legenda egyik legnagyobb csúsztatása, hogy tönkretette a csapat legnagyobb sztárját, Rivaldót. Az edző és a sztárjátékos konfliktusa abból adódott, hogy Rivaldo középen szeretett volna játszani, míg Van Gaal a bal oldalon számított rá.

A brazil támadó az 1998/99-es szezonban – amikor bal oldalon játszott – bajnokságot és Király-kupát nyert a Barcával, második lett a La Liga góllövőlistáján, és megválasztották az év játékosának is. A szezon végén pedig a Manchester Uniteddal triplázó David Beckhamet megelőzve megkapta az Aranylabdát.

Ekkor kezdődtek a problémák, ugyanis az új aranylabdás úgy érezte, most már nyíltan bírálhatja az edzőjét, amiért nem az általa kedvelt poszton játszatja. Csakhogy Van Gaal nem az, aki ezt eltűri, így az Aranylabda-gála után két mérkőzésre kitette a keretből Rivaldót. Arról azonban szó sem volt, hogy mellőzte vagy tönkretette volna.

Messi és Ronaldinho előtt Rivaldo volt az atyaúristen Barcelonában Forrás: LUSA/AFP/Francisco F. Neves

A számok nem hazudnak: Rivaldo Van Gaal első szezonjában 51 mérkőzésen lépett pályára, míg az utolsóban 50-szer. A brazil támadó Van Gaal edzősködése alatt teljesített a legjobban, akkor lett aranylabdás, amikor a holland edző az általa gyűlölt bal oldali támadó poszton játszatta. Az igazság az, hogy Van Gaal hozta ki a legtöbbet Rivaldóból, aki az Aranylabda megnyerése után kicsit elszállt magától, a holland pedig helyre tette.

A csapat magját olyan játékosok alkotják, akik kellően kritikusak magukkal szemben. Viszont ki nem állhatom azokat, akik csak a kommentátoroknak akarnak villogni, de azt is csak akkor, ha szépen süt a nap, és van kedvük focizni.”

Bukás a holland válogatottal

A holland válogatott már az 1998-as világbajnokságon, majd a 2000-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon is a legszebb focit játszotta, mégis elbukott mindkét torna elődöntőjében. Frank Rijkaard távozása után a csapat sztárjátékosai Van Gaalt követelték a kispadra, aki engedett a nyomásnak, és elvállalta az Oranje irányítását. A szurkolók boldogok voltak, mert a világ egyik legjobb edzője átvette a világ egyik legjobb játékoskeretét. Sokan már a 2002-es vb-győzelmet vizionálták, azonban Van Gaal életében először csúfosan megbukott.

Van Gaal és Ruud van Nistelrooy a holland válogatott edzőtáborában Forrás: AFP/Robert Vos

A hollandok a portugálok és az írek mögött csak a harmadik helyen végeztek a selejtezőcsoportjukban, így ki sem jutottak a Japán és Dél-Korea által megrendezett világbajnokságra.

– mondta Van Gaal a bukását követő sajtótájékoztatón, amelyen több mint egy órát beszélt, és médiatörténeti klasszikussá vált Hollandiában.

Rövid visszatérés Barcelonába

Miután a 2001/02-es szezonban Carles Rexach vezetésével a Barcelona csak a negyedik helyen végzett a bajnokságban, a klub vezetői úgy döntöttek, visszahívják Van Gaalt, ugyanis menesztése után a katalán sztárcsapat lejtőre került. A holland szakember még be sem tett a lábát Katalóniába, amikor a sajtó már arról cikkezett, hogy mi lesz a közte és a Rivaldo közötti konfliktussal. A brazil zseni éppen a világbajnokságon brillírozott a válogatottal, de azt üzente: „ott játszom majd, ahol van Gaal mondja”. Ekkor úgy tűnt, ez egy gyönyörű barátság kezdete is lehet, azonban a vb-győzelem után Rivaldo szerződést bontott a Barcával, és az AC Milanhoz igazolt.

Már csak Iniesta felfedezése miatt megérte visszatérnie Barcelonába Forrás: marca.es

A holland szakember második barcelonai időszaka mindössze fél évig tartott. A közönség már az első pillanattól kezdve ellenségesen fogadta, a keret közel sem volt versenyképes, és az eredmények is elmaradtak. Van Gaal munkáját 2003. január 28-án köszönték meg egy Celta Vigo ellen 2-0-ra elvesztett bajnoki után. A Barca ekkor a 13. helyen állt a tabellán, három pontra a kiesőzónától.

Letette a Dream Team alapkövét

A Barcelona-szurkolók nagy része úgy emlékszik vissza a Van Gaal-érára, mint a klub egyik legsötétebb korszakára. A holland szakember a Bajnokok Ligájában valóban nem tudott kiemelkedőt alkotni a csapattal, azonban óriási érdeme, hogy felfedezte a Barca történetének legnagyobb legendáit.

Victor Valdes, Carles Puyol, Xavi Hernández és Andrés Iniesta, mindannyian Van Gaaltól kapták meg először a bizalmat a Barcelona felnőtt csapatában, később pedig a Barca emblematikus figurái lettek, akik klub- és válogatott szinten is mindent megnyertek.

Ha másért nem, ezért mindenképpen illik tisztelettel beszélni Van Gaal barcelonai munkásságáról.

Ibrahimovic eladása

A barcelonai bukás után Van Gaal visszatért az Ajaxhoz, de nem vezetőedzőként, hanem technikai igazgatóként. Bemutatkozáskor a saját versét szavalta el, amit legnagyobb szerelméhez, az Ajaxhoz írt. Sokáig azonban nem maradt Amszterdamban, ugyanis képtelen volt elfogadni, hogy az Ajax európai ambíciói szerények. Van Gaal úgy gondolta, hogy a csapatnak ötévente egyszer be kellene jutnia a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában. Van Gaal azt követően távozott a klubtól, hogy megromlott a viszonya Ronald Koeman vezetőedzővel.

Van Gaal elengedte Ibrahimovicot Amszterdamból Forrás: AFP/Olaf Kraak

Az ügy háttérben az állt, hogy a Svédország–Hollandia mérkőzésen az ajaxos Zlatan Ibrahimovic sérülést okozott a klub legnagyobb sztárjának, Raffael van der Vaartnak. A holland középpályás azt állította, Ibra szándékosan tette, amit tett, ezért Van Gaal úgy döntött, eladja a svéd játékost a Juventusnak az edző beleegyezése nélkül.

Csoda a kiscsapattal

Miután Van Gaal megbukott Barcelonában, majd Amszterdamból is távoznia kellett, némi pihenő után elvállalta annak az AZ Alkmaarnak az irányítását, amely fennállása során csak egyszer, 1981-ben nyert bajnoki címet. A holland sztáredző csendben dolgozhatott, mert az Eredivisie-ben mindenki az Ajax, a PSV vagy a Feyenoord bajnoki címét várta. Van Gaal négy szezont húzott le az Alkmaar kispadján, első évében úgy nyert ezüstérmet, hogy az utolsó fordulóban még bajnokesélyes volt a csapata. A második szezonjában bronzérmes lett, majd az utolsó évében aranyérmet nyert a kiscsapattal, amelynek a stadionjába összesen 17 ezer ember fér be, és negyedannyi pénzből gazdálkodik, mint az Ajax vagy a PSV.

Újra a csúcson

Azzal, hogy Van Gaal bajnokcsapatot csinált az Alkmaarból, visszahelyezte magát a futballtérképre. A Bayern München vezetői pedig pont azon voltak, hogy a csapatuk ne kerüljön le onnan, ugyanis elvesztették a bajnokságot a Wolfsburggal szemben. A menesztett Jürgen Klinsmann helyére 2009 nyarán Van Gaalt nevezték ki, aki megérkezésekor már egy esetleges BL-győzelmet is beharangozott a müncheni publikumnak.

Van Gaal vitte Robbent Münchenbe, aki az utóbbi tíz évben a klub történetének egyik legjobb játékosa lett Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

A Vastulipánnak három igazán nagy dobása volt Münchenben: megszerezte a Real Madridnál létszámfelettivé váló Arjen Robbent – aki az utóbbi tíz évben a klub legjobb külföldi játékosa lett. Bastian Schweinsteigert – aki korábban bal oldali támadót játszott – a pálya közepére rendelte, és a német futball egyik legjobb középpályását csinálta belőle. És nem mellesleg felhozta az utánpótláscsapatból Thomas Müllert, aki egy évvel később már társgólkirály lett a dél-afrikai világbajnokságon a vb-bronzérmes német válogatottban.

A fordulat

A müncheni kezdet sem ment zökkenők nélkül: Van Gaal első három bajnokiján nem tudott nyerni a Bayern München, és az őszi szezonban továbbra is bukdácsoltak. Novemberben már arról cikkeztek a lapok, hogy a holland hamarosan szedheti a sátorfáját, ekkor azonban megváltozott valami. A BL csoportköréből csak úgy juthatott tovább a Bayern, ha a decemberi utolsó fordulóban, Torinóban legyőzi a Juventust. Az olaszok már a meccs elején vezetést szereztek David Trézéguet góljával, azonban

a 30. percben tizenegyest kaptak a bajorok, Van Gaal pedig nem félt kockáztatni. A kapus Hans-Jörg Buttot küldte fel a büntető elvégzéséhez, aki bevarrta Gianluigi Buffon kapujába.

Ez akkora lökést adott a csapatnak, hogy végül 4-1-es győzelmet aratott, és bejutott a BL egyenes kieséses szakaszába.

Ezt követően a Bayern sorozatban hét bajnoki mérkőzést nyert, és március végéig nem talált legyőzőre a Bundesligában. Van Gaal csapata végül ötpontos előnnyel megnyerte a bajnokságot a Schalke előtt, a Bajnokok Ligájában pedig Arjen Robben és Franck Ribéry szenzációs játékának köszönhetően kilenc év után ismét döntőt játszhatott, ahol azonban 2-0-s vereséget szenvedett a José Mourinho vezette Intertől.

No Robben, no party

Van Gaal második szezonja valóságos rémálom volt a Bayern kispadján. A világbajnokság előtt Robben combizomszakadást szenvedett a magyarok elleni felkészülési meccsen, de egy Dick van Toorn nevű csodadoktor játékra képes állapotba hozta a tornára. A vb-ezüst megszerzése után azonban közölték a hollanddal, hogy a doki tönkretette a combját, ezért a teljes őszi szezont ki kellett hagynia, akárcsak Franck Ribérynek.

Ribéry és Robben nélkül csak bukdácsolt a Bayern München Forrás: ddp images/AFP/Juergen Schwarz/Juergen Schwarz

A világbajnokság fizikálisan megviselte a Bayern játékosait, így Van Gaalnak ősszel csonka kerettel kellett dolgoznia, ami ki is ütközött az eredményeken: a csapat kilenc forduló alatt összesen nyolc gólt szerzett a Bundesligában. Ez után a holland edző összeveszett a médiával és a Bayern München teljes vezetésével, ezért áprilisban megköszönték a munkáját, az idényt pedig a segítőjével, Andries Jonkerrel fejezte be a csapat.

Van Gaal később kijelentette, hogy az ő munkássága ágyazott meg a Bayern München 2013-as triplázásának.

Újra narancsban

A 2012-es Európa-bajnokságra a Bert van Marwijk vezette vb-ezüstérmes holland válogatott esélyesként érkezett, de három vereséggel, csoportutolsóként búcsúzott. A szövetségi kapitánynak ezután nem volt maradása, helyére Van Gaalt nevezték ki, aki 2001-ben már csúnyán megbukott szövetségi kapitányként. A helyzet viszont mégis más volt: akkor a világ egyik legjobb csapatát kapta meg, míg 2012-ben egy szétesett társaságból kellett ütőképes csapatot kovácsolnia, és kellettek a fiatalok, hogy sikeresen levezényelje a holland válogatott generációváltását.

Van Gaal az Eb-kudarc után 2014-ben csodát tett a holland válogatottal Forrás: AFP/Francisco Leong

Van Gaal vezérletével a holland csapat tíz vb-selejtezőből kilencet megnyert, 35 rúgott és 5 bekapott góllal. Az Oranje azonban így sem tartozott a vb-esélyes csapatok közé, ugyanis a torna előtt a csapat kapitánya, Kevin Strootman térdszalagszakadást szenvedett. A középső középpályás kiesése teljesen felborította Van Gaal vb-taktikáját, ezért azt találta ki, hogy nem keres a helyére senkit, hanem megváltoztatja a csapat játékrendszerét. A hollandok 4-3-3-ban játszották le az egész vb-selejtező sorozatot, a világbajnokságon azonban már 5-3-2-es rendszerben kontrafutballt mutattak be, mert Strootman hiányában már nem tudtak dominálni a középpályán.

Kapuscsere a tizenegyespárbaj előtt

A brazíliai világbajnokság úgy kezdődött, hogy a Van Gaal vezette esélytelen holland csapat Robben és Van Persie vezérletével egy ötöst rúgott a vb-címvédő spanyoloknak. Majd jött az ausztrálok és a chileiek elleni győzelem, és a hollandok csoportelsőként jutottak tovább nyolcaddöntőbe. Az egyenes kieséses szakaszban a hollandok a hajrában fordítottak Mexikó ellen,

majd jött a Costa Rica elleni negyeddöntő, ahol Van Gaal történelmet írt:

a találkozó hosszabbításában a szövetségi kapitány lecserélte Jasper Cillessent, a helyére pedig a Newcastle kapusát, Tim Krult küldte be a tizenegyespárbajra, akinek két lövést is sikerült megfognia, így a hollandok bejutottak a legjobb négy közé, és végül bronzérmesek lettek a brazíliai vb-n.

Hattyúdal az Álmok színházában

Van Gaal már a világbajnokság előtt kijelentette, hogy a torna után távozik a csapat kispadjáról, és visszavonul. Abban az esetben hajlandó folytatni, ha visszautasíthatatlan ajánlatot kap. Ez viszonylag hamar megérkezett, ugyanis 2014. május 19-én a Manchester United bejelentette, hogy Van Gaal hároméves szerződést írt alá, és a világbajnokság után átveszi David Moyes helyét a kispadon.

A skót edzővel a Manchester United a 7. helyen végzett a Premier League-ben, így Van Gaal első számú feladata az volt, hogy újra vezesse be a csapatot a Bajnokok Ligájába. Ezt a célt teljesítette, mert a United negyedik lett a szezon végén, de 17 pontos volt a lemaradása a bajnok Chelsea mögött, így igazán komoly tényezőnek nem számított a szigetországban.

Van Gaal első szezonja nem indult rosszul Manchesterben Forrás: DPPI/Mark Greenwood

Második szezonja már nem sikerült túl fényesre: a United a csoportkörben kiesett a BL-ből, a bajnokságban pedig rosszabb gólkülönbsége miatt csak az ötödik helyen végzett, így ismét elúszott a BL-szereplés. Van Gaal végül FA-kupa győzelemmel búcsúzott, mielőtt José Mourinhót kinevezték volna a helyére.

„A kupagyőzelem után Ed Woodward (a Manchester United igazgatója – a szerk.) azt mondta, azért vált, mert én már csak egy évig lennék itt, Mourinho pedig adott esetben tovább. Magángéppel vitetett vissza Portugáliába, amit értékelek, de a kifogása nem volt a legjobb” – mondta Van Gaal, aki szerint a sikertelenség fő oka az volt, hogy a keretben hét játékosa is 30 fölött volt, ezért muszáj volt fiatalítania.

Schweinsteiger folyamatosan sérült volt, Falcao csak a sokadik csatáropcióm volt, de más nem jött, a kolumbiai pedig sérülten érkezett.”

Az utolsó gyémánt és a legendás műesés

A holland edző sok kritikát kapott Manchesterben, de a Mourinho-korszakban már visszasírták az Old Traffordban, és ki tudja, mi lett volna a történet vége, ha kitöltheti a hároméves szerződését. Van Gaal a Unitednál töltött két szezonja alatt csak egy FA-kupát nyert, azonban

Marcus Rashford személyében talált egy csiszolatlan gyémántot, amiért örökre hálásak lehetnek neki a szurkolók:

az akkor 18 éves támadó 2016. február 28-án, az Arsenal elleni rangadón duplával debütált a Premier League-ben, azóta pedig alapember lett Manchester Unitedban és az angol válogatottban is. Ha nincs Van Gaal, aki mindig is bátran vetett be fiatalokat, talán Rashford ma nem lenne az, aki.

Marcus Rashford az utolsó szupersztár, akit Van Gaal útnak indított Forrás: AFP/Oli Scarff

Különös sorsszerűség, hogy Rashford debütálásának dátuma egybeesik Van Gaal legemlékezetesebb manchesteri alakításával. A United edzője az Arsenal elleni meccsen a játékvezetőnél reklamált, mert szerinte az észak-londoni csapat játékosai folyamatosan dobálták magukat a rangadón. Van Gaal nem csak reklamált, de be is mutatta, hogyan dobálják magukat az Arsenal-játékosok.

Van Gaalt sokan szerették, de még többen gyűlölték. Azt azonban nem lehet elvitatni, hogy az európai futball egyik legnagyobb karaktere volt, akinek sok fiatal köszönhette későbbi karrierjét, és több tucat világsztárt fedezett fel a foci szerelmeseinek.

A teljesség igénye nélkül itt van egy álomcsapat azokból a játékosokból, akik Van Gaal irányítása alatt debütáltak a klubjukban: