Nápolyban is győzött az Arsenal, hármat kapva ment tovább a Chelsea az El-ben

Horizontal FULL LENGTH
Chelsea's French striker Olivier Giroud controls the ball during the UEFA Europa League Quarter-Final second leg football match between Chelsea and Slavia Prague at Stamford Bridge stadium in London on April 18, 2019. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga negyeddőntőinek visszavágóján az Arsenal idegenben is legyőzte a Napolit, és kettős győzelemmel jutott a legjobb négy közé, ahol a Villarealt hazai pályán is legyőző Valencia lesz az ellenfele. Az Eintracht Frankfurt hazai közönség előtt ledolgozta kétgólos hátrányát a Benficával szemben, így ők készülhetnek a Chelsea elleni párharcra, miután a londoniak egy hét gólt hozó találkozón ezúttal is megverték a cseh Slavia Prahát.

A sorozat négy negyeddöntője közül kettő esetében feltételezhettük, hogy komoly izgalmakkal szolgál majd: a Napoli és az Eintracht Frankfurt is kétgólos, azaz nem kicsi, de nem is ledolgozhatatlan hátrányból várta a visszavágót hazai pályán az Arsenal, illetve a Benfica ellen.

Az Arsenal igyekezett nem a véletlenre bízni a továbbjutást, hiszen míg a Napoli következő szezonbeli Bajnokok Ligája-indulását semmi sem veszélyezteti, addig könnyen lehet, hogy a londoniak számára az El-győzelem lesz a menekülőút a BL-be. Unai Emery nem is aprózta el a kezdőt:

Az angolok mezőnyfölényben is játszottak, jobbára náluk volt a labda, de 16. percben mégis Callejón hagyta ki a meccs első nagy helyzetét, majd a 24. percben ugyanő lőtt lesről Cech kapujába. Az angolok mezőnyfölénye az első félóra végén hozott igazán komoly helyzetet, amikor Aubameyang próbálkozását kellett védenie Alex Meretnek. A 36. percben is kellett volna védenie, Lacazette 22 méterről elvégzett szabadrúgásánál azonban esélye sem volt.

Összesítésben így már 3-0-ra vezetett az Arsenal, az idegenben lőtt gól miatt pedig a Napolinak már négyet kellett volna lőnie, amire vajmi kevés esély mutatkozott. A második félidő elején Meret óriási bravúrja tartotta meccsben az olaszokat, gólt szerezni ugyanis nem tudott Ancelotti csapata, így búcsúzott az Európa-ligától.

Frankfurtban sokáig csak az Eintracht-drukkerek gyönyörű élőképének örülhettek a hazai szurkolók:

A 36. percben aztán melléjük szegődött a szerencse és Kostic góljával megszerezték a vezetést, amivel összesítésben egy gólra megközelítették a portugálokat.

A második félidő közepén pedig utol is érték őket, Rode góljával a lisszaboni 2-4 után már a németek álltak továbbjutásra, és miután a Benfica képtelen volt gólt szerezni, el is búcsúzott a sorozattól.

Londonban a Chelsea, amelyik egy hete 1-0-ra nyert Prágában már az ötödik percben megduplázta az előnyét összetettben, miután Pedro egy szépség díjas akicó végén betalált a Slavia Praha kapujába.

Újabb négy perc elteltével pedig le is zárták a továbbjutás kérdését, amikor az elefántcsontparti Simon Deli vette be a saját kapuját. A 17. percben Olivier Giroud is betalált, a cseheknek pedig igencsak kinézett ekkor egy súlyos pofon. Aztán mégsem így lett...

Maurizio Sarri is biztosra ment a kezdővel:

A fiúk elirigyelhették a szerdai Manchester City–Tottenham meccs őrült első tíz percét, mert Giroud gólja után tíz perccel már 4-1-et mutatott az eredményjelző. A második félidő elején a csehek újra betaláltak, sőt Petr Sevcik három perc múlva duplázott, méghozzá az első prágai gólt szerző Toma Soucek átadásából (akit meg ő szolgált ki az első Slavia-találat előtt). A 61. percben pedig akár triplázhatott is volna Sevcik, ha ajtó-ablak helyzetben nem rúg luftot a 11-es pont magasságában.

Maurizio Sarri annyira azért nem ijedt meg, hogy a 65. percben ne kapja le a pályáról Eden Hazard-t, akit Willian váltott. A Chelsea pedig magabiztosan őrizete az előnyét, és jutott be a legjobb négy közé.

Az első meccsen idegenben 3-1-re nyerő Valencia biztos, ami biztos a 13. percben hazai pályán is rúgott egyet a Villarealnak, csak hogy végleg elvegyék a vendégek kedvét a próbálkozástól. Igaz, nekik fontosabb lesz a bajnokság hajrája, hiszen két pont választja el őket a már kieső helyen álló Valladolidtól. A hazaiak a második félidő elején megduplázták az előnyüket, és kényelmese helyzetben várták, hogy elteljen a hátralévő szűk negyven perc, ami meg is történt.

Az elődöntőkben Arsenal–Valencia és Eintracht Frankfurt–Chelsea párharcokat rendeznek. Az első mérkőzéseket május 2-án, míg a visszavágókat egy héttel később, május 9-én játsszák.

Eredmények, Európa-liga, a negyeddöntők visszavágói:
Napoli–Arsenal 0-1 (0-1)
gól: Lacazette 36.
Továbbjutott az Arsenal kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.

Eintracht Frankfurt–Benfica 2-0 (1-0)
gól: Kostic 36., Rode 67.
Továbbjutott az Eintracht Frankfurt 4-4-el, idegenben lőtt több góllal.

Chelsea–Slavia Praha 4-3 (4-1)
gól: Pedro 5., 27., Deli 9. (öngól), Giroud 17., ill. Soucek 25., Sevcik 51., 54.
Továbbjutott a Chelsea kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel.

Valencia–Villareal 2-0 (1-0)
gól: Toni Lato 13., D. Parejon 54.
Továbbjutott a Valencia kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel.