A BL legőrültebb meccse után kukába dobhatja fontmillióit Pep Guardiola

Guardiola
Manchester City's Spanish coach Josep Guardiola reacts during the FA Cup quarter-final football match between Swansea City and Manchester City at The Liberty Stadium in Swansea, south Wales on March 16, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A szerdai Manchester City-Tottenham meccs, főleg annak első 20 perce örökre beírta magát a Bajnok Ligája klasszikusai közé, a hétgólos focithriller után meglepetésre a londoni együttes jutott a legjobb négy közé, Pep Guardiolának így továbbra sem sikerült elődöntőbe jutnia az angolokkal. A játéknap másik meccsén a Liverpool a hazai győzelem után a Porto otthonában is könnyedén nyert, és készülhet az előrehozott finálénak is beillő Barcelona elleni párharcra. 

Manchester City-Tottenham

Ahogyan az várható volt, Guardiola sokkal támadóbb szellemben küldte pályára csapatát, mint egy héttel ezelőtt a Spurs stadionjában, aminek már a harmadik percben meglett az eredménye.

De Bruyne átadását Sterling csavarta Lloris kapujába, azonnal ledolgozta tehát hátrányát a City.

A Tottenham ahelyett, hogy megilletődött volna a bekapott találattól, azonnal válaszolt, a meccs elején rendkívül bizonytalanul játszó Aymeric Laporte két hibáját

Szon Hung Min könyörtelenül kihasználta, a 10. percben már a vendégek vezettek.

Itt azonban még nem volt vége az őrületnek, Bernardo Silva révén azonnal egyenlítettek a manchesteriek, 11 perc után tehát már 2-2 állt az eredményjelzőn, ami természetesen rekord a Bajnokok Ligájában, soha ilyen gyorsan nem született még négy gól a sorozatban.

Nem hivatalos adatok szerint

az eddigi csúcstartó a Debrecen és a Fiorentina volt a 2009-es csoportkörből,

akkor Czvitkovics Péter 2. percben szerzett vezető találatára Mutu, Gilardino, majd megint Mutu válaszolt, de ott 20 percre volt szüksége a csapatoknak, az 1-3-as eredményhez.

Az angol óriások azonban nem elégedtek meg ezzel a rekorddal, Sterling ugyanis a 21. percben ismét a Cityt juttatta előnyhöz, így szerda estétől

a leggyorsabban szerzett öt gól is ehhez a meccshez köthető, amely eddig a Dortmund-Legia csoportmeccshez (24. perc, 3-2) tatozott.

A folytatásban már hátul is odafigyeltek a csapatok, ennek ellenére három gólt hozott a második játékrész, de csak két szabályosat:

Agüero találatával 4-2-nél a City állt továbbjutásra, a csereként beálló Llorente azonban egy szögletből újra a vendégeket juttatta kedvezőbb helyzetbe.

Az esetnél a VAR-technikát is alkalmazta Cüneyt Cakir és a török bíróhalom, ám nem láttak kezezést a gólnál, és érvényesnek ítélték azt – az Origo szakértője, Bede Ferenc szerint jogosan, a spanyol támadó keze ugyanis végig a teste mellé volt szorítva, így nem lehetett szó szándékosságról.

Az eset természetesen megosztotta a labdarúgó-társadalmat, főleg azok után, hogy

Sterling a 93. percben megszerezte a City továbbjutást érő gólját,

ezt azonban a videobíró jelzésére a török érvénytelenítette, nüánszokon múlt, hogy a gólpasszt adó Agüero lesen állt.

Ha nincs a technika, most a City készülhetne az elődöntőre, így viszont Pochettino együttese jutott a négy közé.

A hazaiak játékosa, Fernandinho lényegre törően alkotott véleményt

egy újságírónak, aki arra kérte, mondjon néhány szót a mérkőzésről. A brazil középpályás kettőt mondott, amelyet inkább nem fordítanánk le:

Ennél szofisztikáltabban, de rendkívül csalódottan nyilatkozott az angolok katalán mestere.

Büszke vagyok a játékosaimra, minden tőlük telhetőt megtettek. 20 perc után 3-2-re vezettünk, és a második félidőben is mindent megpróbáltak a sikerért. Rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, de ezen a szinten a riválisok könyörtelenül megbüntetik a hibákat, velünk is ez történt. Az első meccsen kihagytunk egy büntetőt, valamint több nagy lehetőséget is, ma pedig hiába játszottunk őszinte futballt, és volt esélyünk az utolsó pillanatig, véget ért számunkra egy álom.”

Hiába tehát az elköltött fontszázmilliók, Guardiola sorozatban a harmadik szezonjában sem jutott BL-elődöntőbe a Cityvel, így ez a bravúr továbbra is csak Manuel Pellegrininek sikerült a csapattal.

Ha pedig már Pep az álmokról beszélt: a City nem titkolt szándéka volt, hogy négy sorozatot is megnyerjen, és bár a begyűjtött Ligakupa mellé a bajnoki trófea és az FA-kupa még bekerülhet a vitrinbe,

Szon és a Tottenham szertefoszlatta a manchesteriek négy kupagyőzelméről szőtt álmait.

A párharc hőse, az odavágót góljával eldöntő, a visszavágón duplázó dél-koreai támadó így értékelt: „Talán még soha nem volt részem ilyen őrült mérkőzésben. Óriási karaktert mutatott a csapatunk, büszke vagyok a társaimra, mert mindenki hatalmasat küzdött.

Szavazzon!

Meddig juthat a Tottenham az idei Bajnokok Ligájában?

Christian Eriksen sem győzött hálálkodni a videobírónak.

Emberfeletti teljesítményt nyújtott mindenki, őrült meccs volt, nagyon boldog vagyok, hogy továbbjutottunk.”

Az elődöntőbe kerüléssel a Spurs egy új rekordot is felállított,

a Tottenham ugyanis legutóbb 1962-ben jutott a legjobb négy közé az európai kupaporondon,

az 57 éves böjt pedig a leghosszabb időszak egy klub történetében.

A meccs utáni sajtótájékoztatón a londonaik trénerét, Mauricio Pochettinót arról kérdezték, ez volt-e edzői karrierjének legfontosabb pillanata, az argentin mester azonban meglepő választ adott.

„Nem, azt még az Espanyol kispadján éltem át, amikor az Almeria legyőzésével kivívtuk a bennmaradást a La Ligában. Ettől függetlenül ez a mai siker is egészen elképesztő volt, azt az érzelmi hullámvasutat viszont, amit a meccs végén átéltem, nem kívánom senkinek.

Rendkívül büszke és boldog vagyok, a játékosaim egytől egyik hősök, minden dicséretet megérdemelnek.”

A szakemberen kívül más is büszke volt a játékosokra, az első meccsen sérülést szenvedő Harry Kane a Twitteren kürtölte világgá örömét:

A Tottenham tehát 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutott az elődöntőbe,

ahol az Ajax lesz az ellenfele.

Porto-Liverpool

Amennyire izgalmasra sikerült az egyik, annyira egyértelmű volt a másik szerdai párharc. Jürgen Klopp együttese a hazai 2-0-s győzelem után egyébként is kedvező helyzetből várhatta a visszavágót, ahol

még nagyobb különbséggel, 4-1-re győzött, és ellentmondást nem tűrő, 6-1-es összesítéssel jutott tovább.

A portugálok mestere szerint azonban nem volt ekkora különbség a csapatok között.

– fogalmazott Sérgio Conceicao a lefújás után. „Magabiztosan vártuk a második meccset, nagyszerűen is kezdtünk, működött a taktikánk, megvoltak a helyzeteink, de valamiért képtelenek voltunk a kapuba találni.

Ehhez képest a Liverpool kis túlzással szinte négyszer találta el a kapunkat, és mind a négy gól lett. Ez persze mindent elmond arról a minőségről, amit képviselnek, de roppant bosszantó így kiesni.”

A portugál mester a szurkolókra is kitért. „Nem ezt érdemelte a fantasztikus közönségünk, de nincs miért szégyenkeznünk, ők is láthatták, hogy mindent beleadtunk.

Büszke vagyok a szurkolókra, a játékosaimra és a klubra is.”

A Porto ultráin nem múlt semmi, remek hangulatot teremtettek a Dragao Stadionba Forrás: AFP/Paul Ellis

A vendégek német mestere érthetően elégedetten értékelt. „A tavalyi elődöntősök közül

egyedül nekünk sikerült újra a legjobb négy közé jutni, erre már önmagában büszkék lehetünk.

Ami a meccset illeti, voltak jó periódusaink, még ha nem is sok, de a kulcspillanatokban rendkívül higgadtak voltunk, belőttük a helyzeteinket, az ilyen párharcokban pedig ez a legfontosabb.” Kloppot a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a Barcelona elleni elődöntőről is kérdezték. „Nagyon várom már az összecsapást, ez lesz az első alkalom, hogy tétmérkőzést vívok a katalánok ellen.

Portugáliában az első gólt Sadio Mané szerezte, aki az év helyzetét is kihagyta, ám ez is belefért a Liverpoolnak.

„Mivel az asszisztens egyből jelzett, időm sem volt örülni a gólnak, én is azt hittem, hogy lesen álltam az átadás előtt, de szerencsére a videobíró máshogy látta az esetet. Boldog vagyok a találat miatt, de a legfontosabb az, hogy bejutottunk az elődöntőbe, ezért jöttünk ide, és megcsináltuk. Nagyszerű érzés.” Értékelésében a szenegáli támadó is kitért az elődöntőre.

Nekünk most megadatott ez a lehetőség, pokolian nehéz lesz, de megpróbáljuk a saját játékunkat játszani, és legyőzni őket.”

Egy lelkes szurkolója már biztosan lesz az angoloknak, a korábbi walesi középpályás, az ellentmondást nem tűrő szereléseiről ismert

Robbie Savage ugyanis a jelek szerint nagy rajongója a csapatnak. Szerinte nemcsak a Barca elleni párharcot, de a BL-t is megnyeri Jürgen Klopp legénysége.

Hogy a végén ki örülhet majd, azt szinte lehetetlen lenne megjósolni, az mindenesetre csupán

harmadszor fordult elő a BL történetében, hogy három csoportmásodik jutott az elődöntőbe:

a Liverpoolt a PSG, az Ajaxot a Bayern, a Tottenhamet pedig a Barcelona előzte meg a sorozat első szakaszában.

A legrangosabb európai kupasorozat most egyhetes pihenőre vonul, április 30-án és május 1-jén azonban jön az elődöntők első felvonása: Barcelona-Liverpool és Tottenham-Ajax mérkőzésekkel.