Kikapott a Haladás Debrecenben

HORVÁTH Ferenc, Haladás
Debrecen, 2019. április 20. Horváth Ferenc, a Haladás vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Debreceni VSC - Szombathelyi Haladás mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2019. április 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Szombat délután öt mérkőzést rendeztek a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában: Az Újpest gólnélküli döntetlent játszott a Budapest Honvéddal a Szusza Ferenc Stadionban. A Puskás Akadémia hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Mezőkövesdet, míg a kiesés elől menekülő Diósgyőr 1-0-ra legyőzte a Paksot Miskolcon. Az MTK Budapest 1-0-ra kikapott a Kisvárdától az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, míg az utolsó Haladás sorozatban három megnyert meccs után Debrecenben kapott ki 2-1-re, így Horváth Ferenc csapata négy fordulóval a vége előtt hét pontra került a bennmaradást érő 10. helytől. 

A harmadik helyre hajtó együttesek közül kettő éppen egymással csapott össze a Szusza Ferenc Stadionban: a 46 ponttal bronzérmes pozícióban álló Újpest a 40 pontos, ötödik Honvédot fogadta. A kupaelődöntős kispestiek a bajnokságban hullámvölgybe kerültek, az elmúlt öt fordulóban egyszer nyertek, és abban a tudatban léptek pályára Újpesten, hogy ha kikapnak, vélhetően már csak a Magyar Kupa-szerepléssel marad esélyük a nemzetközi kupaindulás kivívására.

Az újpestiek kezdték jobban a meccset, a 13. percben megszerezhették volna a vezetést, de Zsótér Donát 25 méteres szabadrúgását Gróf Dávid lábbal kirúgta. Négy perccel később a Honvéd is veszélyeztetett. A góllövőlistát vezető Holender Filip éles szögből kapura lőtt egy szabadrúgást, de a labda az oldalhálóban kötött ki.

A 22. percben Holender ugrott ki ziccerben, de a kispesti támadó a kifutó Pajovic mellett a kapu mellé lőtt.

Gróf Dávidnak nem sok dolga akadt a első félidőben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A folytatásban a hazaiak birtokolták többet a labdát, de nem tudtak mit kezdeni a vendégek zárt védekezésével.

A második félidő Honvéd-ziccerrel indult.

Eke Uzoma bal oldali beadására Szendrei Norbert érkezett a hosszú oldalon, azonban a 19 éves játékos lyukat rúgott a kapu torkában.

Az 57. percben még ennél is nagyobb helyzetet hagytak ki a kispestiek.

A tunéziai válogatott Anis Ben-Hatira lépett ki ziccerben, ki akarta cselezni az újpesti kapust, de megbotlott a saját lábában, így Pajovic menteni tudott.

A második félidő első komoly újpesti lehetőségére a 73. percig kellett várni. Onovo átadása után Kovács Lóránt lőtt kapura 18 méterről, azonban a labda néhány centivel elkerülte a kapu jobb oldalát. Az utolsó 20 percben az újpestiek játszottak mezőnyfölényben, felívelésekkel és szélről belőtt labdákkal próbálkoztak, de nem tudtak a kispesti kapu közelébe kerülni, így maradt a gólnélküli döntetlen.

OTP Bank Liga, 29. forduló:
Újpest FC-Budapest Honvéd 0-0
Szusza Ferenc Stadion, 3884 néző, v.: Andó-Szabó
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Litauszki, Ristevski, Balázs B. - Kovács L., Onovo - Zsótér, Rácz (Nagy D., 64.), Beridze (Simon, 81.) - Traoré (Solomon, 82.)
Honvéd: Gróf - Batik, Lovric, Kálnoki Kis - Heffler, Szendrei, Fousseni (Banó-Szabó, 69.), Ben-Hatira (Májer, 81.), Uzoma - Danilo (Tischler, 89.), Holender
sárga lap: Pauljevic (44.), Balázs B. (53.), Traoré (78.), illetve Fousseni (19.)

Otthon tartotta a három pontot a Debrecen, miután 2-1-re legyőzte a sereghajtó Haladás együttesét.

Egyik csapat sem kezdte túl nagy iramban a mérkőzést, helyzetek nélkül, többnyire mezőnyjátékkal teltek a percek. A DVSC tíz perccel az első játékrész vége előtt egy pontrúgást követően Szatmári fejesével szerzett vezetést.

A második félidőben támadóbb szellemben lépett pályára a Haladás. A vendégek többször el is jutottak a debreceniek tizenhatosáig, ám rendre rossz megoldást választottak, így gólszerzési esélyük nem volt. A hazaiak Bódi büntetőből szerzett góljával növelték előnyüket. A Haladás Ivanov lövésével szépített, igaz, ehhez a debreceni kapus, Nagy Sándor óriási hibája is kellett.

A szombathelyiek pár perccel később akár egyenlíthettek is volna, de Ofosu lövése után a labda a kapufát találta el. A szombathelyiek három győztes mérkőzést követően kaptak ki ismét.

Debreceni VSC-Szombathelyi Haladás 2-1 (1-0)
Debrecen, 3600 néző, v: Bogár
Debreceni VSC: Nagy S. - Bényei, Szatmári, Pávkovics, Barna - Damásdi, Jovanovic (Csősz, 61.), Haris, Bódi - Szécsi (Varga K., 77.), Takács T. (Zsóri, 62.)
Szombathelyi Haladás: Király - Habovda, Jagodics, Németh Mil., Mohl - Dausvili , Golodjuk (Ofosu, 57.) - Bamgboye (Gaál, 73.), Rui Pedro, Ivanov - Rabusic (Priskin, 58.)
gólszerzők: Szatmári (35.), Bódi (64., 11-esből), illetve Ivanov (76.)
sárga lap: Jovanovic (45.), illetve Daushvili (64.)

A Diósgyőr 1-0-ra legyőzte a mérkőzés nagy részében emberhátrányban játszó, vendég Paksot.

Kezdetben mindkét csapat a biztonságra törekedett, a kapuk nem forogtak veszélyben. Aztán a meccs első helyzetét gólra váltották a hazaiak, akik néhány perc múlva emberelőnybe is kerültek, miután Könyves két percen belül kétszer is sárga lapot érően szabálytalankodott.

A létszámfölénybe került Diósgyőr innentől kezdve irányította a játékot, a szünetig többször is lehetősége volt megduplázni előnyét, bár nem élt vele.

A második félidőben volt ugyan egyenlítési lehetősége a Paksnak, de többnyire a házigazdák birtokolták a labdát, és veszélyes helyzeteket alakítottak ki, bár újabb gólt már nem sikerült szerezniük. A hajrában leginkább már csak az eredmény tartására törekedtek.

A kiesés ellen küzdő miskolciak ezzel megszakították négymeccses nyeretlenségi sorozatukat, a Paks viszont immár hét találkozó óta nem tud győzni, ráadásul egymás után ötödik mérkőzésén volt gólképtelen. A tolnaiak így közel kerültek a kieső zónához.

Diósgyőri VTK-Paksi FC 1-0 (1-0)
Miskolc, 3269 néző, v.: Iványi
Diósgyőri VTK: Antal - Polgár, Brkovic, Tamás M. - Sesztakov, Szabó B., Márkvárt, Hasani, Juhar (Korbély, 79.) - Vernes (Mihajlovic, 68.), Prosser (Tóth B., 91.)
Paksi FC: Nagy G. - Kővári, Bobál, Kesztyűs (Cseke, 80.), Szabó J. - Windecker, Egerszegi, Papp K. (Kecskés, 73.) - Bartha (Simon A., 59.), Könyves, Hahn
gólszerző: Prosser (27.)
kiállítva: Könyves (36.)
sárga lap: Vernes (57.), Tamás M. (62.), Brkovic (88.), illetve Könyves (34., 36.), Kesztyűs (51.), Bobál D. (77.)

A Puskás Akadémia 1-0-ra legyőzte a vendég Mezőkövesdet.

Az első félidőben mindkét együttes jóval nagyobb hangsúlyt fektetett a védekezésre, mint a támadásra, ennek megfelelően javarészt unalmas mezőnyjátékkal telt az idő. Az első 45 percben igazán nagy gólszerzési lehetőség egyik fél előtt sem adódott, így a szünetre gól nélküli állásnál vonultak el a csapatok.

Fordulás után annyiban változott a játék képe, hogy a kövesdiek kerültek mezőnyfölénybe, ez azonban meddőnek bizonyult, mert gólt változatlanul nem tudtak szerezni. Felcsúti részről viszont Knezevic egy váratlan megindulás és egyéni akció végén megszerezte a vezetést a hazaiaknak, akik ezt az előnyt a lefújásig sikeresen megőrizték.

A vendégek sorozatban negyedik, idegenben egymás után második vereségüket szenvedték el Felcsúton, a hazaiak pedig két bajnoki óta veretlenek.

Puskás Akadémia - Mezőkövesd-Zsóry FC 1-0 (0-0)
Felcsút, v: Vad II
Puskás Akadémia: Hegedűs L. - Szolnoki, Hegedűs J., Hadzsiev, Nagy Zs. - Szakály P., Mioc, Urblík (Poór, 60.), Sós (Spandler, 80.) - Arabuli (Vega, 61.), Knezevic
Mezőkövesd: Szappanos - Eperjesi, Pillár, Katanec, Szalai A. - Szeles (Vajda, a szünetben), Iszlai - Cseri (Pekár, 75.), Meszhi, Moutari - Drazic (Koszta, 75.)
gólszerző: Knezevic (71.)
sárga lap: Nagy Zs. (85.), illetve Meszhi (29.)

A Kisvárda vendégként 1-0-ra nyert az MTK ellen, ezzel harmadszor is legyőzte fővárosi ellenfelét.

Aktívabb volt a mérkőzés első húsz percében az MTK, többet támadott, de a Kisvárda stabilan védekezett, majd váratlanul meg is szerezte a vezetést, igaz, a gólt leshelyzet előzte meg, amit a partjelző nem vett észre.

A folytatásra sem változott a hazai csapat játéka, az MTK szép passzokkal gyakran eljutott a vendégek tizenhatosa környékére, az ívelések azonban nem jelentettek veszélyt.

A pihenőt követően a fővárosi együttes - melyben a szünetben két csere is volt - aktívabbá vált, kétszer helyzetbe is került, de Luiz Felipének, a vendégek kapusának csak az 56. percben kellett először védenie, és a későbbiekben sem akadt sok dolga. A Kisvárda viszont a hajrához közeledve többször is veszélyeztette az MTK kapuját, amikor tudta, taktikusan elöl tartotta a labdát és végül megszerezte a bennmaradás szempontjából értékes három pontot. Ezzel a tizedikről a kilencedik helyre lépett előre, míg az MTK maradt ugyan a hetedik, de pontszámban közelebb került a kiesőzónához.

A két csapat idénybeli előző két mérkőzésén is egyetlen gól esett.

MTK Budapest-Kisvárda Master Good 0-1 (0-1)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1819 néző, v.: Solymosi
MTK: Horváth L. - Katona, Pintér, Gengeliczki, Szelin - Vass Á. (Kanta, a szünetben), Vogyicska - Gera D., Bognár (Diallo, 68.), Schön - Lencse (Vass P., a szünetben)
Kisvárda: Felipe - Melnyik, Beriosz, Kravcsenko, Lukjancsuk - Lucas, Karaszjuk (Vári, 86.) - Gosztonyi (Hugo Seco, 66.), Cukalasz, Grozav - Horváth Z. (Negrut, 70.)
gólszerző: Horváth Z. (20.)
sárga lap: Gera D. (34.), illetve Cukalasz (30.), Lucas (61.), Karaszjuk (80.), Melnyik (84.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista