Társoldalunk:

Nemsokára eldől, melyik csapatnál folytatja Szalai Ádám

2019.04.23. 11:59

A Bundesliga történetének legeredményesebb magyar játékosa, Szalai Ádám a hétvégén meglőtte 50. gólját a német bajnokságban, majd hétfőn exkluzív interjút adott a Sport TV Germánia című műsorában. Ebben beszélt arról, mennyit jelent neki, hogy kilenc éve játszik Németországban, és 215 meccsen már 50 gólnál tart. A jövőjével kapcsolatban elárulta, heteken belül eldől, hol folytatja, a Hoffenheimnél vagy máshol. Ha távozik, az elsődleges célja továbbra is az, hogy maradjon a Bundesligában.

Szalai Ádám egykori csapata, a Schalke ellen fejjel talált be, az ötvenedik gólt a 215. Bundesliga-meccsén szerezte a csatár. 2010 januárjában debütált a sorozatban a Mainz színeiben, és áprilisban lőtte első gólját ugyanabban az évben. Ez már több mint 9 év. Sokszor elgondolkozom ezen. Nem biztos, hogy pont azért, mert 50 gólt szereztem, hanem a több mint 200 mérkőzés, a nehézségek, a sérülés miatt is, és azért, mert be tudtam kerülni a válogatottba a Bundesligában nyújtott teljesítményem miatt. Ezekre az ember mindig visszagondol, úgyhogy valamilyen szinten igen, büszke vagyok arra, hogy ennyi ideje itt tudok lenni– nyilatkozta a Sport TV-nek. Elárulta, ha kedvenc Bundesliga-gólt kellene mondania, most a legutóbbit emelné ki, ez nagyon kedves számára, és persze az első, amit anno a Dortmund ellen lőtt.

„A jövőmmel kapcsolatban jelen pillanatban még nem tudok semmi biztosat mondani, pár hétbe még beletelik majd, amíg biztos választ tudok arra adni, hol fogom folytatni. Azt, hogy mi van a szerződésben, csak én tudom és a Hoffenheim, úgyhogy erre most nem kívánok reagálni. Biztos vagyok benne, hogy pár héten belül ez tisztázódni fog, és akkor" – felelte arra a kérdésre, hogyan tovább.

László Csaba, a Sport TV szakértője a Germániában elárulta, hogy anno a Real Madrid Castillától szerette volna a skót Heartshoz szerződtetni Szalait, de az üzlet nem jött össze. A szakértő felvetette, hogy a szigetországi futball és a Premier League passzolna Szalai játékstílusához, erre így reagált a csatár a Germániában:

„Minden profi játékos szeretne a Premier League-ben játszani, azonban a karrierem úgy alakult, hogy ennyi ideje itt vagyok a Bundesligában, ezért az elsődleges célom az lesz, hogy maradni tudjak a Bundesligában. Ha pedig ez nem történik meg, akkor megnézzük, milyen lehetőségeink vannak."

Azt is elmondta, hogy az a variáció nem merült fel, hogy esetleg Lipcsében csatlakozzon Willi Orbanhoz és Gulácsi Péterhez, illetve jelenlegi edzőjéhez, Julian Nagelsmannhoz, aki nyáron átveszi az RB Leipzig kispadját.

Maximálisan arra koncentrálok, hogy a topligákban tudjak maradni, és a legmagasabb szinten tudjak továbbra is játszani, és az elsődleges opció mindenképpen az, hogy Németországon belül, a Bundesligában tudjam folytatni.

A Hoffenheim céljairól is beszélt, jelenleg hatodik helyen áll a Hoffenheim 51 ponttal, a negyedik Frankfurtnak 53 pontja van: „Oda szeretnénk érni a BL-t érő negyedik helyre. Ma este Wolfsburg-Frankfurt (hétfőn este, 1-1 lett a végeredmény – a szerk.), jövő héten mi fogadjuk a Wolfsburgot. A cél az, hogy odajussunk a negyedik helyre. Illetve, ha ez esetleg nem sikerül – bár ebbe bele sem szeretnék gondolni –, akkor mindenképpen az, hogy az EL-t érő helyen végezzünk."

Szalai Ádám 50-szer ünnepelhetett gólt a BundesligábanForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Nyilatkozott a magyar válogatott csatára Dárdai Pálról is: „Az edzők szerepe talán még nehezebb, mint a labdarúgóké, hiszen, ha a csapat nem működik, mindig az edzőt veszik elő. Palinak nagyon jó évei voltak, és egy nagyon stabil Herthát tudott összerakni, évről évre nagyon stabil teljesítményt tudtak nyújtani. Biztos vagyok benne, hogy lesz lehetősége, és válogathat majd az ajánlatok közül."

A Hoffenheim új vezetőedzője, az eddigi másodedző, Alfred Schreuder lesz 2019 nyarától. A holland szakemberről is ejtett pár szót Szalai: Az elmúlt hetekben egyeztettem vele, beszéltünk is a jövőről, teljesen nyílt a kommunikáció kettőnk között. Heteken belül el fog dőlni, hogy ő lesz-e a vezetőedzőm, vagy esetleg máshol folytatom.

Alapítványáról, a Játékidő Alapítványáról is ejtett pár szót: „Szerintem egyértelmű, miért csinálom. Annyian vannak, akik rászorulnak a segítségre, akik nem olyan szerencsések esetleg az életben, mint mi. Ezért nekem ezek a pillanatok nagyon fontosak, és hihetetlen erővel tölt el, amikor másoknak segíthetek. A nehéz pillanatokban visszagondolok ezekre a dolgokra, hogy esetleg, amikor a 49. gólnál leragadok, és heteken keresztül idegeskedek, hogy nem jön össze az ötvenedik, akkor rájövök, hogy vannak ezeknél nagyobb problémák is."