Bundesliga-csapat vezetőedzője lehet Lőw Zsolt

Final training RB Leipzig Sports soccer FOOTBALL EUROPA LEAGUE san lsn Trainer Fußball
04 April 2018, Germany, Leipzig: RB Leipzig coaches Ralph Hasenhuettl (r) and assistant coach Zsolt Loew arrive at their last training session before RB Leipzig plays Olympique Marseille in a Europa League match on Thursday. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Német lapértesülések szerint Lőw Zsolt tűnik a legkomolyabb esélyesnek a Bundesligában egy hónap múlva jó eséllyel kiesési osztályozót vívó Vfb Stuttgart kispadjára. Vagyis, ha a Stuttgart bennmarad, Dárdai Pál berlini távozása után jövőre is lehet magyar vezetőedző a Bundesligában. 

A Stuttgarter Nachrichten című lap terjedelmes cikkben taglalja a nagy bajban lévő sváb csapat lehetőségeit. Az biztos, hogy a hét elején kinevezett Nico Willig csak ideiglenes megoldás, és a szezonból hátralévő négy bajnoki, illetve minden bizonnyal két osztályozó mérkőzés (a Stuttgart előnye három pont a már kieső helyen álló Nürnberggel szemben, a hátránya pedig hat pont a még bennmaradó helyen lévő Schalke mögött) után megköszönik a munkáját. A februárban kinevezett sportigazgató, Thomas Hitzlsperger gőzerővel keresi az új edzőt, a listája első helyén pedig Lőw Zsolt neve szerepel.

Lőw Zsolt (balra) lehet a Bundesliga következő magyar edzője – feltéve, hogy nem esik ki a Stuttgart Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A 39 éves szakember jelenleg Thomas Tuchel másodedzője a Paris Saint-Germainnél, azonban a páros helye nem életbiztosítás, miután a csapat idén is kellemetlenül korán, a nyolcaddöntőben búcsúzott a Bajnokok Ligájától. Lőwnek azonban már van megfelelő tapasztalata úgy edzőként, mint a Bundesliga világában, ahol játékosként nyolc idényt töltött el a Cottbus, a Hoffenheim és a Mainz focistájaként. A RedBull Salzburgnál és az RB Leipzignél, pláne a PSG-nél pedig a felnőtt csapatok melletti munkába is beletanulhatott.

Mások mellett felmerült a neve a Herthát sok-sok éven át másodedzőként szolgáló, és eredendően sváb Rainer Widmayernek, és a Bayern szakmai stábjában dolgozó Hermann Gerlandnak is. Az első számú kiszemelt azonban mindeddig a LASK Linz vezetőedzője, Oliver Glasner volt – amíg alá nem írt a Vfl Wolfsburghoz. Most már azonban Lőw Zsolt a posztra leginkább esélyes, akit július 1-re várnak Stuttgartba az első tárgyalásokra. Hitzlsperger mindenki számára világossá tette: hosszú távra keresnek edzőt, méghozzá olyat, aki meg tud felelni a klub magas elvárásainak.

Lőw már csak azért is kedves választás lenne sok stuttgarti szurkoló szemében, miután nem titkolja, sőt büszke rá, hogy amit a szakmáról tud, azt nagyrészt attól a Ralf Rangnicktól tanulta, aki ifi játékosként, majd előbb a fiatalok, később pedig az első csapat edzőjeként is megfordult Stuttgartban. Rangnick vitte 2006-ban Lőwöt az akkor még harmadosztályú Hoffenheimhez, amelyikkel együtt jutottak fel az élvonalba, később pedig dolgoztak együtt Salzburgban és Lipcsében is.