Vágólapra másolva!
A magyar U17-es fociválogatott ősszel mindhárom mérkőzését megnyerte a selejtezőkörben, majd a hazai rendezésű elitkört két sikerrel és egy vereséggel zárta, így kijutott az írországi Európa-bajnokságra, ahol Portugáliával, Izlanddal és Oroszországgal együtt a C csoportba került. A játékosok bizakodva várják a tornát, amelyen az elsődleges célkitűzés a negyeddöntőbe jutás.

Az Európa-bajnokságra 18 mezőnyjátékos és 2 kapus nevezhető, de a torna során lehetőség van egy kapus cserélésére, ezért a 18 mezőnyjátékos mellett mindhárom kapus elutazik a csapattal Írországba. Az egyik közülük az Illés Akadémia kiválósága, Hegyi Krisztián, aki az Origónak elmondta, hogy nem szabad feltartott kézzel kimennie egyik riválisa ellen sem a pályára a magyar válogatottnak.

„Szeretnénk továbbjutni a csoportból, amely igazán komoly cél, de egyáltalán nem tartom lehetetlennek, hogy elérjük. A portugálokat tartom a legerősebbnek a csoportriválisaink közül, de mind a három ellenfelünk nagyon erős.

Nem szabad úgy kimennünk a pályára, hogy esélyünk sincs" – mondta a kapus,

aki hozzátette, hogy most az az egész felhajtás új dolog körülöttük, amelyet próbálnak maximálisan kiélvezni. Elmondás szerint a helyén kell tudni ezt is kezelni, mivel egy esetleges kudarc után már nem biztos, hogy annyira jó lesz akár nyilatkozni is.

például gyakran vannak még gondok a helyezkedéssel, sokszor túl mélyen vagyok, vagy éppen túl közel a csapathoz. Erre jobban oda kell figyelnem" – tért ki arra Hegyi, hogy miben tartja magát jónak, és min kell még dolgoznia a jövőben.

Hegyi Krisztián az Eb-n is lehúzná a rolót Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az első komoly tornámra készülök. Minden meccsen a legjobbját akarja nyújtani az ember, de

ilyenkor kétszáz százalékban ott kell lenni fejben.

Teljesen más mérkőzések várnak most ránk, mint például amit egy-egy magyar bajnokin megszoktunk. Ennek ellenére úgy érzem, hogy van már annyi találkozó a csapatban, hogy nem lesz gond azzal, hogy egy Eb-n is a legjobb teljesítményünket tudjuk hozni" – zárta a szavait a 16 éves játékos.

A mieink a portugál, az izlandi és az orosz válogatottal kerültek egy csoportba az Eb-n, ellenük szállunk harcba a negyeddöntőbe jutást érő első két helyért. Ebben pedig nagy segítségére lehet a belga KRC Genknél légióskodó Németh András, aki elsősorban a góljaival hívhatja fel magára a figyelmet.

„Érdekes megélni a megnövekedett figyelmet a válogatott iránt. Szerencsére van egy ember a csapatnál, aki ebben nagy segítségünkre van. Akár például a nyilatkozat terén, vagy, hogy egyáltalán miként álljunk ehhez az egészhez.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egymásban erősítsük a pozitív gondolatokat, a szerénységet"

– kezdte az Origónak a támadó, aki arról is beszélt, hogy mivel tűnhet ki az Eb-n.

Németh András sokat fejlődött a légiós évek alatt Fotó: Polyák Attila - Origo

„Támadó szellemű játékos vagyok, aki nagy hangsúlyt helyez a technikára. Szeretek cselezni, de akkor sem esek kétségbe, ha elől a labdát kell megtartanom. Igazából a támadó szekcióban bárhol tudok játszani, ez nagy erősségem lehet a jövőben."

Bár még csak 16 éves, már három éve Belgiumban légiós, így felvetődött a kérdés, hogy miben más az ottani légkör.

„13 éves koromban kerültem ki Belgiumba, egy évvel később pedig egy tavaszi táboron keresztül Genkbe. Jelenleg az U18-as csapat tagja vagyok. Érdekes, hogy

nem elsősorban az edzésekben látom a különbséget, sokkal inkább a bajnokság iramában. Belgiumban gyorsabbak, erősebbek a játékosok,

így fel kell venni a tempót, ha az ember érvényesülni szeretne. Persze az elején nem könnyű a beilleszkedés, de nagyon megéri már fiatalon légiósnak állni. Szerencsés vagyok, mert a szüleim kint voltak velem, segítettek mindenben" - árulta el Németh, aki természetesen a magyar válogatott esélyeiről is ejtett pár szót.

Az edzésekre itthon sem lehet panasz Fotó: Polyák Attila - Origo

már az összetartás előtt próbáltam erre koncentrálni. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, ez az elsőleges cél. Nem tudom ki a legerősebb a csoportban, meccsről meccsre fogunk felkészülni, és meglátjuk. A portugálokkal már játszottunk, akkor gólnélküli döntetlen lett az eredmény, az oroszokkal és az izlandiakkal viszont még soha nem találkoztunk. Egyelőre a portugálokból készülünk, aztán majd jöhet a többi feladat. Az első meccsig még sok taktikai edzés lesz, kielemezzük az ellenfeleket, utána pedig próbálunk minden mérkőzésen maximumot nyújtani" – zárta a gondolatit a válogatott egyik nagy erőssége.

A magyar U17-es válogatott eddigi menetelésének az egyik, ha nem a legnagyobb hőse az MTK támadója, Zuigéber Ákos, aki előbb Norvégia ellen a 90. percben döntötte el a meccset, majd Bosznia-Hercegovina ellen is az ő találatával nyert a csapat 1-0-ra az elitkörben, és harcolta ki az Eb-szereplést.

„Örülök neki, hogy az én góljaimnak is köszönhetően jutott ki az Eb-re a válogatott, de

a foci nem egy emberről szól, igazi csapatmunka volt ez a siker.

Nem könnyű feldolgozni, az volt a legfontosabb, hogy a földön tudjak maradni. Ez nem csak rám vonatkozik, hanem az egész csapatra. Szép, hogy kijutottunk az írországi tornára, de nem szabad elszállni magunktól, mivel itt van előttünk a következő feladat. Az egész ország elvárja tőlünk, hogy ezt a szintet is megugorjuk,

– mondta az Origónak az MTK játékosa. Hozzátette: nagyon jó érzés, hogy ilyen fiatalon ennyi ember kíváncsi rájuk. Nem mindig könnyű feldolgozni, de profi labdarúgókká szeretnének válni, így ezt is meg kell tanulni, a jó és a rossz oldalaival együtt." És hogy milyen játékos az U17-es hős?

Zuigéber Ákos ünnepli a gólját Forrás: mlsz.hu

„Gólerős focistának tartom magam, aki mindkét lábbal veszélyes tud lenni a kapura, illetve a gyorsaságomat tudnám még kiemelni. Írországban pedig mindenkinek szeretném bizonyítani, hogy ezek nem csak szavak" – árulta el Zuigéber Ákos, aki az Eb-célokról is beszélt.

„Az egész csapat nevében mondhatom, hogy

az elsődleges elvárás a csoportból továbbjutni.

Portugáliával már játszottunk, a másik két csapatot még nem ismerjük olyan jól, de fel fogjuk Oroszországot és Izlandot is térképezni. Ha mindenki odateszi magát, akkor továbbjuthatunk a csoportból és kvalifikálhatjuk magunkat a brazíliai világbajnokságra."

Zuigéber Ákostól várhatják a magyar szurkolók a gólokat Fotó: Polyák Attila - Origo

A kontinensviadalon 16 válogatott hét stadionban méri össze tudását május 3. és 19. között. Mind a négy csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe. A tornán a csapatoknak lehetőségük lesz kivívni a szereplést a brazíliai világbajnokságra, ahová Európa legjobb öt együttese jut ki.

A magyar U17-es fociválogatott Eb-kerete:

Kapusok: Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (DVTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Mönchengladbach)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)
Támadók: Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigéber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

A válogatott Eb-programja (magyar idő szerint):

Május 4., szombat:
Magyarország-Portugália, 20.00, UCD Bowl, Dublin
Május 7., kedd:
Izland-Magyarország, 13.00, Whitehall Stadium, Dublin
Május 10., péntek:
Oroszország-Magyarország, 18.00, Regional Sport Centre, Waterford