A vb kedvéért sem tér vissza a válogatottba az aranylabdás focista

Horizontal
Lyon's Norwegian forward Ada Hegerberg (L) fights for the ball against Chelsea's English defender Millie Bright during the Women UEFA Champions League semi-final football match Lyon vs Chelsea, on April 21, 2019 at the Parc Olympique Lyonnais stadium in Decines-Charpieu, central-eastern France. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem lesz ott a norvég válogatottban Ada Hegerberg a nyári franciaországi női labdarógó-világbajnokságon.

Martin Sjögren, a norvég női futballválogatott szövetségi kapitány megnevezte a június 7. és július 7. közötti tornán résztvevő játékosokat, a névsorban pedig nem szerepel a csapat legnagyobb sztárja, a 2018-a Aranylabda-győztes, Ada Hegerberg. A Lyonnal háromszoros BL-győztes (a negyedikért május 18-án, a budapesti Groupama Arénában a Barcelona ellen pályára lépő) klasszis még 2017-ben mondta le a válogatottságot, amikor kijelentette, úgy érzi, nem tisztelik hazájában a női focistákat.

Ada Hegerberg (fehérben) csak a klubjára, az Olympique Lyonra koncentrál Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Hegerberg azóta nyugodt szívvel visszatérhetett volna a nemzeti csapatba, az az ügy, ami miatt lemondta a szereplést, ugyanis hetekkel később megoldódott: a férfi válogatott tagjai lemondtak jövedelmük egy jelentős részéről, így a skandináv országban – ahol egyébként 1976-ig elismerni sem voltak hajlandóak a női labdarúgást – a világon elsőként keresnek ugyanannyit a két nem válogatott játékosai. Kereset alatt itt a szövetség által kötött reklámszerződésekből befolyó pénzek elosztását kell érteni, ami éves szinten azóta mind a nőknél, mint a férfiaknál 6 millió norvég korona, azaz kb. 200 millió forint).

Ada továbbra is úgy érzi, hogy nem volt nehéz meghozni a döntést, eközben a Paris Saint-Germainben játszó testvére, Andrine ott lesz a világbajnokságon.

"Edzőként azokkal kell foglalkoznunk, akik dolgozni akarnak a csapatért, Ada pedig nem akar. Mi ezt tiszeletben tartjuk" – zára rövidre Sjögren a Hegerberg-kérdést.