NB I: A másodosztály felé zuhan az MTK és a Haladás

Új Hidegkuti Nándor Stadion, MTK
Brüll Alfréd nélkül talán nem is lenne MTK
Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I 31. fordulójában folytatódott a kiesés ellen küzdő csapatok drámai harca. A Haladás a 93. percig 1-0-ra vezetett a Paks ellen, de a tolnai csapat egyenlített, így Horváth Ferenc együttese nehéz helyzetbe került. Hazai pályán a Mezőkövesd ellen 1-0-s vereséget szenvedett az MTK, amely megindult az NB II felé. A Kisvárda és a Diósgyőr viszont nem akar a következő szezonban a másodosztályban játszani. Előbbi a Debrecen ellen idegenben győzött 3-1-re, míg a DVTK hazai pályán nyert 2-1-re a már biztos ezüstérmes MOL Vidi ellen. A Puskás Akadémia 2-2-t játszott a Honvéd ellen. A 7. és 11. (még kieső) helyezettek között 2 pont a különbség.

A 31. forduló eredményei:

Diósgyőr-MOL Vidi 2-1
MTK-Mezőkövesd 0-1
Haladás-Paks 1-1
Puskás Akadémia-Honvéd 2-2
Debrecen-Kisvárda 1-3

Diósgyőr-Videoton 2-1

A kontrából született gyors hazai gól után a vendégek irányították a játékot, amely jobbára a Diósgyőr térfelén folyt. A félidő közepétől a Vidi több teret engedett ellenfelének, ezzel együtt egyik kapu előtt sem alakult ki igazán veszélyes helyzet, egyszer azonban – Futács 17 méteres lövése után – a kapufa segítette ki Antalt. A fordulást követően, egy szöglet után gyorsan ledolgozták hátrányukat a székesfehérváriak, majd a folytatásban kiegyenlített küzdelmet láthatott a közönség. Mindkét oldalon akadtak lehetőségek, majd a hajrához közeledve ismét a házigazdák jutottak vezetéshez. A záró negyedórában a Diósgyőr – amely az utolsó percekre a második sárga lapját begyűjtő Szabó Bence kiállítása miatt emberhátrányba került – jobbára már csak az eredmény tartására törekedett, s végül sikerrel járt.

Diósgyőri VTK - MOL Vidi FC 2-1 (1-0)
gólszerzők: Hasani (5.), Márkvárt (73.), illetve Stopira (50.)
sárga lap: Karan (20.), Szabó B. (68., 85.), Brkovic (87.), illetve Milanov (66.)
kiállítva: Szabó B. (85.)

Debrecen-Kisvárda 1-3

Hamar, a kilencedik percben vezetéshez juthatott volna a hazai együttes, Szécsi fejesénél azonban a keresztléc mentett. A folytatásban kiegyenlített játékot láthatott a közönség, mindkét csapat vállalta a támadójátékot, így itt is, ott is adódtak lehetőségek. A DVSC a félidő hajrájában egy szép Szécsi-lövés után szerezte meg a vezetést. A szünet után nem sokat kellett várni a vendégek egyenlítő találatára, Grozav a Gosztonyi lerántásáért megítélt büntetőt magabiztosan értékesítette. A román játékos később újabb gólt szerzett, sőt a hosszabbításban megszületett a harmadik kisvárdai gól is, így a kiesés elől menekülő együttes elvitte a három pontot a harmadik helyre pályázó hazaiaktól.

Debreceni VSC-Kisvárda Master Good 1-3 (1-0)
gólszerzők: Szécsi (40.), illetve Grozav (55., 74., az elsőt tizenegyesből), Horváth Z. (95.)
sárga lap: Ferenczi (55.), Kusnyír (85.), illetve Beriosz (50.), Felipe (67.), Karaszjuk (76.), Cukalasz (90.)

MTK-Mezőkövesd 0-1

A fővárosi csapat sorozatban a negyedik mérkőzésén szenvedett 1-0-s vereséget, összesen pedig egymás után az ötödik bajnokiján maradt alul. A Mezőkövesd megszakítás nélkül négy elveszített mérkőzés után ünnepelhetett ismét győzelmet idegenben, ezzel pedig bebiztosította az élvonalbeli tagságát. Az MTK tíz perccel a kezdés után vette át az irányítást, de támadásait nem tudta lövésekkel befejezni, így a vendégek kapujára nem jelentett veszélyt. A 30. percben Szelint sérülés miatt veszítette el a házigazda csapat, a kényszerű csere pedig megtörte a lendületét. A mezőkövesdiek kijöttek a szorításból, és sarokrúgásokat követően még helyzetük is adódott. Gól azonban nem született. A fordulás után szinte azonnal megszerezte a vezetést a Mezőkövesd:

Cseri beadása után Pekár lőtte estében a kapuba a labdát.

A folytatásban a hazaiak mezőnyfölényt harcoltak ki, a helyzetek viszont elmaradtak. A fővárosi kék-fehérek a stabilan védekező mezőkövesdi védelmet nem tudták feltörni, így a tavaszi szezonban már az ötödik hazai vereségüket szenvedték el.

MTK Budapest-Mezőkövesd Zsóry FC 0-1 (0-0)
gólszerző: Pekár (50.)
sárga lap: Kulcsár (66.), Kanta (75.), Katona (81.), Lencse (86.), illetve Katanec (14.), Meszki (16.), Vajda (61.)

Haladás-Paks 1-1

A vasiak rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, ugyanis két körrel a vége előtt öt pont a hátrányuk a bennmaradást jelentő, tizedik helyen álló MTK Budapesttel szemben.

A paksiak viszont nagyon fontos pontot mentettek történetük négyszázadik élvonalbeli meccsén, mivel így két pont maradt az előnyük a kieső helyen álló Diósgyőr előtt.

A mérkőzés első felében valamelyest a Haladás futballozott mezőnyfölényben, lehetősége is volt a vezetés megszerzésére, de nem élt vele. A paksiaknak kényszerű cserét kellett végrehajtaniuk, mivel Papp és Golodjuk összefejelt, utóbbit pedig nyakmerevítővel és vérző fejjel vitték le a pályáról. Az egyaránt bennmaradásért küzdő csapatok alapvetően óvatosan szőtték támadásaikat, komoly helyzetük viszont csak a szombathelyieknek volt, akik a játékrész végén nyomás alatt tartották a vendégkaput, de nem tudtak előnyt szerezni. A folytatásban is a biztonságra helyezték a hangsúlyt az együttesek, továbbá ugyanúgy szinte csak a Haladás előtt adódott gólszerzési lehetőség, de az sem gyakran. A hazaiak aztán a Lenzsér kezezése után megítélt büntetőből Priskin révén előnybe kerültek. A paksiak hátrányban sem tudtak újítani, így a Haladás biztosan őrizte minimális előnyét, de az utolsó pillanatban Remili szögletből csavart a kapuba, aminek köszönhetően csapata rendkívül fontos pontot mentett, míg a Haladás reménytelennek tűnő helyzetbe került.

Szombathelyi Haladás-Paksi FC 1-1 (0-0)
gólszerzők: Priskin (65., tizenegyesből), illetve Remili (92.)
sárga lap: Németh Mi. (37.), Mohl (52.), Holdampf (78.), illetve Fejes (45+3.), Windecker (56.), Lenzsér (63.)

Puskás Akadémia - Honvéd 2-2

A kiesés elől menekülő Puskás Akadémia kezdte aktívabban a találkozót, Nagy Zsolt előbb kapufát lőtt, majd egy rossz felszabadítás után megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést. A bronzéremre és a nemzetközi kupaszereplésre hajtó Honvédot láthatóan megbénította a bekapott gól, továbbra is a hazaiak voltak veszélyesebbek. A félidő végéhez közeledve Josip Knezevic tizenegyesből növelte a felcsúti előnyt, ám a középkezdést követően Hegedűs János röviden hazafejelt labdájára lecsapott Holender Filip, és a kifutó kapus felett a kapuba emelt.
Fordulást követően negyedórával egyenlített a Honvéd: Tonci Kukoc bal oldali beadását Ivan Lovric fejelte a kapuba. Támadásban maradtak a fővárosiak, miközben a hazaiak erejéből csak távoli lövésekre futotta.

A meccs helyzetét a 76. percben Holender hagyta ki, amikor egyedül vihette kapura a labdát, kicselezte a kifutó kapust is, majd fölé emelt.

A találkozó végén mindkét együttes nagyot küzdött a győztes gólért, de egyik sem tudta megszerezni, így maradt az egyik félnek sem jó döntetlen.

Puskás Akadémia FC - Budapest Honvéd FC 2-2 (2-1)
gólszerző: Nagy Zs (9.), Knezevic (39. - 11-esből), illetve Holender (40.), Lovric (59.)
sárga lap: Vega (26.), Hegedűs J. (77.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista

A Ferencváros-Újpest találkozó 19.30-kor kezdődik.