Vágólapra másolva!
Hamarosan véget érnek az európai topligák idei küzdelmei, így többek között az is kiderül, kik indulhatnak majd a Bajnokok Ligája és az Európa-liga következő kiírásában. Meglepetésekből az olasz, a francia és a német élvonalban sem volt hiány, ám a spanyol La Ligában egész évben nagyszerűen teljesítő Getafe szárnyalása az összes közül kiemelkedik.  

A spanyol labdarúgó-bajnokságban kis túlzással már szezon előtt biztosra vehető, hogy

az első három helyen a Barcelona és a két madridi csapat, az Atlético és a Real végez majd,

a riválisoknak így főként a fennmaradó egy Bajnokok Ligája-indulást érő pozícióért, valamint az Európa-ligát jelentő 5., 6. és 7. helyért kell harcba szállniuk. A realitásokat és az erőviszonyokat nézve legtöbbször a Sevilla, a Valencia, az Athletic Bilbao, a Real Sociedad, vagy éppen az Espanyol verseng a nemzetközi kupaindulásért, idén viszont hatalmas meglepetésre egy kiscsapat hátát nézik a riválisok.

A Getafe ugyanis két fordulóval a bajnokság vége előtt 58 ponttal áll a 4. helyen,

három ponttal előzi meg a Sevilla-Valencia duót, és nyolcpontos előnnyel vezet a 7. helyen álló Bilbao előtt. Az Európa-liga-indulás tehát már biztosan megvan, egy ilyen szezon után azonban szeptembertől alighanem a BL-himnuszt szeretnék hallani a Coliseum Alfonso Pérez Stadionban.

A Getafe stadionjában a következő szezonban BL-meccseket rendezhetnek Forrás: www.stadiumguide.com

A kiscsapat remeklése igazi sikertörténet, elég csak azt a tényt rögzíteni, hogy

az együttes két évvel ezelőtt, a 2016/17-es szezont még a másodosztályban töltötte.

A La Liga 2-ben elért 3. hely, majd a feljutásért rendezett rájátszás megnyerése után az élvonalban 8. lett a csapat, ami már tavaly is erőn felüli teljesítménynek számított, ám mint idén kiderült, azt is lehetett fokozni.

Ahol minden meccs vérre megy

Két éve a Getafe az utolsó előtti helyen állt a másodosztályban. Spanyolország legszürkébb klubja a nyolcvancsapatos harmadosztályhoz is közel volt, amikor jött a megalkuvást nem tűrő, őrült és forrófejű José Bordalás, aki egy csapásra mindent megváltoztatott. Az 54 éves edzőt korábban nem tartották elég jónak az élvonalhoz, pedig úgy tűnik, különös gondolkodása és futballról alkotott képe a legmagasabb szinten is működik.

Azt megelőzően, bár sorozatban 12 évadon keresztül az első osztály tagja volt a csapat, főként a kiesés elöl menekült, legjobb esetben a középmezőnybe ért oda. A 2009/10-es szezon jelenti a kivételt,

a klub történetének legnagyobb sikerét elérve a 6. helyen zárt, így az Európa-liga selejtezőjében indulhatott.

A ciprusi APOEL-t legyőzve bejutott a csoportkörbe, ott viszont csak a dán Odensét tudta megelőzni, a Stuttgart és a Young Boys mögött harmadik lett, így búcsúzott a további küzdelmektől.

2010-ben a Getafe bejutott az Európa-liga csoportkörébe, most azonban ennél is nagyobb siker küszöbén áll Forrás: AFP/ImageForum/Dani Pozo

A Transfermarkt.com adatai szerint a mostani szezonban

a keretek értékét figyelembe véve a madridi alakulat csupán 14. a sorban a 94,50 millió eurós értékével,

többek között a Girona és a Leganés is megelőzi. Csak összehasonlításképpen: a két madridi topcsapat és a Barca játékosai nagyjából 1 milliárd eurót érnek, de a BL-ért a Getafével harcoló Valencia és Sevilla kerete is háromszor annyit ér, a költségvetésekről nem is beszélve.

Szavazzon!

Bejut-e a Getafe a Bajnokok Ligájába?

José Bordalás vezetőedző és futballistái azonban nem foglalkoztak a számokkal, az esélyekkel és a papírformával. A spanyol szakembert az élvonalba való feljutás után, 2016 szeptemberében nevezte ki a vezetőség – munkája azonban minden várakozást felülmúl.

José Bordalás minden várakozást felülmúl a Getaféval Forrás: NurPhoto/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

Bár az idei rajt nem sikerült olyan jól, az első 8 fordulóban csupán két győzelem volt a mérleg három döntetlen és három vereség mellett – az egyik siker, mondjuk a Sevilla ellen, ráadásul idegenben –, a folytatásban nagyszerű menetelésbe kezdett a csapat.

A hangsúly a kiegyensúlyozottságon volt, komoly hullámvölgy nélkül hozták ugyanis meccseiket, ráadásul idegenben és hazai pályán egyaránt jól teljesítettek

– mindkét összevetésben 5. helyen állnak a vonatkozó tabellán. Természetesen bravúrokra is szükség volt a remekléshez, a Real Madrid elleni hazai 0-0, a Real Sociedad, az Athletic Bilbao vagy a Sevilla újbóli legyőzése egyértelműen ebbe a kategóriába tartoznak.

David Soria védései is elengedhetetlenek voltak a Getafe remekléséhez az idei szezonban Forrás: AFP/Javier Soriano

A szervezett védekezés és a jó kapusteljesítmény adta az alapját a sikereknek, az Atlético mögött a második legkevesebb gólt kapta a Getafe (31),

David Soria pedig 13 meccsen óvta meg kapuját a góltól,

amellyel Jan Oblak (20) és Marc-André ter Stegen (16) mögött a harmadik helyen áll a La Ligában.

Mindez azonban kevés lett volna, ha elöl nem remekelnek a támadók,

Jorge Molina és Jaime Mata azonban hétről hétre egymást múlták felül: mindketten 14 gólnál járnak,

emellett Mata hat, Molina négy gólpasszt osztott ki a társaknak.

Jorge Molina és Jaime Mata Forrás: cadenaser.com

Most hétvégén a Nou Campba látogatnak a madridiak, ami alapesetben nem ígérkezik könnyű kirándulásnak, ha azonban abból indulunk ki, hogy

a már bajnok Barcelona számára semmilyen tétje nem lesz a meccsnek,

ráadásul a legutóbbi, Celta elleni bajnokira is a B csapatot küldte pályára Ernesto Valverde – ki is kaptak 2-0-ra –, bőven bizakodhat a pontszerzésben Bordalás csapata. Ha ez sikerül, akkor az utolsó fordulóban, a Villarreal elleni hazai bajnokin feltehetik a koronát idei teljesítményükre,

a BL-indulással pedig nemcsak történelmi sikert érnének el, hanem anyagilag soha nem látott lehetőségekhez juttatnák a klubot.