Vágólapra másolva!
A magyar csapat 3-2-re verte az orosz válogatottat az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokság pénteki játéknapján Waterfordban, így hibátlanul zárt a C csoportban, amelynek a folytatásban még nagy jelentősége lehet. A negyeddöntőben a spanyolok várnak a mieinkre. 

Preisinger Sándor szövetségi edző csoportgyőztes együttese mindkét mérkőzését megnyerte az orosz meccs előtt, így már biztos továbbjutóként várta a harmadik kört a C jelű négyesben a pont nélkül álló riválisa ellen.

A meccs azonban közel sem volt tét nélküli,

ugyanis a négy vesztes negyeddöntős közül a két legjobb játszik az ötödik helyért, ennek a rájátszásnak a nyertese is kijut a brazíliai világbajnokságra (negyeddöntős siker esetén automatikusan kijutna a magyar csapat az őszi vb-re).

A mérkőzés elején az oroszok voltak kezdeményezőbb, de nem alakultak ki helyzetek egyik oldalon sem. Az első lehetőség Jegor Sapovalov előtt adódott a 12. percben, de a támadó kiszorított szögből kapu mellé lőtt. Nem sokkal később a hangos magyar szurkolók a mieink első helyzetének tapsolhattak, de Szalay Szabolcs közeli lövését hárította az orosz kapus. A 20. percben viszont már tehetetlen volt a másik oldalon Megyeri Gábor,

Sapovalov 10 méterről a bal alsó sarokba lőtte a labdát.

A kapott gól után váltott a magyar válogatott, főleg Szalay volt elemében, de Ilja Kupcov jól állta a sarat. A 33. percben viszont összejött az egyenlítés,

Németh András a szép szólója végén 20 méterről lőtt a bal sarokba.

Hat perccel később újra megszerezhette volna a vezetést az orosz válogatott, de hiába lőtt szépen 15 méterről Kiril Scsetyinyin, Megyeri nagyot védett. Az első félidő folytatásában sem esett már újabb gól, így 1-1-es döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második játékrész elején az oroszok próbálták átvenni a kezdeményezést, de a magyar csapat továbbra is taktikusan játszott, így nem igazán forogtak veszélyben a kapuk. A szövetségi edzők cserékkel próbálták felrázni a csapatokat, de a folytatásban is inkább a mezőnyjáték és a küzdelem dominált.

A 62. és a 63. percben is nagy lehetőséget hagyott ki az első gól szerzője, Sapovalov, aki előbb az oldalhálóba lőtt, majd szépen lépett ki, de kiszorított szögből már csak a kapu előtt tudta elrúgni a labdát. Húsz perccel a rendes játékidő vége előtt Vagyim

Konjuhov rúgta fel a csereként beálló Komáromi Györgyöt a tizenhatoson belül, a büntetőt pedig Major Sámuel váltotta magabiztosan gólra.

Nem sokkal később az oroszok betaláltak Aslan Mutalijev révén, de szerencsére lesről tették, így az utolsó negyedórára egygólos magyar előnnyel mentek a csapatok. Sokáig úgy tűnt, hogy újabb gól már nem esik, de a 87. percben egy szöglet után

Bekker Roland lábáról a saját kapujában kötött ki a labda.

A magyar válogatott azonban nem adta fel, hogy hibátlanul zárja a csoportkört - bár az oroszok kapufát is lőttek a hajrában -, ez össze is jött: a 94. percben

Komáromi beadása után Németh Andrásról pattant az orosz kapuba a labda.

A magyar válogatott tehát 9 ponttal nyerte meg a csoportját. A győzelmünk azt is jelenti, hogy ha ki is kap a negyeddöntőben a magyar válogatott, az ötödik (még szintén világbajnoki indulást érő) helyért zajló rájátszásban biztosan érdekelt lesz. A jövő hétfői negyeddöntőben a D csoport második helyezettjével, azaz a spanyolokkal találkozik a magyar csapat.

"Még sosem játszott ebben az összetételben a válogatott, talán ezért tartott hosszabb ideig, mire megérkeztünk a mérkőzésbe – értékelt a mérkőzés után Preisinger Sándor. – Az oroszok első gólja után azonban váltani tudtunk, és néhány remek egyéni teljesítménynek is köszönhetően fordítani tudtunk.

Most két esélyünk van arra, hogy elérjük a torna előtt kitűzött célunkat, és kiharcoljuk a vb-szereplés jogát, ám már csak topcsapatok maradtak állva, ezért kizárólag a legjobb játékunkkal lesz esélyünk a sikerre.

U17-es Európa-bajnokság, C csoport, 3. kör
Magyarország-Oroszország 3-2 (1-1)
Gólszerzők: Németh A. (33., 94), Major (71. – 11-esből), ill. Sapovalov (20.), Bekker (87., öngól)
Waterford
Vezette: Burchardt (dán)
Magyarország: Megyeri – Orosz, Dávid, Horváth M., Bekker – Ominger – Kalmár (Molnár R., 77.), Major, Kosznovszky, Németh A. – Szalay (Komáromi, 55.).
Oroszország: Kupcov – Logacsov, Usahin, Kotyin, Konjuhov – Gubzsokov (Mutalijev, 60.), Vorobjov (Kratkov, a szünetben), Avaneszjan (Smakov, 72.), Scsetyinyin (Goljatov, 80.) – Szavinov (Gyenyiszov, 60.) – Sapovalov.

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Izland 4–2 (1–1)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Portugália 6, 3. Izland 3, 4. Oroszország 0